Käy eespäin väki voimakas kiinteistöalan…

Kolme itselleni kautta aikojen merkittävintä kiinteistöalan järjestöä ovat olleet ja ovat Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Isännöintiliitto ja Suomen Kiinteistövälittäjät.

Suomen Kiinteistöliitto on jo vuonna 1907 perustettu kiinteistönomistajien etuja valvova järjestö, jonka jäsenistö käsittää yli 28 000 taloyhtiötä, joissa asuu noin 2 miljoonaa ihmistä. Kiinteistöliitto on European Property Federationin (EPF) jäsen, joka puolestaan hoitaa eurooppalaista kiinteistönomistajien edunvalvontaa.

Suomen Isännöintiliitto puolestaan on perustettu vasta vuonna 2004 Mikkelissä, jossa kokouksessa olin itsekin mukana. Tuolloin Suomen Isännöintiliitto, Suomen Kiinteistönhoitoyhteisöt KIHO ja Isännöintiyritysten liitto yhdistyivät. Suomen Isännöintiliitto on isännöintitoimialan järjestö, jonka jäseninä on noin 400 isännöintiyritystä ja yli 1400 isännöitsijää. 2/3 maamme isännöinnistä toimii liiton piirissä. Isännöintiliitto on eurooppalaisessa yhteistyössä European Association of Real Estate Professions (CEPI) kanssa, ollen viimeksi mainitun järjestön jäsen.

Olen itse aikanaan toiminut luottamustehtävissä kaikissa edellä mainituissa liitoissa Kiinteistönhoitoyhteisöjä lukuun ottamatta. Kansainvälisessä aspektissa olin CEPI President vuosina 2009-2011, edustaen yli 275 000 eurooppalaista kiinteistöalan ammattilaista. Järjestön jäseninä ovat kansalliset isännöinti- ja kiinteistövälitysalan järjestöt. Tuolloin pääsin käytännössä näkemään toimialamme ei vain eurooppalaisittain, vaan globaalisti.

Kolmas merkittävä kiinteistöalan järjestö silmissäni on Suomen Kiinteistönvälittäjät (1946), ja sen kanssa yhteistyötä tekevä Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Kiinteistöalalla on myös useita muita arvostusta nauttivia, toimivia ja merkityksellisiä liittoja, mutta en lähde niitä tässä erikseen mainitsemaan. Ja lisäksi elokuussa on perustettu ISLI isännöintiyritykset. Aika näyttää millaiseksi sen rooli tulee muodostumaan.

***

Kaikilla mainituilla järjestöillä on luonnollisesti oma erityinen edunvalvontasektorinsa hoidettavanaan, mutta kun kiinteistöalaa tarkastellaan laajemmin, kokonaisvaltaisesti, yhteisiä asioita löytyy myös paljon.

Erityisesti isännöintialalla järjestökentässä on kuhissut viimeisen vuoden aikana. Siihen vielä päälle liittyy kaiken kukkurana ajallisesti jo pitkään venynyt ja vanunut Kilpailu ja kuluttajaviraston tutkimus mahdollisesta kilpailulainsäädännön vastaisesta toiminnasta. Kaikki kuitenkin selviää aikanaan.

Itse näen että kiinteistöalan järjestökentällä on ollut merkittävä rooli edunvalvontatyössä erityisesti lainsäädännön, asetusten ja määräysten suhteen. Mainitut liitot omaavat ja osaavat kiinteistöalan historian ja nykypäivän hyvän tuntemuksen. Ilman sitä on vaikea luoda hyvää tulevaisuutta. Tuo hyvä tulevaisuus koskee lähtökohtaisesti oman maamme myönteistä kehitystä, ja toissijaisesti eurooppalaista vaikuttamista. Tällä saralla liitoilla on suuri vastuu ja mahdollisuus hoitaa yhteistyötä entistä tuloksellisemmin. Pitäen samalla huolta missioidensa, strategioidensa ja toimintasuunnitelmiensa mukaisesti omista jäsenistöistään.

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje