Betoni- ja puukerrostalojen rakentaminen vertailussa Helsingissä

Rakennusliike Reposella on käynnissä hanke kahden betoni- ja kahden puukerrostalon rakentaminen Helsingin Kuninkaantammeen, kertoo Helsingin Sanomat. Hankkeessa vertaillaan betonin ja puun kustannuseroja kerrostalorakentamisessa.

Helsingin Sanomat on koonnut yhteen VTT:n betoni- ja puukerrostalorakentamista koskevat tutkimukset. Niiden mukaan betonikerrostalon rakentaminen on edullisempaa kuin puukerrostalon. Toisaalta puukerrostalon asumisviihtyvyys koetaan paremmaksi. Niiden rakentaminen on myös kolmanneksen nopeampaa ja niiden rakennusaikainen hiilijalanjälki 20 prosenttia pienempi kuin samankokoisessa betonikerrostalossa. Rakennuksen koko elinkaaren aikaisen hiilijalanjäljen vertailussa puukerrostalon etumatka tosin kutistuu 2 prosenttiin.

Suunnittelu ja rakennusteollisuuden perinne vaikuttavat hintaan

Puukerrostalon rakennuskustannuksia lisäävät sprinklerijärjestelmän asentaminen, työmaan suojaaminen säältä sekä suunnittelu, kukin noin 100 euroa / rakennusneliö. Eroa betonin hyväksi lisää myös rakennusteollisuuden todellisuus: betonirakentamisesta on huomattavasti enemmän kokemusta.

Asuinmukavuus puukerrostalon puolella

VTT:n tutkimuksissa puu on koettu miellyttävämmäksi rakennusmateriaaliksi kuin betoni. Puurakenteisen talon äänimaailma on myös asukkaita enemmän miellyttävä, vaikka aiemmin äänieristystä on pidetty puukerrostalojen heikkoutena.

Lue lisää Helsingin Sanomien alkuperäisestä jutusta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

12.10.2022

Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Vahvana jatkuneen asuntorakentamisen vuoksi rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna parilla prosentilla. Rakennusalaa kurittaa kuitenkin jo kolmas kriisi lyhyen ajan sisällä: energiapulan aiheuttama inflaatio.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti