As Oy Enkelparventie 6:n joulu

Vastuullinen taloyhtiö ja sen asukkaat huolehtivat siitä, että joulu voi saapua arvokkaasti ja perinteitään kunnioittaen. As.oy Enkelparventie 6:n turvallisuuspäällikkö Kristian Tulio vinkkaa seuraavassa muutamista seikoista, jotka osaltaan turvaavat joulun viettoa.

Ikiaikaisesti on tiedetty, että joulun alla tontut kiertelevät tarkkailemassa ihmisten toimia.

– Tontuilla on modernit keinot toimia myös taloyhtiöympäristössä aivan riippumatta siitä, onko kyseessä maata myötäilevä rivitalo taikka taivaita raapiva pilvenpiirtäjä, kertoo Kristian Tulio, jolla on suorat yhteydet Korvatunturin tiedusteluosastolle.

Tonttujen työturvallisuus on taattava, ja se on jokaisen asukkaan vastuulla. Esimerkiksi parvekkeilla tai terasseilla poltettavien kynttilälyhtyjen on oltava riittävän suuria, vähintään litran glögipurkin kokoisia ja tuuletusaukoin varustettuja. Pieni ja tiivis lyhty kuumenee liikaa, ja niihin tontut saattavat polttaa itsensä tarkkailutehtävää suorittaessaan. Puhumattakaan siitä, että liian pieni lyhty räjähtää ja roiskii palavaa steariinia ympärilleen.

– Palava steariini sytyttää helposti tontun parran, mikä aiheuttaa tontuissa ilmiselvää ärtymystä eikä myöskään paranna lahjojensaantimahdollisuuksia, vinkkaa Tulio.

Hän antaa myös ymmärtää, että yksi asukkaan kiltteyden kriteeri on se, että asunnossa on riittävästi palovaroittimia, joiden pikkiriikkinen valo välkähtää säännöllisesti.

Ulkotulet ovat seikka, joka vaatii huomiota. Jos välttämättä haluaa polttaa ulkotulia, ne on syytä sijoittaa tukevasti usean metrin päähän rakennuksista ja myös riittävän kauas kulkuteistä.

– Me Enkelparventiellä olemme ohjeistaneet rivitalojemme asukkaita, että eivät polttaisi ulkotulia lainkaan. Tulimme nimittäin ajatelleeksi, millaista someraivoa yhtiömme saisi osakseen, jos ulkotuli sytyttäisi joulupukin takinliepeen meidän pihalla. Se olisi maailmanlaajuinen katastrofi.

Myös taloyhtiön piha-alueiden kunnosta on syytä pitää huolta, kun eletään vuoden pimeimpiä päiviä.

– Ensiavussa jonottavat asukkaat eivät ole tyytyväisiä asukkaita, tietää turvallisuuspäällikkö.

Hän tarkentaa vielä, että ihmiset harvoin ovat enkeleitä. Enkelit pystyvät lentämään ja niiden sädekehä valaisee hyvin ympäristöä. Näin ei ole ainakaan tavallisten taloyhtiöiden asukkaiden laita. Siksi pihan valaiseminen ja hiekoittaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä seikkoja joulun tunnelman ylläpitämiseksi.

Turvallisuuspäällikkö Kristian Tulio haluaa näiden sanojen myötä toivottaa kaikille rauhallista ja turvallista joulua. Hän lopettaa haastattelun mystiseen lauseeseen:

– Viimeinen sammuttaa aina kynttilän.

Juha Hassila

Kirjoittaja on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusviestinnän asiantuntija. Hänen keskeisimmät työsarkansa osana noin 3,5 hengen tiimiä ovat Paloturvallisuusviikko ja kahdeksasluokkalaisille suunnattu NouHätä! -kampanja. Paloturvallisuuskampanjoinnin lisäksi Juhalla on pitkä kokemus tapaturmien ehkäisystä, kuten Tapaturmapäivästä. Turvallisuusviestinnällisesti hänen keskeisin sanomansa on: ”Onnettomuudet eivät ole tuurista kiinni. Ne ovat tapaturmia!” Vapaa-ajallaan Juha rämpii teiden ja peltojen pientareita kamera kaulassaan.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje