Edellisen illan tärpit yhtiökokoukseen

Sieltähän se taas tulee, nimittäin taloyhtiön varsinainen yhtiökokous. Hallitus on meillä siihen tällä kertaa saanut valmistautua suhteellisen rauhassa, sillä tänä vuonna on välivuosi isommista korjaushankkeista. Nyt vedetään henkeä (ja maksetaan yhtiölainoja pois).

Moni osakas ei varmaankaan ole tarkemmin tutustunut kutsun mukana tulleisiin papereihin. Nyt olisi korkea aika avata kuori ja edes silmäillä ne läpi.

Esityslista

Lue mitä asioita kokouksessa tullaan käsittelemään. Millaisia vastikkeita ollaan keräämässä, ollaanko tekemässä päätöksiä rahastoinneista (tämä kiinnostaa varsinkin vuokranantajaosakkaita) ja millaisia korjaustarpeita hallitus on PTS:ään kirjannut. Tässä vaiheessa esityslistalle ei voi saada asioita päätettäväksi. Niistä voidaan kyllä keskustella kokouksessa, mutta ei päättää.

Tasekirja

Tässä vaiheessa moni jo varmastikin huokaa. Sivuja nimittäin yleensä piisaa ja niissä on paljon lukuja.

Toimintakertomuksesta selviää, mitä kuluneella tilikaudella on tapahtanut. Mitä esimerkiksi päätettiin edellisessä yhtiökokouksessa, onko hallitus kokoustanut aktiivisesti, onko tullut osakesiirtoja. Energiankulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kuinka paljon lämpöä, sähköä ja vettä on kulunut? Mitä keinoja taloyhtiöllä on näitä vähentää. Tästä voidaan vaikka keskustella kokouksen päätyttyä.

Mitä hallitus esittää tilikauden tulokseksi? Jos voittoa tulee ja jaetaan osinkoa, pitää siitä maksaa veroa. Harva taloyhtiö taitaa osinkoa jakaakaan osakkeenomistajille.

Korjaustarveselvityksestä osakas näkee, mitkä ovat tulevat korjaustarpeet viiden vuoden sisällä. Näin hänellä on mahdollisuus paremmin varautua tuleviin remontteihin. Onko listalla putkiremontti tai julkisivukorjaus lähiaikoina? Kannattaa kysyä nyt, kun on mahdollista hallitukselta, mitä ollaan tekemässä/miksi jokin akuutti korjaustarve ei näy suunnitelmassa. Haasta hallitus keskusteluun!

Mikäli tuloslaskelma ja tase masentavat etkä ymmärrä niistä mitään, niin ei hätää. Katso, onko jokin kulu tai vastattava muuttunut radikaalisti edellisestä tilikaudesta. Kysy rohkeasti yhtiökokouksessa, jos et jotain ymmärrä. En minäkään aluksi näistä ymmärtänyt tuon taivaallista.

Talousarviovertailu on jo sitten lasten leikkiä. Miten toteutunut, budjetoitu ja edellisen vuoden toteuma poikkeavat toisistaan? Tässä helpottaa toteunut prosenttiosuus (vink, vink)! Miksi joku kulu on reilusti yli tai alle 100 %? Mitkä syyt ovat johtaneet väärin tehtyyn budjettiin?

Vastikelaskelmat kannattaa ainakin silmäillä läpi, samoin mahdolliset lainaosuuslaskelmat. Mitä kiinnityksiä ja saatuja vakuuksia taloyhtiöllä mahdollisesti on?

Tilintarkastus- ja toiminnantarkastuskertomus

Mikäli taloyhtiössä on yli 30 huoneistoa, tulee tehdä tilintarkastus. Pienemmissä yhtiöissä riittää maallikon tekemä toiminnantarkastus. Myös isommat taloyhtiöt voivat tilintarkastuksen lisäksi tehdä toiminnantarkastuskertomuksen. Kannattaa tarkastaa yhtiöjärjestyksestä, onko sinne kirjattu myös toiminnantarkastaja. Onko toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot kerrottu olevan ristiriidattomia kertomuksessa? Silloin voidaan myöntää vastuuvapaus hallitukselle ja isännöitsijälle.

Tulo- ja menoarvio tälle tilikaudelle

Yhtiökokous päättää tulevan vuoden vastikkeiden ja vuokrien määrät. Tässä vaiheessa voi kysyä, miksi esimerkiksi autotallivuokrat tai autopaikat ovat juuri tuon hintaisia. Onko vastikkeen hinta sopiva, ei liian halpa?

Vinkkejä netistä ja kirjallisuudesta

Vielä ehtii hyvin tutustua esimerkiksi Taloyhtio.netissä olevaan maksuttomaan Yhtiökokousoppaaseen. Jos oma yhtiökokous ei ihan vielä huomenna ole, niin kannattaa tilata Pieni Yhtiökokousopas (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Ja jos lukeminen ei nappaa, niin Kiinteistöliitto on tehnyt yhtiökokous-aiheisia videoita.

Ei siellä yhtiökokouksessa niin kauheaa ole kuin jotkut väittävät. Jokainen taloyhtiö on erilainen. Ja hallitukseen ei voida ketään pakottaa. Toisaalta hallituksessa näkee aitiopaikalta, miten taloyhtiöstä (sinun omaisuudestasi) huolehditaan. Eikä hallituksen jäsenen tarvitse olla alan ammattilainen, minäkin olin lähes koko ikäni asunut maalaistalossa, ennen kuin hallitukseen menin eikä minulla ollut taloyhtiön toiminnasta mitään tarkempaa tietoa. Putkiremontti oli hyvä ja opettavainen kokemus. Nyt hallitustyössä tulee kymmenen vuotta täyteen ja pian viisi vuotta puheenjohtajana. Päivääkään en ole katunut.

Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa päätetään vuosittain 2,3 miljardin euron korjauksista ja kuuden miljardin vastikkeista sekä valitaan 300 000 hallituksen jäsentä – ja näillä päätöksillä on vaikutusta 2,6 miljoonaan suomalaiseen.  Ota osaa Yhtiökokoushaasteeseen sosiaalisessa medissa hashtagilla #yhtiökokoushaaste. Ota haaste vastaan ja osallistu yhtiökokoukseen!

2_vastike

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje