Hoitokulujen suunnat 2014 – 2015

Viime ja tämän vuoden taloyhtiöiden hoitokulutilastoissa on mielenkiintoisia piirteitä. Keräsin tähän kirjoitukseen viisi mielestäni tärkeää havaintoa, joita taustoitan muutamilla selityksillä ja johtopäätöksillä.

Kerrostalojen hoitokuluissa ripeä kasvu 2014

Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan kerrostalojen hoitokulut (tilinpäätöksistä arvioituna) kasvoivat vuonna 2014 runsaat seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Vuosikorjaukset kasvoivat 16 prosenttia. Kasvua oli muutenkin miltei kaikissa kuluerissä paitsi ulkoalueiden hoidossa. Lämmityskuluissa kasvua oli vajaat kaksi prosenttia.

Vuoden 2015 ennakkokäsitys on, että kiinteistönpidon hintatekijät ovat nousseet noin kahden prosentin vauhtia. Muista tekijöistä voi mainita, että kuluva vuosi on ollut viime vuottakin hivenen lämpimämpi. Kaukolämmön hinta on noussut keskimäärin vain hitusen. Korjaustoiminta lienee lievässä kasvussa.

Korjauskulut kasvaneet kerrostaloissa – Rivitaloissa miinusmerkki

Kun korjauskustannukset kasvoivat kerrostaloissa ripeästi rivitalojen kohdalla tuli Tilastokeskuksen mukaan pudotusta kymmenisen prosenttia vuonna 2014. Vuosina 2013 ja 2014 oli käytössä korjausten ns. käynnistysavustus, jota jaettiin yhteensä 155 meur isoihin korjaushankkeisiin. Ne kohdistuivat käytännössä kerrostaloyhtiöihin. Osa näistä avustuksista kohdistui sellaisiin korjauksiin, jotka tulivat kirjatuiksi vuosikorjauksiin.

Kun Tilastokeskus julkistaa marraskuussa korjausrakentamisen tilaston, saadaan kokonaiskäsitys korjaamisen kehityksestä 2014 (vuosikorjaukset ja peruskorjaukset sekä perusparannukset).

Energian hinnoissa suvantovaihe 2014 – 2015

Vaikka lämmön ja sähkön tuotantoa on verotettu koko ajan enemmän, vuonna 2015 markkinahinnat ovat kehittyneet maltillisesti 2010-lukuun verrattuna. Syynä on ollut maailmanmarkkinahintojen lasku ja osin myös energiatuotannon siirtymä kohti ns. uusiutuvia lähteitä. Myös pohjoismaisten sähkömarkkinoiden laskeneet hinnat ovat ”halpuuttaneet” sähköä.

Kiinteistövero, vakuutukset ja tontinvuokrat nykivät hoitokuluja ylös

Huhti-kesäkuun kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi (KYKI) perusteella kiinteistöveron, vakuuttamisen ja tontinvuokrien kustannukset nousivat toimintokohtaisten kustannusten nopeinta vauhtia. Kiinteistöliiton Indeksitalo-aineistojen mukaan kiinteistöverorasitus on noussut vuodesta 2009 noin 65 prosenttia. Lisää on tulossa hallitusohjelmakirjausten perusteella.

Lämpimät säät ovat säästäneet rutkasti hoitokuluja

Viime vuodet ovat olleet erittäin lämpimiä historiallisessa vertailussa. Vuonna 2014 säästyi noin kymmenyksen verran lämmityskustannuksia pitkän ajan vertailukauteen nähden. Myös vuosi 2015 on muodostumassa lämmitystarpeiltaan lämpimäksi. Jos vaihteeksi koittaisi ”tavanomainen” vuosi, lämmityskulut nousisivat keskimäärin tuon eron verran. Jos samaan aikaan ajoittuu merkittävä energiaveron kiristysvaikutus, hoitokulujen nousu on tuolloin erittäin voimakasta.

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje