Aurinkosähköstä tulossa osa arkea

Aurinkosähkön potentiaali Suomessa on merkittävä, hinnat ovat laskeneet ja hankinta on helppoa. Aurinkosähköä kotiin -kampanja esittelee aurinkopaneelit hankkineiden kokemuksia sekä auttaa järjestelmätoimittajien löytämisessä ja vertailussa.

Toistaiseksi aurinkopaneelit löytyvät Suomessa harvalta katolta, mutta potentiaalia on, sillä Etelä-Suomessa vuotuinen aurinkopaneelin tuotto on Pohjois-Saksan tasolla. Suomessa tuotto painottuu enemmän kesään.

Kiinnostus aurinkosähkön hankkimiseen on kasvanut. Esimerkiksi energiayhtiön tuotteistus, jossa yksityishenkilöt pääsivät hankkimaan nimikkopaneelinsa Suomen suurimmasta aurinkosähkölaitoksesta, myytiin loppuun muutamassa päivässä. Myös omakotitalojen ja yritysten katoille on hankittu entistä enemmän paneeleja.

– Omakotiasujan tie aurinkosähkön tuottajaksi on helppo, kun hankinta tehdään avaimet käteen -toimituksena. Asennukset eivät aiheuta merkittävää häiriötä asumiseen ja hoituvat yleensä järjestelmän koosta riippuen päivässä tai parissa. Tämän huomasi myös Petri Isola hankkiessaan paneelit uuteen kotiinsa keväällä 2014. Järjestelmä tuotti sähköä heti seuraavana päivänä asennusten aloittamisen jälkeen.

Oli yllättävääkin, miten vaivattomasti aurinkosähkön voi liittää taloon. Yksi sähköputki katolta kellarissa sijaitsevaan sähkökeskukseen ja telineet ynnä paneelit katolle. Sitten vain invertteri kellariin johdon päähän ja siinä kaikki. Ei vaadi rakettitiedettä, Isola kommentoi vuodenvaihteessa avaimet käteen toimituksena hankittua järjestelmää. Perheen ilma-vesilämpöpumpulla lämpenevässä A-energialuokan asunnossa aurinkosähkö tuottaa vuositasolla noin kolmanneksen sähkönkulutuksesta.

– Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on kasvamassa niin yrityksissä, taloyhtiöissä kuin omakotiasujien keskuudessa, Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen toteaa. Taustalla on aurinkopaneeleiden laskenut hinta, joka tekee ekologisen valinnan aiempaa houkuttelevammaksi.

– Useimmille kotiin paneelit hankkineille ekologisuus tai kiinnostus uuteen tekniikkaan ovat näytelleet tärkeää roolia. Kun hankinta on tehty vaivattomaksi ja turvalliseksi, monille riittää että hankinta maksaa itsensä takaisin käyttöikänsä aikana, Kettunen arvioi.

Ilmastoinfo on tehnyt järjestelmätoimittajien löytämisen ja järjestelmien vertailun helpoksi. www.aurinkosahkoakotiin.fi –sivuille on koottu aurinkosähköpaketteja hintoineen pääkaupunkiseudulle toimitettuna. Tiedot ovat esillä toukokuun loppuun saakka.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

13.6.2016

Äänestys yhtiökokouksessa

Taloyhtiön yhtiökokouspäätöksissä pääsääntö on yksimielisyys. Yksimielinen päätös syntyy useimmiten niin, että hallituksen päätösehdotukselle ei esitetä kokouksessa vaihtoehtoja eikä sitä vastusteta ja kokouksen puheenjohtaja toteaa päätöksen syntyneeksi hallituksen esityksen mukaisesti. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, eli samassa asiassa esitetään useampi päätösvaihtoehto, joista ei päästä yhteisymmärrykseen, on järjestettävä äänestys.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

1.4.2016

Osakkaan muutostyöt piha-alueella

Lakineuvontaan tulee ajoittain kysymyksiä siitä, minkälaisia muutostöitä osakas saa rivi- tai paritalon piha-alueella tehdä. Osakkaan muutostyöoikeuden kannalta merkitystä on ennen kaikkea sillä, onko piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Mitä eroa tällä käytännössä on ja miten yhtiö voi puuttua osakkaan luvattomasti toteuttamaan muutostyöhön?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti