Hyvä / paha puheenjohtaja?

Mistä osakas voi tietää, hoitaako taloyhtiön puheenjohtaja työnsä hyvin vai huonosti?

Taloyhtiö ja sen hallituksen puheenjohtaja ovat kuin vanha aviopari. Pitemmän päälle ne alkavat muistuttamaan toisiaan. Puheenjohtajan rooli taloyhtiössä on kiistattoman tärkeä. Hyvä puheenjohtaja haluaa paneutua ja ottaa asioista selvää. Hän pystyy rakentamaan siltoja eikä polttamaan niitä. Hän osaa toimia asiantuntijoiden kanssa ja joskus myös kuunnella.

Menikö hallitustyö riitelyksi?

Hyvän puheenjohtajan taloyhtiössä viestintä toimii, yhtiöllä on tavoitteita ja paperit kunnossa. Hyvällä puheenjohtajalla on myös selkeä näkemys osakkaiden tahdosta. Päinvastaisessa tapauksessa asiantila alkaa pian näkyä ja tuntua yhtiössä. Huono puheenjohtajuus näkyy vääriin asioihin keskittymisenä, oikeiden asioiden laiminlyönteinä, suunnitelmallisuuden puutteena ja keskinäisinä riitoina. Vaikeitakin asioita voidaan käsitellä fiksusti. Eihän asioista tarvitse olla samaa mieltä, mutta jos keskitytään henkilösuhteisiin ja riitelyyn enemmän kuin asioiden loppuun saattamiseen, se on selkeä indikaatio siitä, että jotain tarvitsisi tehdä.

Puheenjohtajan saa vaihdettua yhtiökokouksessa, jossa osakkaat valitsevat hallituksen, joka voi valita keskuudestaan uuden puheenjohtajan. Hallitusta ei kannata kuitenkaan liian hätäisesti vaihtaa. Fiksu käyttää aikaa siihen, että tutustuu naapureihin ja osakkaisiin, millaista väkeä yhtiössä on, ja kuka olisi työstä aidosti kiinnostunut.

Kysy isännöitsijältä, miten asiat sujuvat

Osakkeenomistajille käsitys puheenjohtajan tilanteesta ei välttämättä avaudu helposti.  Tilanne ei ehkä käy selville lainkaan, jos osakkaat eivät osaa kysyä yhtiökokouksessa oikeita kysymyksiä: Miten tästä on päätetty? Miten asiaa on viety eteenpäin? Miksi yhtiön asioita on hoidettu näin. Totuus voi valjeta myös sillä, että kysyy isännöitsijältä, miten yhteistyö puheenjohtajan kanssa sujuu.

Taloyhtiö on isännöinnin asiakas ja jos isännöitsijä huomaa, että hallitus tai hallituksen puheenjohtaja ei toimi yhtiön edun mukaisesti, siitä olisi tärkeätä kertoa osakkaille. Toivoisin, että isännöitsijä pyrkisin olemaan mahdollisimman avoin ja rehellinen osakkaille.

 

Marina Furuhjelm

Marina Furuhjelm työskentelee lakimiehenä Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Juristina hän on erikoistunut asunto- ja kiinteistöoikeuden kysymyksiin. Hän toimi myös nykyistä asunto-osakeyhtiölakia valmistelleen asunto-osakeyhtiölakityöryhmän sihteerinä. Aiemmin Furuhjelm on työskennellyt Isännöintiliitossa, Lakiasiaintoimisto Finessi Oy:ssä, RAKLI ry:ssä, Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä sekä Suomen vuokranantajat SVA ry:ssä. Lisäksi hän on toiminut kuluttajariitalautakunnan jäsenenä.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje