Asuntopolitiikan pommi povella

Elämme koronaviruspandemian aikaa ja tiedämme että elvytystä seuraa myös sopeutus. Raha tulee olemaan tuolloin tiukalla, jonka kohtaamme seuraavien vuosien aikana konkreettisesti.

Kolmisenkymmentä vuotta sitten Suomessa luovuttiin vuokrasääntelystä, mikä sinänsä oli varmasti perusteltua ja järkevää. Senkin jälkeen esimerkiksi arava-rahoitteiset vuokra-asunnot ovat olleet vuokrasääntelyn piirissä. Kuntien kaavamonopolin pitäisi mahdollistaa osaltaan joustava ja tehokas vuokra-asuntomarkkina, vaikuttaen myös markkinamekanismin kautta vuokra-asumisen kustannuksiin, kysynnän ja tarjonnan kautta. Asumisen kustannukset laskevat, kun tontteja tarjotaan rakentamiseen.

***

Vuokra-asumisen kallista hintaa kompensoidaan Suomessa asumistuella, jota on kritisoitu siitä, että se toimii tulonsiirtona asuntoja omistaville rikkaille.

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen (PTT) mukaan suomalaisen keskimääräisillä vuosituloilla saa ostettua Helsingistä keskimäärin 10 neliötä ja Oulusta 20 neliötä. On selvää, miksi suuri osa helsinkiläisistä asuu vuokralla. PTT:n mukaan helsinkiläisen tuloista menee vuokriin jo 37 %. Käytännössä Helsingissä vuokra-asumisen hinta on lähes kaksinkertainen verrattuna omistusasumiseen.

2010-luvulla vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla lähes 30 % ja muualla maassa noin 26 %, kun samana ajanjaksona kuluttajahinnat nousivat vajaat 12 %, palkkakehityksen kulkiessa samaa rataa. Koko pääkaupunkiseutua tarkasteltaessa jo yli puolet väestä asuu vuokralla.

Aikanaan poliittinen vasemmisto suosi vuokra-asumista ja oikeisto omistusasumista. Kyseessä oli ideologinen ja äänestyskäyttäytymiseen liittyvä dimensio.

***

Valtiovarainministeriö on nähnyt tärkeäksi sitoa asuntolainan saannin hakijan tuloihin, ja kun pankit ovat puolestaan kiristäneet lainanantoaan, ohjaa tämä edelleen ihmisiä vuokramarkkinoille. Asuntokysyntää ovat ylläpitäneet ammattisijoittajat jotka velkavipua käyttäen ovat ostaneet asuntoja uusista rakennuskohteista, joissa omarahoitusosuus on pieni ja yhtiölainan lyhennykset saa vähentää vuokratuotosta.

Asumistukimenot karkaavat käsistä. Ne ovat kasvaneet todella kovaa vauhtia. Korkeat vuokratuotot ovat taattuja kun valtio tukee sijoittajia asumistuella vuokralaisille. Vuosien 2014-2019 aikana yleisen, opiskelijoiden ja eläkeläisten asumistuen määrä on kasvanut noin 600 miljoonalla eurolla 2,1 miljardiin. Mutta ei tässä vielä kaikki, sillä Kela maksaa toimeentulotuen kautta noin 340 miljoonaa euroa lisää, sillä Kelan mukaan asumistuen riittämättömyyttä paikataan puolestaan toimeentulotuella.

Asumistuki ja perustoimeentulotuki muodostavat asumisen tukijärjestelmän, johon täytyy edelleen lisätä kuntien maksama erikseen harkinnanvarainen toimeentulotuki asumiseen. Tämän päivän tilastot osoittavat että asumisen tukea saa jo yli puolet vuokralla asuvista. Kelan tilastollinen vuosikirja kertoo että asumistuet ovat kasvaneet vuosien 2000-2017 jaksolla 135 %, kun samalla ajanjaksolla yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrä on kasvanut 124 %, lähestyen jo 400 000 tasoa.

Vuoden 2017 lopulla noin 863 000 ihmistä eli 16 % väestöstä on subventioiden piirissä. Tilastot kertovat että asumistukeen kuluu enemmän rahaa kuin maataloustukeen. Asumistuen määrä hätyyttelee jo puolustusbudjetin kokoa. Liikenneverkon ylläpitoon menee puolestaan asumistukea vähemmän rahaa.

Jotain todella tarvitsisi tehdä. Vai onko aihe poliittisesti liian arka, voiden räjähtää käsille?

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje