Heikoin lenkki

Kotimme seinät ovat muuri pahaa maailmaa ja tietenkin naapureita vastaan. Eihän naapureissa yleensä mitään vikaa ole. Niitä voi moikata ehkä rappukäytävässä. Sen yhden mukavan kanssa voi jopa vaihtaa muutaman repliikin, kun kohta on taas talvi ja autoa täytyy aamuvarhaisella samaan aikaan skrabata ja harjata. Huh, ja sitten on se kolmannen kerroksen tyyppi, heikoin lenkki.

Kaikenlaista kuitenkin kantautuu oman kodin seinien sisäpuolelle muusta taloyhtiöstä. Putkirempoista on tehty oikein TV-sarjoja, mutta jokin äkkiseltään pienimuotoisempikin saattaa luikerrella sisään kotiin. Kuten se kolmannen kerroksen tyyppi, heikoin lenkki.

Heikoin lenkki on oikeastaan aika tavallinen ihminen. Hän on vaikkapa leskeydyttyään pulloon turhan herkästi tarttuva mies. Tai hän on ikäihmisiin lukeutuva nainen, jonka muistisairaudesta huolimatta katsotaan pärjäävän omin nokin asunnossaan. Ja jos aivan totta puhutaan, heikoin lenkki saattaa toisinaan olla kuka tahansa meistä. Pienen juhlimisen, lääkekuurin tai vastaavan takia ei aina olla aivan sataprosenttisesti toimintakykyisessä kunnossa.

Ei heikoin lenkki tietenkään välttämättä aivan konkreettisesti omassa persoonassaan luikertele naapureille sisään. Palokunnilla esimerkiksi on oma terminsä keikoille, joissa mennään joko tuulettamaan tai jopa sammuttamaan asuntoa, jossa kokkaaja ei ole pysynyt hereillä sitä aikaa, kun paistos on pannulla. Keikan nimi on nakit ja muussi. Suhtkoht hyvässä tapauksessa valvomattomasta kokkauksesta luikertelee porraskäytävään ja muihin asuntoihinkin vain sangen kitkerä haju, joka aikanaan katoaa. Huomattavasti pahemmassa tapauksessa tuli pääsee irti, ja paloasunto ja alakerta menevät totaaliseen remppaan savu- ja vesivahinkojen takia. Myös koko porraskäytävä täytyy remontoida sinne sankkana karanneen takia. Pahimmissa tapauksissa joku loukkaantuu vakavasti tai kuolee.

Tavoitteena taloyhteisö

Taloyhtiö on parhaimmillaan taloyhteisö. Saattaa tulla mieleen vanha suomalainen pihapiiri, jossa ihmiset tiesivät toistensa asiat vähintään riittävästi. Yhteisöllisyydessä on puolensa, kuten jonkin sortin välittäminen. Myös ja erityisesti välittäminen siitä heikosta lenkistä, sillä juuri hänen asumisensa turvallisuus voi olla seikka, joka vaikuttaa koko talon tai rappukäytävän porukan elämään.

Tietenkin koti on vahvasti yksityisyyden suojan turvaamaan piiriä. Taloyhtiö voi kuitenkin tehdä kaikkia asuntoja koskevia päätöksiä. Esimerkiksi juuri paloturvallisuus on asia, jossa taloyhteisö voi olla aktiivinen. Yhtiö voi vaikkapa hankkia suositusten mukaisen määrän palovaroittimia jokaiseen asuntoon – yhden jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Asuntoa kohden kustannus ei ole suuren suuri. Yhtiö voi myös päättää paristojen vaihdosta vuosittain.

No, eihän se välttämättä vielä ole yhteisöllisyyttä, että taloyhtiö hankkii ja ylläpitää jotakin. Mutta sepä jo olisikin, jos asukkaat aktiivisesti reagoisivat siihen, että naapurista kuuluu palovaroittimen piippaus. Tai kysyä siltä kolmannen kerroksen tyypiltä, heikoimmalta lenkiltä, että oletkos muuten tullut testanneeksi palovaroittimesi toiminnan. Voisiko sinua siinä vaikka vähän jeesata?

Shoppailuvinkki

Kun taloyhteisön väki sitten porukalla lähtee valitsemaan koteihinsa palovaroittimia, kannattaa funtsia, millaiset olisivat toimivimmat. Ihmisillä saattaa olla yllättävää oma-aloitteisuutta palovaroittimien paristojen poistamiseksi, jos vaikka nakit ja muussi -tapauksia hallitummissa kokkaustilanteissa varoitin alkaa metelöidä. Siksi kannattaa hankkia vaimennustoiminnolla varustettu malli. Varoitin vaikenee tuokioksi ilman, että tarvitsee repiä palovaroitinta katosta.

 

Juha Hassila
Turvallisuusviestinnän asiantuntija
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

 

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje