Asunto-osakeyhtiö – Joustava suomalainen

Kiinteistöliitto julkaisi helmikuun alussa suomalaisen asunto-osakeyhtiön historiateoksen. Kirjoittajien Esko Nurmi, Laura Puro, Martti Lujanen kirjan ”Kansan osake – Suomalaisen asunto-osakeyhtiön vaiheet” voi käydä lukemassa osoitteessa https://issuu.com/kiinteistoliitto/docs/kansanosake.

1860-luvulta 2010-luvulle luotaava tarkastelu osoittaa mm. sen, miten joustava järjestelmämme on. Matkan varrella on ollut rakentamisen korkeasuhdanteita, aluerakentamisen kulta-aikoja, talouskriisejä ja pula-aikoja, sota-aikoja, korjausrakentamisen buumeja sekä vuokrattavien asuntojen tarjonnan voimakasta kasvua, jne. Kaikkiin näihin haasteisiin asunto-osakeyhtiö on taipunut erittäin hyvin.

Asunto-osakeyhtiöjärjestelmää arvioidaan välillä kriittisesti, esim. kiinteistönpidon, vastuunjaon ja korjausrakentamisen kipupisteiden yhteydessä. Perehdyttäessä huolellisesti asunto-osakeyhtiöjärjestelmän perusteisiin, kehitykseen sekä vertailemalla muissa maissa käytössä olevia järjestelmiä asunto-osakeyhtiöön, voidaan tulla kuitenkin johtopäätökseen, että haaste on pikemminkin järjestelmän käyttämisessä kuin itse järjestelmän periaatteellisissa valuvioissa.

Kansan osake -kirjassa on historiallisten katsauksien lisäksi arvokas kansainvälinen vertailu. Tämän osuuden kirjoitti asuntopolitiikan pitkän linjan vaikuttaja Martti Lujanen.

Pienten yhtiöiden herättely kohtalonkysymys 2020-luvulla

Miltä asunto-osakeyhtiön tulevaisuus näyttää? Haasteita ja mahdollisuuksia löytyy roppakaupalla. Taloudelliset olosuhteet vaihtelevat alueelta toiselle mentäessä, ja suhdannevaihteluitakin aina on. Yksi yhteinen haaste on pienten taloyhtiöiden johtaminen. Asunto-osakeyhtiökannasta noin 60 % on alle 10 huoneiston yhtiöitä, ja jopa yli 80 % on alle 30 huoneiston yhtiöitä.

Kerrostaloyhtiöiden peruskorjauksia on harjoiteltu ja kehitelty pitkään. 2020-luvulla esille astuvat monissa suomalaisissa kaupungeissa rivitaloyhtiöiden isot korjaukset. Rivitaloyhtiöitä rakennettiin erityisesti 1980-luvulla runsaasti.

Rivitaloyhtiöiden korjausten buumiin tulee varautua alan edustajien kesken erityisellä huolella. Haaste on erityisen iso, sillä nämä yhtiöt ovat isolta osaltaan hyvin pieniä. Niissä on usein pelkästään osakasisännöinti, ja muutenkin ulkopuolisia palveluita ostetaan vähemmän kuin kerrostaloissa.

Valtavan iso osa suomalaisten ihmisten omaisuudesta on rivitalo- ja erillistaloyhtiöissä. On heräteltävä voimakkaasti omistajan vastuuta ja vainua. Jos tässä epäonnistutaan, iso osa asuinkiinteistökannastamme menettää arvonsa. Omistajalla on valta ja vastuu. Omistajan vastuuta ei pidä sosialisoida. Sen sijaan omistajille tulee tarjota tietoa ja osaamista, joilla kansallisomaisuudesta nykyistä paremmin voidaan pitää huolta.

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje