Asumisen turvallistaminen

Rakentamiseen, kuten päivittäiseen elämään laajemminkin, liittyy paljon erilaisia riskejä. Me kaikki suhtaudumme riskeihin eri tavalla. Vapaa-ajalla jopa hakeudumme tilanteisiin, joihin liittyy riskejä ja joissa turvallisuutemme voi olla uhattuna. Benji-hyppy, koskimelonta, laskettelu tai jopa liikenteen ohitustilanteet ovat tällaisia. Joissakin asioissa pyrimme hallitsemaan riskejä enemmän. Viimeisten vuosikymmenten aikana olemme oppineet sitomaan lapsemme autossa turvavöihin ja -istuimeen ja edellyttämään kypärän käyttöä laskettelussa, pyöräilyssä ja luistelussa.

Turvallisuushaasteet ratkottava

Turvallistamisen ammattitaitoa tarvitaan rakentamisessa hurjasti. Osittain turvallistamisella vaikutetaan rakennusaikaiseen, mutta yhä enemmän käytön aikaiseen turvallisuuteen. Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat ääriolosuhteet, puhtaan veden ja sähkön saannin varmistaminen, rakenteiden kestävyys, sisäilman laatu tai tietosuoja ovat kaikki suuria teemoja, jotka liittyvät oleellisesti rakennetun ympäristön suunnitteluun. Kukin näistä teemoista on jo yksistään tärkeä ja moniulotteinen ja yhdessä ne muodostavat yksittäiselle asunto-osakeyhtiön päättäjälle melkoisen pähkinän purtavaksi. Digitalisaatio ja uudet sähköä ja Internet-yhteyttä edellyttävät ratkaisut mahdollistavat esimerkiksi kosteuden tai vesivuotojen havaitsemisen nopeammin, mutta muodostavat samalla uusia riskejä tietosuojan osalta. Älyrakennukset edellyttävät yhä enemmän tietoturvaymmärrystä, jota perinteisessä rakentamisessa tai kiinteistönhoidossa ei ole tarvittu. Jopa asukkaiden omat laitteet ja erilaisten sovellusten käyttö voidaan nähdä turvallisuushaasteena.

Mitä riskienhallinta vaatii?

Vaikka emme voi poistaa tai hallita kaikkia riskejä, tietynlaisten riskien osalta tulisi rakentamisessa olla nollatoleranssi. Esimerkiksi vakavia työtapaturmia työmailla ei saisi tapahtua missään olosuhteissa. Riskien hallinta vaatii ammattitaitoa, oikeaa asennetta mutta myös ymmärrystä. Ammattitaitoa vaaditaan esimerkiksi suunniteltaessa turvallista ja kestävää peruskorjausta, asennetta vaaditaan työmaaturvallisuuden edistämisessä ja ymmärrystä siinä, miten päätökset vaikuttavat prosessin eri vaiheisiin, lopputulokseen, elinkaareen ja turvallisuuteen.

Jotta riskejä voi hallita, tulee riskit ensin hahmottaa ja ymmärtää. Tämän jälkeen voi muodostaa käsityksen tavoitteista ja siitä miten ne voidaan saavuttaa. Riskianalyysin laatiminen itsessään vaatii jo paljon ymmärrystä ja ammattitaitoa. Vielä enemmän osaamista tarvitaan, kun analyysit ja suunnitelmat viedään käytäntöön.

Lasten turvallisuutta liikenteessä lisää huomattavasti turvavyön ja kypärän käyttö. Asumisessa turvallisuuteen liittyvät tilanteet eivät aina ole yhtä äkillisiä tai vaikutuksetkaan yhtä dramaattisia. Mutta koska riskit ovat todellisia, vaikutukset mahdollisesti suuria tai pitkäaikaisia, tulee niihin kiinnittää huomiota.

Kim Karves

Kirjoittaja on Sweco Taloyhtiöpalveluiden yksikön johtaja. Hän tarkastelee kiinteistön kehittämistä kokonaisuutena ja pitkällä tähtäimellä tavoitteenaan tuoda perusteltuja ratkaisuja kiinteistön ylläpitoon ja korjaamiseen. Hän pyrkii blogeissaan esittämään ajatuksia, joiden avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät saavat parempia kokemuksia. Vapaa-ajallaan hän harrastaa melontaa, juoksua sekä ruoanlaittoa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje