Jäähyväiset talonmiehelle

Pyhäinpäivän aamuna kävimme juomassa lähtökahvit ja nostamassa lipun puolitankoon. Lähiravintolamme Café Kailaan pitkäaikaisin työntekijä, talonmies ja yövartija, oli poissa. Kuka Eskon pestiä tulevaisuudessa hoitaakaan, saa hän täytettäväkseen suuret saappaat. Yli sata vuotta vanhan kiinteistön oikuissa riittää opiskelemista pitkäksi aikaa.

Tekniikka on hyvä renki…

Esko seurasi ravintolan pihapiirin touhuja kännykällään reaaliajassa. Julkisten tilojen lisäksi kodeissakin alkaa olla monenlaista turvallisuutta lisäävää älytekniikkaa, kuten palovaroittimia, vuotosensoreita ja turvaliesiä. Kodin valaistuksen tai ilmanvaihdon ohjaus voidaan automatisoida siten, että järjestelmät oppivat tunnistamaan käyttäjien tarpeita ja sopeutuvat niihin. Turvajärjestelmien lisäksi älykästä ohjausta on tietysti myös viihdelaitteissa. Kotiimme kesällä kannettu uusi televisio on niin hieno, etten vieläkään tiedä mihin kaikkeen se pystyy! Ja ollakseni rehellinen, en edes halua tietää. Olen vielä sitä sukupolvea, jonka lapsuudessa tv oli mustavalkoinen eikä kaukosäätimistä ollut vielä kuultukaan. Minulle riittävät iltauutiset ja satunnaiset elokuvat.

Olen myös lukenut myös jääkaapeista, jotka antavat hälytyksen, kun rasvaton maito on loppu. En usko, että innostuisin tästäkään laitteesta kovin kiihkeästi. Maito kun tuntuu meillä joka tapauksessa loppuvan ihan päivittäin.

Laitoin kesällä kalliin älykelloni tauolle. Huomasin näet, että kun olin unohtanut kellon eteisen pöydälle lenkille lähtiessä, niin oli palattava takaisin sitä hakemaan. Mistä muuten tietäisin, millä teholla ja montako kilometriä olisin taas hölkötellyt? Sitä paitsi yksi väliin jäävä liikuntakerta näyttäsi pahalta koko kuukauden seurantakäyrällä! Muutaman kerran kotiovelle palattuani tajusin tyhmyyteni. Rengistä oli tullut isäntä.

Poissa silmistä, poissa mielestä

Tulevaisuuden älytalojen rakenteet ovat täynnä sensoreita, jotka kertovat miten rakennus voi. Tämä kuulostaa aivan hyvältä ja järkevältä. Laitteiden hinnatkin taatusti laskevat sitä myötä, kun kehitystä tapahtuu. Perinteisten talonmiesten ammattikunta väistyy. Tilalle tulevat uuden ajan digiasiantuntijat. Kodeissa ei enää tarvitse kantaa huolta pattereiden ilmauksesta tai vesikourujen tyhjentämisestä syksyisin. Talo on jo lähettänyt hälytyksen huoltoyhtiölle, ennen kun asukas on edes huomannut jonkin olevan vialla.

Talonmiesten kokemusperäinen tieto ei kuitenkaan koskaan tule täysin olemaan korvattavissa älylaitteilla, kun on kyse vanhoista rakennuksista. Ihan toinen asia on, minkä tai kenen ehdoilla uudet älytalot tehdään –  rahan, ihmisen vaiko teknologian?

Digitalisaation kehitys on ollut niin vauhdikasta, ettei siinä meinaa tavan ihminen pysyä mukana. Vietämme suurimman osan elämästämme sisätiloissa; kodin tehtävä on antaa meille turvaa, lämpöä ja hyvää oloa. Minusta tulevaisuuden digijärjestelmät ovat parhaimmillaan näkymättömiä, eikä niiden olemassaolosta rakennuksen käyttäjällä ole välttämättä edes tietoa. Koska miksi pitäisi olla? Eteisen seinässä tai teknisessä tilassa villisti välkkyvät valot eivät lisää kenenkään turvallisuuden tunnetta. Päinvastoin. Uusien älyominaisuuksien ohella haluaisinkin nähdä ripeää kehitystä myös laitteistojen ulkonäössä ja käyttöliittymissä.

Susanna Halla

Kirjoittaja on sisustusarkkitehti joka rakastaa rakennettua kaupunkiympäristöä, harrastaa triathlonia ja unelmoi vielä joskus asuvansa siellä missä pippuri kasvaa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje