Asuntopolitiikka epäonnistunut – Kuntavaaleissa kannattaa äänestää

Kuntavaalit 2017 ovat nyt käsillä, varsinaisen vaalipäivän ollessa sunnuntai 9.4. Jokainen ehdokkaaksi asettunut henkilö ansaitsee arvostuksemme, samoin kuin jokainen vaaleissa äänestävä. Vain näin pidämme kunnallisdemokratiamme toimivana ja kehittyvänä.

Huolimatta sote-uudistuksesta maakunnille siirtyvine vallan osineen, riittää kuntien valtuustoissa päätettävää, koulutuksesta kulttuuriin ja urheiluun, byrokratian purkamiseen, johtamisen virtaviivaistamiseen, ja yhtenä merkittävänä asiana myös kaavoitus.

Vuokra-asuntojen ongelmat

Erityisesti pääkaupunkiseudulla vuokra-asumisen kallistuminen tuottaa melkoisia haasteita, todellisia ongelmia. Vuokrien nousu on ylittänyt selkeästi muun hintakehityksen, myös silloin kun valtion tuella rakennettujen vuokra-asuntojen eli Ara-asuntojen vuokrien kehitys huomioidaan.

Kuntien rooli asuntotuotannossa on keskeinen.  Kunnilla on kaavoituksen monopoli. Vuokra-asuntopulaa ei pystytä ratkaisemaan yksipuolisesti julkisten toimien avulla. Kohtuuhintaisia asuntoja tuottavat lähinnä kuntien omat vuokrataloyhtiöt. Muita vastaavat hankkeet eivät kiinnosta. Entiset yleishyödylliset toimijat ovat siirtyneet enemmänkin asuntosijoittajiksi, ja kovan rahan asuntoihin.

Asumistukien määrä räjähtää käsiin

Asuntopolitiikkaa pitäisi kokonaisuudessaan tarkastella valtiovallan toimesta ennakkoluulottomasti. Voidaan ja on syytä kysyä suoraan onko nykyinen asumisen tukipolitiikka aikansa elänyttä? Asumisen ja rakentamisen tuet imevät vuodessa useita miljardeja euroja. Käytännössä tämä merkitsee että veronmaksajat subventoivat toimijoita, jotka ovat julkisia tai yleishyödyllisiä.

Vuonna 2016 Kela maksoi asumistukia 1,92 miljardia euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli jälleen entistä enemmän eli 11 %. Asumistukea sai viime vuoden lopussa peräti 860 000 henkilöä, eli lähes joka kuudes kansalainen.

Kiinteistöliitto on esittänyt asumistuen omavastuuosuuden kasvattamista ja tulorajojen käyttöön ottoa Ara-asuntojen asukasvalinnoissa. Kelan pääjohtajat ovat väläyttäneet vuokrasääntelyn palauttamista. Se olisi paluuta kivikauteen, ja taloustieteilijät ovat sanoneet että vuokrasääntely olisi katastrofi.

Tuo 860 000 henkilöä asumistuen saajina on sellainen luku, joka yksiselitteisesti kertoo että kaikki ei ole kohdallaan. Kaiken lisäksi kohta joku poliitikko tai poliittinen ryhmä populistisesti alkaa ajaa kyseisten tuensaajien asiaa, jolloin muutkaan vastuulliset toimijat eivät uskalla tarttua tarvittaviin uudistuksiin.

Käytännössä nyt on huomattu että asumistuki on johtanut asuntomarkkinoilla kierteeseen, jolle ei näy loppua, sillä asumistuki nostaa vuokria, mikä puolestaan lisää asumistukien tarvetta. Osa asumistuesta näin ollen valuu suoraan vuokranantajien kukkaroon. Tämä ei myöskään voi olla tarkoitus. Ratkaisut eivät tule olemaan helppoja. Ne eivät myöskään saisi olla monimutkaisia, luoden jälleen uusia ongelmia.

Hihat heilumaan

Nyt on aika niin maan hallituksen, eduskunnan, asuntopolitiikasta vastaavien virkamiesten ja useiden kuntien poliittisten päättäjien ja virkamiesten myöntää selkeästi että pieleen on mennyt.  Tämän jälkeen täytyy ajatuksella, osaamisella ja tarmolla ryhtyä töihin, kiinteistö- ja rakennusalan järjestöt ja toimijat asiantuntemuksellaan mukaan ottaen. Samalla muistaen, että jokaisen asunnon omistaa joku.

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje