Aurinkosähköä mökille

Viime talven pakkaset ja sitä myötä vapaa-ajan asunnon isot sähkönsiirto- ja sähkölaskut vauhdittivat aurinkosähkön toteuttamissuunnitelmia. Sopivasti sitten sattuikin mökkipaikkakunnan halu edistää aurinkosähkön käyttöönottoa omien suunnitelmieni kanssa.

Alavuden kaupunki haluaa edistää aurinkoenergian käyttöä Co2mmunity-hankeen avulla. Hankkeen tavoitteena on edistää yhteisöenergian käyttöönottoa Itämeren alueella. Kaupunkilaisilla oli mahdollisuus keväällä osallistua aurinkosähkön yhteishankintaan, jossa nyt eri toimijat on kilpailutettu.

Tilaajalle helppoa

Yhteishankinnan tavoitteena oli tarjota tilaajille helppo tapa kilpailuttaa eri laitetoimittajat ja saada mahdollisesti vielä alennusta, kun useampi kotitalous ottaa järjestelmän samalta alueelta, jolloin laitetoimittajalle tulee asennukset lähekkäin.

Jos eri toimijoita olisi lähtenyt itse kilpailuttamaan, olisi kilpailuttaminen ollut varmasti hankalaa. Tilaajalle oli nyt luotu helppo taustatietolomake ja mitoittamista varten tarvittavat tuntitason käyttötiedot sai helposti verkkoyhtiöltä. Kilpailutuksen hoitanut Thermopolis Oy tarjosi tarvittaessa apua tilaajalle joka vaiheessa.

Kolme eri toimijaa antoi tarjouksensa avaimet käteen -asennuksista, joista yksi antoi tarjouspyynnöstä poikkeavan tarjouksen.  Lopulta tarjouskilpailu käytiin kahden yrityksen kesken.

Thermopolis vertaili ja pisteytti tarjoukset ja jokainen mukaan lähtenyt saa itse päättää, ottaako tarjouksenantajalta järjestelmän vai ei. Tarjouskilpailun voitti paikallinen toimija Green Connect Oy. Itse pyysin myös omalta sähköyhtiöltäni tarjousta, mutta he eivät ole saaneet toimitettua minulle sitä edelleenkään. Päätöksen tekeminen on helppo tehdä, kun hieman eri sisältöiset tarjoukset oli vertailtu ammattilaisten toimesta. Tilaajalle tämä oli maksutonta palvelua.

Ensi kesänä aurinkopaneelit toivottavasti ovat jo sähköä tuottamassa.

Paneelit katolle

Ennen kuin paneelit tulevat katolle, täytyy laitetoimittajan kanssa vielä keskustella asennusajankohdasta ja sopia yksityiskohdista, niin voidaan laittaa nimet paperiin. Mahdollinen asennusajankohtaisi voisi vielä olla tänä syksynä. Ensi talvena toivottavasti sähkönsiirto- ja sähkölaskut olisivat sitten hieman pienemmät.

Mervi Ala-Prinkkilä

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistölehden verkkotuottaja ja toimittaja, joka toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana Etu-Töölössä Helsingissä. Harrastuksiin kuuluu muun muassa vapaa-ajan asunnon kunnostus, erilaiset luottamustehtävät ja marttailu.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje