Historiasta nykyaikaan

Historiantutkija, professori, kirjailija Yuval Noah Hararin kirjat ”Sapien – ihmisen lyhyt historia” ja ”Homo Deus – huomisen lyhyt historia” pistivät todella ajattelemaan mihin ihmiskunta, ja meistä jokainen sen mukana on menossa. Algoritmit, digitalisaatio, tunneäly…

Eduskuntaan valitsemiemme kansanedustajien enemmistön demokratian sääntöjen mukaisesti hyväksymän työttömien aktivointimallin vastustus on saanut tragikoomisia piirteitä. Lapanen on niin sanotusti karannut käsistä. Maailma muuttuu, mutta ay-liike ei. Entinen SAK:n johtaja ja työministeri Lauri Ihalainen on sentään onneksi ehdottanut että ”ay-liike voisi siirtyä puolustuksesta paikallisen yhteistyön ja sopimisen tiekartan laatijaksi”. Siis menneisyydestä tulevaisuuteen.

Vastikään käyty presidentinvaali osoitti että meissä Suomen kansassa elää myös pragmaattinen lähestymiskulma asioihin, joka ei ole enää niin kiinni puoluepolitiikassa, kuin itse asioissa ja niiden hoitamisessa. Populismi jäi reiluun kymmenesosaan äänestäjistä. Hyvä niin.

Viimeinen vuosi on merkinnyt ihmettelyä ja epävarmuutta monissa vaaleissa, lähtien Yhdysvalloista (Trump) moniin Euroopan maihin, saati muualle maailmaan. Saksassa on muodostettu hallitusta kuin käärmettä olisi piippuun laitettu. Ranska sentään (Macron) on suuntaamassa nykyaikaan. Naapurissamme Venäjällä ovat myös vaalit tulossa (Putin).

***

Globalisaatiossa kaikki liittyy kaikkeen. Tämä ei tule muuttumaan, yritti kuka tahansa miten tahansa rajoja rakentaa.

Suomessa, joka on erityisen riippuvainen maailman laineista, on päästy pitkän näivetyskauden jälkeen taloudellisen kasvun polulle.

Riippuvaisuuksien maailmassa voi pohtia vaikka seuraavia kiinteistöalaan liittyviä asioita:

  • pankit kiihdyttävät kilpailua asuntolainojen myymisessä, samalla kun laina-ajat voivat olla hyvinkin pitkiä, ja asuntolainojen kysyntä jatkuu erittäin hyvänä
  • uuden asunnon velaton ostohinta on hämärtynyt uusien rahoitusratkaisujen kautta – tarkoituksellisesti vai …
  • asuntolainen hinta uhkaa nousta, jossa on myös yhteys kiristyvän sääntelyn tuomiin lisäkustannuksiin
  • Fiva (Finanssivalvonta) varoittaa pitkien asuntolainojen riskeistä
  • asuntojen hinnat laskevat jo 70 kunnassa, mutta melkein 90 prosenttia ihmisistä asuu alueella, jolla asuntojen arvo on tasainen tai kasvussa
  • asuntovelallisen korkojen vähennykset katoamassa
  • asuntomarkkinoilta loppuu usko Ruotsissa ja Norjassa
  • Ruotsista ei kannata kopioida pitkiä asuntolainoja
  • maailmantalous kasvaa lähivuodet vakaasti, mutta taloutta varjostavat yhä suuret riskit

Olemme muutamassa vuosikymmenessä tulleet Suomessa suljetuista ja säännellyistä rahamarkkinoista avoimeen talouteen. Paluuta entiseen ei ole. Ennakoimattomuus ja epävarmuus edellyttävät meiltä kaikilta parempaa osaamista, ymmärrystä maailman menosta. Tämä koskee meitä kaikkia. Myös kiinteistöalaa ja sillä toimivia. Tulevaisuus on nuorissa ja heihin uskon. Mutta meillä muillakin on suuri vastuu, ei vain omasta osaamisestamme, sillä me luomme osaltamme tulevaisuuden perustan polkuja nuorisollemme, tulevaisuudelle.

***

Ehkäpä noiden Hararin kirjojen lukeminen voisi olla yksi alku uudenlaisille pohdinnoille… historiasta nykyaikaan.

 

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje