Aurinkosähköstä tulossa osa arkea

Aurinkosähkön potentiaali Suomessa on merkittävä, hinnat ovat laskeneet ja hankinta on helppoa. Aurinkosähköä kotiin -kampanja esittelee aurinkopaneelit hankkineiden kokemuksia sekä auttaa järjestelmätoimittajien löytämisessä ja vertailussa.

Toistaiseksi aurinkopaneelit löytyvät Suomessa harvalta katolta, mutta potentiaalia on, sillä Etelä-Suomessa vuotuinen aurinkopaneelin tuotto on Pohjois-Saksan tasolla. Suomessa tuotto painottuu enemmän kesään.

Kiinnostus aurinkosähkön hankkimiseen on kasvanut. Esimerkiksi energiayhtiön tuotteistus, jossa yksityishenkilöt pääsivät hankkimaan nimikkopaneelinsa Suomen suurimmasta aurinkosähkölaitoksesta, myytiin loppuun muutamassa päivässä. Myös omakotitalojen ja yritysten katoille on hankittu entistä enemmän paneeleja.

– Omakotiasujan tie aurinkosähkön tuottajaksi on helppo, kun hankinta tehdään avaimet käteen -toimituksena. Asennukset eivät aiheuta merkittävää häiriötä asumiseen ja hoituvat yleensä järjestelmän koosta riippuen päivässä tai parissa. Tämän huomasi myös Petri Isola hankkiessaan paneelit uuteen kotiinsa keväällä 2014. Järjestelmä tuotti sähköä heti seuraavana päivänä asennusten aloittamisen jälkeen.

Oli yllättävääkin, miten vaivattomasti aurinkosähkön voi liittää taloon. Yksi sähköputki katolta kellarissa sijaitsevaan sähkökeskukseen ja telineet ynnä paneelit katolle. Sitten vain invertteri kellariin johdon päähän ja siinä kaikki. Ei vaadi rakettitiedettä, Isola kommentoi vuodenvaihteessa avaimet käteen toimituksena hankittua järjestelmää. Perheen ilma-vesilämpöpumpulla lämpenevässä A-energialuokan asunnossa aurinkosähkö tuottaa vuositasolla noin kolmanneksen sähkönkulutuksesta.

– Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on kasvamassa niin yrityksissä, taloyhtiöissä kuin omakotiasujien keskuudessa, Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen toteaa. Taustalla on aurinkopaneeleiden laskenut hinta, joka tekee ekologisen valinnan aiempaa houkuttelevammaksi.

– Useimmille kotiin paneelit hankkineille ekologisuus tai kiinnostus uuteen tekniikkaan ovat näytelleet tärkeää roolia. Kun hankinta on tehty vaivattomaksi ja turvalliseksi, monille riittää että hankinta maksaa itsensä takaisin käyttöikänsä aikana, Kettunen arvioi.

Ilmastoinfo on tehnyt järjestelmätoimittajien löytämisen ja järjestelmien vertailun helpoksi. www.aurinkosahkoakotiin.fi –sivuille on koottu aurinkosähköpaketteja hintoineen pääkaupunkiseudulle toimitettuna. Tiedot ovat esillä toukokuun loppuun saakka.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

osakas hyvitys

24.4.2023

Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

purkava uusrakentaminen

5.12.2022

Purkava uusrakentaminen ja sen käytännön toteuttaminen

Purkavalla uusrakentamisella tarkoitetaan asunto-osakeyhtiön vanhan rakennuksen tai rakennusten purkamista uuden tai uusien rakennusten tieltä. Purkava uusrakentaminen voidaan toteuttaa eri tavoin, mutta yleensä asunto-osakeyhtiön nykyinen kiinteistö ja rakennus luovutetaan uudelle omistajalle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti