Ettei vain talo palaisi poroksi, kun aurinko porottaa

Kun Suomessa on kesä, niin paistaa se päivä taloyhtiöönkin. Asukkailla on eri aktiviteetit kuin marraskuun hämärässä. Kannattaa kesäpuuhastella sillä tavalla, että ei tapahdu haavereita. Esimerkiksi tulipalo kotona tai pihalla laimentaa kesätunnelmaa kummasti!

Jos taloyhtiön säännöt eivät kiellä, grillaaminen parvekkeella on sallittua. Sähkögrilli on turvallisin valinta parvekekokkaamiseen. Kaikenlainen syttyvä tavara kannattaa pitää etäällä grillistä, eikä ole hätävarjelun liioittelua tuoda parvekkeelle vaikkapa sammutuspeitettä. Muistettakoon myös se, että liian herkulliset tuoksut parvekkeelta saattavat houkutella naapureita yllätyskylään!

Hiiligrilli ja kertakäyttögrilli muuten ovat avotulia. Avotulen teko parvekkeelle on kaikkea muuta kuin suotavaa.

Viilennä turvallisesti

Suomen kesästä on melkoisella todennäköisyydellä tulossa jälleen kuuma. Kaikenlaiset ilmanviilennyslaitteet kertyvät asuntojen nurkkiin henkäilemään viileyttä, ja ne saattavat henkäillä vuorokausitolkulla. Huoneistoaan viilentävien kannattaa laskeskella, kuormittavatko laitteet sähköjohtoja liikaa. Liika kuormitus voi aiheuttaa jopa palovaaran. Tietenkään kukaan ei käytä viilennyslaitteita epäkuntoisina tai valvomatta!

Sähkölaitteet tuottavat lämpöä, joten helteellä kannattaa muutenkin tavallista tarkemmin tuumia, mitä laitteita kannattaa pitää päällä. Josko sittenkin grillaisi eikä pitäisi uunia päällä puoltatoista tuntia!

Erilaisten tavaroiden varastointi vähentää parvekeviihtyvyyttä radikaalisti. Voisikohan tavaranpaljoutta kierrättää eteenpäin tai keksiä romppeille muun säilytyspaikan?

Missä tuli, siellä vesiämpäri

Kuuma kesä aiheuttaa yleensä myös kuivuutta. Nurmikot suorastaan huutavat vettä. Taloyhtiön pihaan muuratun grillin kanssa saa olla varovainen. Kipinä nurmikolle saattaa aiheuttaa melkoisen roihun. Täysi vesiämpäri on grillin hyvä kaveri.

Ovathan muuten pihatöissä käytettävät koneet sellaisessa kunnossa, että ne eivät sytytä nurmikkoa?

Monissa taloyhtiöissä on nykyään tupakointipaikat. Muualla ei saa sauhutella. Parvekkeella tai pihalla tupakointi saattaa olla paitsi epäterveellistä, kuivaan aikaan myös suorastaan paloriski. Ei ole pöllömpi ajatus muistuttaa tupakoitsijoille, että sauhutteluetikettiin liittyy myös paloriskien huomioon ottaminen. Käryävä tumppi sytyttää nurmikon aivan yhtä tehokkaasti kuin se grillistä sinkoutunut kipinäkin.

No, jos tulipalo kuitenkin jostain syystä syttyy, löytääkö apu nopeasti perille? Kannattaa tarkistaa osoitenumeroinnin näkyvyys kasvuun pelmahtaneiden puskien takaa.

Taloyhtiön paloturvallisuus on kesälläkin joukkuelaji. Yhtiön kannattaa muistuttaa ajankohtaisista riskeistä, jotta asumisviihtyvyys ei jonkin haaverin takia turhaan nokeentuisi.

Turvallista kesää kaikille!

Juha Hassila

Turvallisuusviestinnän asiantuntija

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje