Kiinteistöalan #metoo

En ole koulutukseltani insinööri enkä omaa tässä mielessä alan koulutusta. Kokemusta vähättelystä löytyy valitettavasti kiinteistöalalla, varsinkin taloyhtiöasioissa, ja se kohdistuu naisiin, jotka alaa tuntevat ja ovat päteviä. Yleensä vähättelijä on mies, joka eläkeiän on jo ylittänyt.

Olen toiminut taloyhtiön hallituksessa vuodesta 2006 lähtien ja puheenjohtajana vuodesta 2011. Koulutukseltani olen tradenomi (YAMK)  ja olen tutkintoni opinnäytetyönä toteuttanut taloyhtiön strategian laatimisen. Nämä meriitit eivät vaa’assa tunnu painavan.

Omaan, ainakin omasta mielestäni, hyvin kattavasti alan tietoutta ja otan selvää uusista innovaatioista ja käytänteistä jatkuvasti. Silti setämiehet eivät tietotaitoa arvosta. Ennen oli paremmin ja me kyllä tiedämme, mitä taloyhtiöt tarvitsevat.

Moni vanhempi mies alalla tuntuu pelkäävän nuoria (luen itseni vielä nuoreksi, vaikka neljäkymppiä on jo tullut täyteen) ja varsinkin naisia. He kun ottavat selvää asioista ja kyseenalaistavat vanhoja toimintatapoja. Tämähän ei kaikille käy. Mitä siitä nyt tulisi, jos pitäisi vielä vanhoilla päivillä opetella uusia temppuja. Tai joku tulisi sanomaan, että ajan voi käyttää paremmin hyödyksi kuin kahvia juoden ja niitä näitä puhuen.

Moni taloyhtiö on pian hätää kärsimässä, kun hallituksiin ei löydy jäseniä. Moni innokas ensiasunnon ostaja voi innoissaan osallistua ensimmäiseen (ja viimeiseen) yhtiökokoukseen, jossa jaaritellaan vaikkapa oravien ruokkimisesta. Usein yhtiökokous ei ole dynaaminen kokous vaan siitä tulee useamman tunnin jaarittelukokous. Ja siinä valitaan ne vanhat hallituksen jäsenet jatkamaan. Nuoret toteavat, että tällainen kokoustamistapa ei heille sovi, työelämässä on opittu että kokoukset valmistellaan hyvin ja viedään nopeasti läpi. Ja niihin voi osallistua vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Kannustan yhtiökokoussesongin vielä ollessa käynnissä nuoria menemään rohkeasti yhtiökokouksiin ja osallistumaan hallitustyöhön. Tavat eivät muutu, jollei niitä muuteta sisältä päin. Ja jos isännöintitoimisto ei taivu sähköiseen asiointiin, sen voi aina vaihtaa.

Omaa hallitusta ja taloyhtiön isännöitsijää täytyy kiittää siitä, että he luottavat tietotaitooni. Homma toimii. Kiitos Esa, Markus ja Vesa, kiinteistöalan #metoo ei meillä ole voimissaan!

Edit 27.4.2018 klo 14:00

Jälkikirjoitus. Jutussa ei ole tarkoitus vähätellä varsinaista #metoo-kampanjaa. Alalta löytyy myös seksuaalista häirintää, jota tässä kirjoituksessa ei käsitellä. Kirjoittaja ei tällaisen häirinnän kohteeksi ole joutunut.

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje