Energiaa talteen

Nyt kun syksy on jo hyvin käynnissä, on lämmityskin kytketty päälle. Elokuussa saimme lukea iloisia uutisia lämmityksen osalta, ja varsinkin sähköllä toimivien, nimittäin sähkönsiirron hinnoitteluun kaavaillaan muutoksia. Tehomaksu, vaikka tässä puhuttiin sähkölämmitteisistä omakotitaloista. Pitää myös muistaa, että se maalämpö on sähköllä toimiva ja varaajat on varustettu sähkövastuksilla. Muutamalla yhtiöillä tämä laskutus onkin jo käytössä. Eli tämä tulee myös koskemaan maalämmöllä lämpeneviä kiinteistöjä niin kerrostaloja kuin rivitaloja.

Eipä tästä hirveästi varmaan puhuta muutamaan vuoteen, mutta asiaa olisi tuotava julki hiljalleen taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille, joilla on mielessä lämmitysremontti. Näin alkuun on puhuttu että tehomaksu ei vaikuta hirveästi sähkölaskussa, no miten on käynyt sähkönsiirron osuudelle sähkölaskussa? Noussut kivasti viimeisien vuosien ajan, eli kyllä se tehomaksu tulee nousemaan ajallaan.

Tällä yhtälöllä tullaan enemmän keskittymään energian varastointiin, lisää varaajia lämmönjakohuoneen nurkkaan. Ja toinen mielenkiintoinen asia näin nopeasti ajateltuna suunnittelijoiden näkökulmasta on, minkälaisen maalämpöpumpun valitsemme? Invertteri vai On/Off malli, perinteinen On/Off kone käy pitkiä käyntiaikoja täydellä teholla ja tietyssä pisteessä sammuttaa itsensä. Invertteri taas käy matalammilla kierroksilla, tarpeen mukaan nostaen kierroksia ylemmäs ja lopulta saavutettua pisteen sammuttaa käynnin. Tähän invertteriin ja automaatioon yhdistettynä ennakoiva sään ennustus tulee ohjailemaan laitteistoa paremmin sekä välttämään kulutushuippua pakkasilla. Eli ajetaan lämpöä lauhemmalla pakkasella varastoon ja kovemmilla pakkasilla maalämpö tuottaisi vain tarvittavan määrän lämpöä. Tosin yöllä sitä sähköä käytetään vähemmän, niin voisiko sen myös ajatella niin, että ohjataan automaatio tekemään lämmityksen varastointi yöaikana tehtäväksi?

Tässä on jo osittain tulevaa ajateltuna, mutta väistämättä energiamarkkinat tulee muuttumaan. Tämä tietää tarkempaa suunnittelua, automaation saumatonta toimimista ja järjestelmän virtaamien säätämistä täysin toimivaksi lämmitysverkostossa. Ei vain sinne tänne. Tässä edellä mainitussa invertteritekniikalla toteutettu lämmitysjärjestelmä ottaisi huomioon myös sähköautojen latauksen eikä tuottaisi kulutushuippua järjestelmään. Koska alamme nähdä ensimmäisiä akkuja kerrostaloissa, joihin voimme varata verkosta tai aurinkopaneelien kautta tulevaa sähköä? Tuskin ei ole viittä vuotta kauempana kun ensimmäiset akut nähdään kerrostaloissa, järjestelmän hinta jarruttaa vielä näiden investointia ja yleistymistä. Näitä eri vaihtoehtoja on tarjolla tarpeeksi ja lisää innovaatioita tulee markkinoille.

Jani Nupponen

Kirjoittaja on kohta 20 vuotta LVI-alaa nähnyt ja alalla työskennellyt tekijä. Harrastuksiin kuuluu muun muuassa kalastus/eräily ja valokuvaus. Pienempi kalastusseura tekee retkistä unohtumattomia.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje