Keltainen tupa ja melkein perunamaa

Kesälomani vierähti salaojaremonttia valvoessa mökillä. Suuria yllätyksiä ei tullut vastaan. Vettä tosin satoi lähes päivittäin, joka toi pieniä haasteita remonttiin.

Ostin alkuvuodesta vanhan rintamamiestalon vapaa-ajanasunnokseni kotiseudultani Etelä-Pohjanmaalta. Talo oli pidetty hyvässä kunnossa, mutta myyjällä ei ollut tietoa salaojien tilanteesta, joten edessä oli salaojaremontti tänä kesänä.

Hieman haastavalta tuntui aluksi löytää urakoitsijaa, sillä paikalliset tahot eivät itsestään suurta meteliä pidä netissä ja yksi iso viereisessä maakunnassa toimiva toimija ei edes vaivautunut vastaamaan tiedusteluihini. Pihasuunnitelman tekijä ja urakoitsija löytyivätkin sitten sattumalta. Ja molemmat osoittautuivat päteviksi tekijöiksi.

Puita kaatui ja toppatakki tuli tarpeeseen

Ensimmäinen lomapäivä alkoi rytinällä. Puita kaadettiin ja kolmen metrin syvyinen oja halkoi pihaa. Kaivaminen oli vähän arpapeliä, sillä etukäteen ei ollut tietoa tarkemmin maaperästä eikä siitä, mitä putkia/johtoja maan alla risteilisi. Savimaa vaihtui työn edetessä kallioksi ja vanhat salaojaputketkin löytyivät. Tosin aika hyvin tukkeutuneina.

Talon perustukset olivat kuitenkin kuivia, joten sain huokaista helpotuksesta. Jatkossakaan ei vesi pääse rakenteisiin ja nyt sadevedetkin ohjautuvat omaa reittiä pois. Samaan syssyyn uusittiin myös rännit ja syöksyt.

Ensimmäinen lomaviikko meni toppatakki päällä Suomen kesäsäästä nauttien ja urakkaa valvoessa.

Salaojaremontti kuva Mervi Ala-Prinkkila
Salaojakaivannot halkoivat tonttia kesäloman alussa.

Kun putket oli saatu maan alle, alkoi pihan rakentaminen. Mitä vähemmän nurmikkoa, sen parempi, oli suunnittelun lähtökohtana. Pihan rakentaminen jäi valitettavasti kesken, sillä sateinen kesä ei oikein ollut suosiollinen nurmikon kaivamiselle. Takapiha muistuttikin enemmän mutavelliä kuin nurmikkoa. Syksyksi täytyy toivoa poutaa tai sitten jatkaa töitä ensi keväänä.

Kesäloman päätteeksi piha oli melkein valmis.

Loman päätteeksi olikin mukava palata kotiin, jossa odotti taloyhtiön vesikaton kunnostustyö. Katto kunnostetaan, koska kuntotutkimus kertoi sen olevan järkevin vaihtoehto. Sisäpihan puoleinen peltikatto ja kadunpuoleinen tiilikatto saavat uudet pinnoitteet elokuun aikana. Poutaa siis toivotaan myös tänne pääkaupunkiinkin.

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje