
Syyskuun Suomen Kiinteistölehti perehtyy ryhmäkorjaukseen
Tänään ilmestyvä syyskuun Suomen Kiinteistölehti perehtyy rakentamisen laatuun, ryhmäkorjaushankkeeseen, kyberturvallisuuteen ja kasvaviin asumiskustannuksiin.
Tänään ilmestyvä syyskuun Suomen Kiinteistölehti perehtyy rakentamisen laatuun, ryhmäkorjaushankkeeseen, kyberturvallisuuteen ja kasvaviin asumiskustannuksiin.
Viisas taloyhtiö tekee yhteistyötä naapuriyhtiöidensä kanssa. Yhteistyöllä voidaan parantaa asuinalueen ja sen asukkaiden turvallisuutta, viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä sekä kohottaa asuntojen ja alueiden arvoa. Taloyhtiöiden yhteistyö on järkevää erityisesti korjaushankkeiden valmistelussa, suunnittelussa ja toteutuksessa.
Ryhmäkorjausta kannattaa harkita erityisesti silloin kun: rakennukset ovat samalla alueella rakennukset ovat teknisesti ja tilaratkaisultaan samantyyppisiä rakennukset ovat iältään ja kooltaan samanlaisia taloyhtiöiden pitkän tähtäimen suunnitelmat ovat samankaltaisia Yhdessä toteutettavia korjaustoimenpiteitä: putki- ja kylpyhuoneremontit julkisivu-, ikkuna-, katto- ja parvekeremontit energiatehokkuuden parantaminen talotekniikan uudistaminen yhteistilojen ja pihojen parantaminen
Edullisemmin Ryhmäkorjaushankkeissa voidaan saavuttaa merkittäviä, kokemusten mukaan jopa yli 10 prosentin säästöjä verrattuna erillisiin korjaushankkeisiin. Säästöjä tulee esimerkiksi suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksissa, työmaiden käynnistämisessä sekä sarjatuotannon eduista korjausrakentamisessa. Isommassa hankekokonaisuudessa on suuremmat määräalennukset.
Ryhmäkorjaushanke saa alkunsa taloyhtiön tahdosta selvitä tulevasta korjaushankkeesta helpommalla ja halvemmalla. Yhtiön hallituksella ja isännöitsijällä tulee olla käsitys alueen muiden taloyhtiöiden korjaustarpeista ja pitkän tähtäimen suunnitelmista. Taloyhtiöt päättävät yhteisen ryhmäkorjausselvityksen pohjalta hankekokonaisuudesta, jossa eri yhtiöiden korjaushankkeet rytmittyvät luontevasti toisiinsa.
Tutkimustuloksia ryhmäkorjauksista taloyhtiöissä alkaa pikku hiljaa kertyä. Ohessa on muutamia esimerkkejä. RIL 260-2012: Ryhmäkorjaushankkeen kokoaminen, suunnittelu ja toteutus.
Tämä sopimus on toteutetun ryhmäkorjaushankkeen pohjalta tehty esimerkkisopimus. Varmista sopimuksen ja sen yksittäisten ehtojen soveltuvuus oman asunto-osakeyhtiön hankkeeseen tarkoin. Kiinnitä huomiota myös siihen, että hankkeeseen sisältyvät eri sopimukset muodostavat loogisen kokonaisuuden (projektijohtaja, valvoja, suunnittelusopimukset, urakkasopimukset ym.).
Ympäristöministeriö, Kiinteistöliitto, Rakennusteollisuus RT, Suomen Isännöintiliitto ja Rakennusinsinöörien Liitto RIL ovat yhdessä valmistelleet esitteen taloyhtiöiden ryhmäkorjauksista. Ryhmäkorjausesite pdf-muodossa Esitesisältöön perustuvan diasarjan löydät tästä!