Betonijulkisivujen korroosiota ennustaa hyvin yksinkertainenkin malli

Betonijulkisivujen karbonatisoituminen etenee yleisesti käytetyn mallin mukaan, kertoo Tampereen teknillisen yliopiston tutkimus.

Betonirakenteiden käyttöikätarkastelu perustuu ensisijaisesti betonin kemiallisen korroosiosuojauksen häviämiseen suojabetonin karbonatisoitumisen kautta. Raudoitteiden korroosiosuoja betonissa perustuu betonin korkeaan alkalisuuteen. Betonirakenteen käyttöiän tarkastelut perustuvat tämän suojan säilyvyyden mallintamiseen. Olemassa olevien betonirakenteiden osalta aika voidaan arvioida luotettavasti yksinkertaisillakin menetelmillä.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että paljon käytetty neliöjuurimalli kuvastaa ilmiötä ja rakenteen käyttöikää hyvinkin käytännön käyttöikäsuunnitteluun riittävällä varmuudella. Jos tarkoituksena on käyttöiän ennustaminen, on näytteenotossa varmistettava tarkasteluun riittävä näytemäärä. Erityisesti tutkimuksissa havaittiin, että neliöjuurimalli antaa hyvin tarkan arvion arvioitaessa iältään yli 25 vuoden ikäisten rakennusten käyttöikää. Tämä johtuu siitä, että karbonatisoitumisen eteneminen on jo tähän mennessä tasoittunut. Tämän ajan jälkeen käyttöikätarkasteluissa tarkemmalla mallilla saatava hyöty on käytännössä hyvin pieni.

Lähtöoletus karbonatisoitumisen mallintamiselle neliöjuurimallin avulla on betonin tasalaatuisuus ja homogeenisuus, eli karbonatisoitumiseen vaikuttavat rakenteen ominaisuudet ovat samat koko rakenteessa. Käytännössä betonin ominaisuudet voivat kuitenkin vaihdella huomattavasti mm. suhteituksesta, sekoituksesta, tiivistyksestä, jälkihoidosta ja kosteusolosuhteista johtuen. Lisäksi rakenteen käyttöiän aikana ominaisuudet voivat muuttua esimerkiksi vaurioitumisen tai huokosrakenteen täytteisyyden kautta. Tästä syystä on selvää, että betonin todellinen karbonatisoituminen vain harvoin seuraa tarkasti esitettyä mallia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

ilma-vesilämpöpumppu

14.10.2022

Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

Kerrostalot etsivät nyt vaihtoehtoa kaukolämmölle. Erilaiset lämpöpumput ovat taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii myös suurempien asuintalojen lämmönlähteeksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti