Kaamoksen valot

Vaikka ennen vanhaan monet asiat olivat vielä paremmin kuin nyt, silloin oli paljon pimeämpää. Varsinkin kaamosaikaan. (Juhannukset Suomessa ovat aina tasaisen harmaita.) Mutta minusta on edistystä, että ihmiset ovat alkaneet hankkia lamppuja valaisemaan puolivuotiseksi venynyttä marraskuuta. Kaikenkokoiset ja -väriset valosarjat viitoittavat tietä, kun ihmiset kulkevat katuja ja kujia. Ei eksy niin helposti. Ja kauniitakin ovat. Varsinkin sellaiset räikeinä vilkkuvat.

Halusin vain sanoa, että kannattaa olla tarkkana ja katsoa, mitkä valot ovat karkottamatta kaamosta ja mitkä puolestaan on tarkoitettu seinien sisäpuolisen elämän tunnelmoittamiseen. Nimittäin oikeat valot väärässä ympäristössä (tai päinvastoin) saattavat käydä turvallisuusriskiksi.

Henkilökohtaista kokemusta minulla ei ole, mutta luulen, että räpsäkkä sähköisku taikka pienoinenkin tulipalo tärvelevät tehokkaasti niin kaamosajan yleisesti kuin joulun erikseen tunnelman. Siksi sekä taloyhtiöiden vastuuhenkilöiden että tavallisempienkin asukkaiden on syytä olla tarkkana valojen sijoittelun suhteen.

Pimeään aikaan on helppoa tarkastaa, miten hyvin taloyhtiön osoitetiedot ovat näkyvissä. Jos taloyhtiön numeroa ei hevillä erota siitä pihalampun kuvusta, josta sen pitäisi näkyä, voi helposti päätyä kirkkaaseen johtopäätökseen. Lamppu kuvun alla on pritkahtanut rikki ja se on hetimiten vaihdettava. Joulupukkia ja muita mahdollisia vieraita sekä hädän tullen pelastuslaitostakin helpottaa, jos taloyhtiön rakennuksista on näkyvällä paikalla opaskartta. Ja pimeällähän kartta saa mielellään kylpeä sähkövalossa.

Nykyään pitäisi tietenkin olla murheissaan siitä sähkön määrästä, joka kaamosvalaisuun kuluu. Varsinkin kun talvet ovat lämpimämpiä kuin ennen, joten lamppuja ei tarvita hallankarkotukseenkaan. Sanoisin, että kyllä tunnelman lämmittämisellekin on aikansa ja paikkansa. Onhan meillä nyt sähköäkin, kun saivat uuden atomivoimalan pyörimään justiin ajoissa tuottamaan sähköä kaamosvaloille.

Senkin vielä haluaisin sanoa, että kaamosvalaistut pihat ehkäisevät onnettomuuksia. Näkee paremmin väistellä iljanteisia kohtia pihakäytävillä, kun lamput heijastuvat kauniisti jäästä. Voihan ne käytävät tietenkin myös hiekoittaa.

Ei sitten muuta kuin oikein valoisaa joulun aikaa kaikille!

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje