Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien velkaantumista

​Kotitalouksien velkaantuminen on Suomessa historiallisella huipputasolla, laskettiinpa asiaa suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin tai suhteessa bruttokansantuotteeseen, kirjoittaa  Sampo Alhonsuo Finanssivalvonnan blogissa.

Vertailtaessa Suomea muuhun Eurooppaan on kotitatalouksillamme paljon velkaa, josta nopeasti kasvava osuus on asuntoyhteisövelkaa. Remontteihin ja korjausrakentamiseen käytettävä laina sekä uusien asuntojen yhtiölainaosuus ovat nostaneet kotitalouksien velkaantumisasteen hieman alle 128 prosenttiin, mistä asuntoyhteisölainojen osuus on yli 15 prosenttiyksikköä.

Vuonna 2019  kotitalouksien velkaantumisasteen ennustetaan nousevan 133 prosenttiin, mistä asuntoyhteisölainojen osuus olisi 19 prosenttiyksikköä. Kotitalouksien osuus asuntoyhteisöjen veloista onkin kasvanut vuodesta 2013 lähtien yli 10 prosentin vuosivauhtia, ja kumulatiivinen kasvu on melkein 77 prosenttia.

Vaikka kotitaloudella ei olisi asuntolainaa, joutuvat kaikki asunto-osakeyhtiöiden osakkaat maksamaan vastikkeita ja he ovat yhdessä vastuussa taloyhtiön taloudesta ja velasta.

Korkojen nousu voi olla tulevaisuudessa riski kotitalouksille työttömyyden ohella. Suurin osa lainoista on otettu vaihtuvakorkoisina, jolloin yleisen korkotason noustessa korkomenot kasvavat nopeasti.

Korkojen nousun vaikutus kotitalouteen euroissa kertaantuu, jos vaikutusta tulee monesta eri lähteestä; asuntolainoista ja kulutusluotoista. Asunto-osakeyhtiönkin lainoja pitää lyhentää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ise-ehdot

7.9.2023

Isännöinnin sopimusehtoja uudistetaan

Isännöinti- ja manageeraussopimuksiin yleisesti sovellettavien ISE-ehtojen uudistustyö on käynnissä. Muutoksista neuvottelevat Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, RAKLI ja Isännöinnin Auktorisointi ISA.

kiinteistövero

22.8.2023

Tutkimus: Korkojen nousu kirittää asumismenojen kasvua

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti erityisesti omistusasujilla, kertoo tuore tutkimus. Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu, ja myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita.

muuttuva ilmasto

5.4.2023

Muuttuva ilmasto lisää homehtumisriskiä

Suurin osa Suomessa yleisesti käytössä olevista ulkoseinärakenteista pärjää myös muuttuvassa ilmastossa. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ilmiöt, kuten viistosateet, lisäävät kuitenkin ulkoseinien homehtumisriskiä.

27.4.2023

Näin grillaat turvallisesti vappuna

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Grilli tulisi aina puhdistaa ja huoltaa laitteen käyttöohjeiden mukaisesti ennen grillikauden aloitusta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti