Isännöintialalla muutosten tuulia …

Suomen Kiinteistöliiton viimeksi pidetyssä liittokokouksessa se alkoi. Ja jatkui nyt Suomen Isännöintiliiton liittokokouksessa 11.9. Lahdessa. Oikein ryminällä. Liiton vaalivaliokunnan ehdotukset liiton puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja hallituksen jäsenistä kaatuivat äänestyksissä kuin korttitalo.  Kokousaikataulu oli suunniteltu perinteisesti kello 10-12 väliseksi, jonka jälkeen oli tarkoitus syödä kokouslounas. Se jäi syömättä ja viimeiset äänestykset käytiin vielä lähes kello 17 aikaan iltapäivässä.

Oli kuka sitten mitä mieltä tahansa äänestysten tuloksista, niin demokratia oli omalla tavallaan puhunut. Edustajat äänestivät vapaaehtoisesti. Vaalivaliokunta voi katsoa peiliin ja todeta että sen tärkeä valmistelutyö oli enemmän kuin surkeata.

Mitä nyt? Eiköhän nyt ole olennaista katsoa rauhassa mitä tuleman pitää. Annetaan uudelle valitulle luottamusmiesjohdolle rauha käynnistää ja rakentaa työnsä rauhassa. Tulokset ovat ne jotka ratkaisevat. Lähitulevaisuus näyttää mihin suuntaan Isännöintiliittoa kehitetään ja viedään. Luottamusmiesjohdon tehtävä on tietysti määrittää liiton tavoitteet. Strategia on siinä tärkeä työkalu. Hyvä yhteistyö luottamusmiesjohdon ja liiton toimivan johdon kesken on ensiarvoisen tärkeätä. Tulosten aikaan saamiseksi.

Vuoden kuluttua seuraavassa liittokokouksessa jälleen mitataan luottamus.


Lahdessa oli koolla noin 600 isännöinnin ammattilaista ja toinen samankokoinen määrä isännöintialan toimijoita, eli osanottajien kokonaismäärä oli noin 1200 ihmistä. Se kertoo selkeästi isännöintialan merkityksen kasvusta Suomessa. Kaikilla mittareilla voidaan tänä päivänä todeta miten tärkeätä todella merkittävän kansallisomaisuutemme, kiinteistöjen, asiantunteva ja ammattimainen ylläpito on. Merkittävä osaamishaaste onnistumisessa on ihmistuntemus, yleensä ihmisten kanssa tuloksellisen yhteistoiminnan aikaan saaminen. Moni hyväkin asia kompastuu usein tuohon tekijään.


”Isännöinti Goes Digi” on tärkeä aihe. Digitaalisuus ei enää lymyile lähellä pusikoissa. Se koputtelee jo konkreettisesti ovia. Mitä digitaalisuus tulee merkitsemään isännöintialalle, ja yleensä koko kiinteistöalallekin, on tuhannen taalan kysymys. Se on mullistanut monella alalla koko ansaintalogiikan. On turha kuvitella ettei jotakin merkittävää tapahdu myös isännöinnissä.


Yhteistyö kiinteistöalan järjestöjen kanssa on ensiarvoisen tärkeätä. Yhteistyöllä voidaan voimia yhdistää edunvalvonnassa, jossa asiantuntemus lainsäädännön valmistelusta lähtien eri intressiryhmiin, eduskunnasta lähtien, on tehokasta vain yhteistyön kautta. Alan järjestöillä on luonnollisesti omat painopisteensä, mutta yhteisiä intressejä on lukuisasti. Iso juna kulkee oikeaan suuntaan yhdessä ohjaten.


Isännöintiliiton kansainvälisyyttä kuvasi Lahdessa CEPI European Association of Real Estate Professions järjestön Director General Guy Valkenborgin ja alajärjestö CEAB:in (isännöitsijät) President Jaroslaw Zielinskin mukana olo. Eurooppa ja kansainvälisyys ovat tärkeitä asioita. Tulevaisuutta.


Muutos on aina myös mahdollisuus. Se kannattaa hyödyntää.

”Ihmiset eivät koskaan valehtele yhtä paljon kuin metsästyksen jälkeen, sodan aikana ja ennen vaaleja.” – Otto von Bismarck

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje