Hyvää itsenäisyyspäivää

Pienehkö pohjoinen maa nimeltä Suomi on ollut jo yli sadan vuoden ajan itsenäinen valtio. Ajanjaksoon on mahtunut monia haasteellisia aikoja mutta myös vaurastumisen ja uskomattoman nopean kehityksen kausia. Itsenäisyyden aikana Suomi on muuntautunut maatalousvaltaisesta, kyläyhteisöistä koostuneesta valtiosta nykyaikaiseksi kaupungistuneeksi tietoyhteiskunnaksi. Samalla lailla ihmisten asuminen on muuttanut muotoaan. Entiset metsien keskellä kohonneet torpat ja pientilat ovat vaihtuneet ostoskeskusten ja leveiden katujen varsille kohonneisiin taloyhtiöihin.

Suomalaisia asunto-osakeyhtiöitä oli kuitenkin olemassa jo ennen maan itsenäistymistä. Varsinkin suurimmista kaupungeista löytyy suojeltuja puutalokortteleita ja arkkitehtuuriltaan upeita kivilinnoja Suomen suuriruhtinaskunnan ajoilta. Isänmaansa tavoin suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden historia on ollut haastava ja palkitseva. Valtakunnan perustuslain tavoin itsenäisillä taloyhtiöillä on oma yhtiöjärjestyksensä, jonka määräyksiä aina välillä modernisoidaan kuten lainsäädäntöäkin.

Niin asunto-osakeyhtiöillä kuin Suomen valtiolla on oma hallitus. Kansallisella tasolla korkeinta päätösvaltaa käyttää eduskunta ja taloyhtiömaailmassa yhtiökokous, molemmissa hallituksen pitää nauttia yläpuolellaan olevan elimen luottamusta. Ministerien sijaan asumisen asioista taloyhtiöissä toteuttavat hallituksen jäsenet. Voiko taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa verrata maan hallituksen pääministeriin? Kyllä varmasti voi, johtavathan molemmat hallituksen työskentelyä.

Muitakin mielenkiintoisia yhteisiä piirteitä löytyy. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiön ja valtion toimintaa ohjaa budjetti ja sen tulot eli verot tai yhtiövastike. Näillä tulovirroilla katetaan erilaiset välttämättömät menot, kuten ihmisten elämälle elintärkeät vesi, kaukolämpö ja sähkö. Alati pirstoutuvassa maailmassa haasteita tulee jatkossakin riittämään.

Juhlistettaessa Suomen ja myös suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden itsenäisyyspäivää suunnataan katseemme tulevaisuuteen positiivisina mutta myös tarkkaavaisina. Mikäli taloyhtiöiden hallituksiin ei saada jäseniä, liukuu päätösvalta asioissa hiljalleen muihin käsiin. Siispä laulun sanoja mukaillen: “Kaikki joukolla yhtiökokoukseen…”

Onneksi olkoon rakas isänmaamme Suomi ja sen upeat hyvin hoidetut taloyhtiöt!

Mika Artesola

Kirjoittaja on turkulainen, asunto-osakeyhtiöiden mielenkiintoiseen maailmaan vaihtelevasti vuosien varrella uppoutunut ukonkäppänä (omien sanojensa mukaan). Hän kuuluu Suomen Kiinteistöliiton asoy-toimikuntaan ja johtaa puhetta Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen asoy-toimikunnassa. Ajan hampaan purressa Mika on ehtinyt olla mukana yli kymmenen taloyhtiön hallituksessa ja jo toistakymmentä vuotta myös Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen hallituksessa. Omien sanojensa mukaan Mika on jääräpää joka ihailee tiedonhaluisia, yhteistyökykyisiä ja kuuntelutaitoisia ihmisiä.
”Tieto on valtaa ja tiedon kätkeminen vallan väärinkäyttöä.”

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje