Energiahukkaa jahtaamaan

Juuri käynnistynyt Energiahukka-kampanja haastaa taloyhtiöt kiinnittämään huomiota energian kulutukseen. Tekojen ei tarvitse olla suuria, pienilläkin teoilla on merkitystä. Mitä taloyhtiö sitten voi tehdä?

Askel kerrallaan

Motiva on laatinut ohjeistuksen taloyhtiöiden avuksi. Siihen on listattu seuraavat toimenpiteet:

  1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
  2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
  3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
  4. Vedenkulutuksen hallinta
  5. Sähkönkulutuksen hallinta

Näillä toimenpiteillä saadaan jo hukka kuriin, tarkemmat ja omalle taloyhtiötyypille räätälöidyt ohjeet löytyvät kampanjan sivuilta.

Hallitukset avainasemassa

Seuraavassa hallituksen kokouksessa kannattaa ottaa energia-asiat puheeksi tai pitää ihan oma energiakokous. Näihinkin avuksi on kampanjasivu, missä on valmis esityslistapohja sekä lähtötietolomake taloyhtiön energiankulutukselle.

Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Hallituksen olisi hyvällä olla kartalla siitä, miten paljon lämpöä, vettä ja sähköä taloyhtiössä kuluu. Hukka kun voi viedä jopa 10% taloyhtiön rahoista!

Omassa taloyhtiössä käymme energia-asioita läpi ensi viikolla pidettävässä hallituksen kokouksessa. Kulutusseurantaa kannattaakin tehdä useammin kuin kerran, pari vuodessa.

Asukkaita kannattaa ohjeistaa

Myös asukkaat on hyvä ottaa mukaan energiansäästöön mukaan. Viestintä on tässäkin asiassa avainasemassa. Millaisilla valinnoilla omasta asumisesta voi tehdä energiapihiä. Se ei tarkoita sitä, että kotona hytistäisiin kylmässä ja pimeässä.

Huoneiston lämpötilaa laskemalla asteella saadaan jo noin viiden prosentin säästö lämmityskustannuksiin. Valot kannattaa sammuttaa huoneista, joissa ei oleskella ja niin edelleen. Ohjeita löytyy esimerkiksi Motivan sivuilta.

Ensi viikolla käynnistyy myös Motivan järjestämä Energiansäästöviikko. Olemme yrityksenä mukana viikon vietossa. Tavoitteena on kiinnittää huomiota omiin valintoihin ja myös työpaikan lämmön-, veden- ja sähkön kulutuksiin.

Ota sinäkin koppi näistä energiansäästökampanjoista. Säästät sekä omaa että taloyhtiön rahaa asumismukavuudesta tinkimättä!

Lue lisää ensi viikolla ilmestyvästä Kiinteistölehdestä 8/2016, kuinka kaksi erilaista taloyhtiötä ovat säästäneet energiaa pienillä teoilla.

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje