Asumisen utopioita -näyttely katsoo tulevaan menneisyyden kautta

Arkiset kodinkoneet ja esineet sekä arkkitehtuurikuvat ja -piirustukset vievät Messukeskuksen Antiikki-tapahtuman vieraan menneille vuosikymmenille. Asumisen utopioita -erikoisnäyttely syyskuussa esittelee viimeisen sadan vuoden ajalta visionäärisiä näkemyksiä tulevaisuuden asumisesta.

Asumisen utopioita -näyttelyn suunnittelija ja kuraattori, arkkitehti Roy Mänttäri kertoo: ”Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kolmen merkittävän suomalaisen museon valokuvia, perspektiivipiirustuksia ja kokoelmia samassa näyttelyssä Antiikki- ja Habitare-messujen yhteydessä.”

Alvar Aalto -museo ja Suomen arkkitehtuurimuseo esittelevät suomalaisen arkkitehtuurin suunnitelmia, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomampia. Osaa aikaansa edellä olleista ja jopa fantasianomaisista suunnitelmista ei koskaan toteutettu. ”Designmuseon näyttelyesineet 1950–60-luvuilta puolestaan herättävät vanhemmissa ikäpolvissa nostalgisia muistoja. Nuoret taas hämmästelevät kuinka ajankohtaista ja puhuttelevaa näiden vuosikymmenien muotoilu on edelleen,” pohdiskelee Roy Mänttäri.

Designmuseon yliintendentti Merja Vilhunen jatkaa: ”Tuomme erikoisnäyttelyyn tulevaisuuteen luottamuksella asennoituvia esineitä, mm. pulsaattoripesukoneen 1940-luvun lopulta, ensimmäisinä markkinoilla olleen mikroaaltouunin, vanhan jääkaapin ja astianpesukoneen. Lisäksi esittelemme yksijalkaisen ASA-television 1960-luvulta, jonka suunnitteli Samuli Saura. Toivomme, että kävijät innostuvat keskustelemaan kiehtovasta aiheesta.”

Asumisen utopioita -näyttely on kooltaan 77 m² ja sen muoto perustuu kolmelle rakenteelle, joita ovat korkea seinä, matalampi teräväkulmainen seinä ja laaja, matala taso. Sen päällä lepäävät suuret näyttelyesineet. Tila on kaikkiin suuntiin avoin. Erikoisnäyttelyssä esitellään valokuvien ja taitavien perspektiivipiirustusten avulla suomalaisten arkkitehtitoimistojen suunnitelmia asumisen kehittämiseksi:

 • Pavian asuinalue, Alvar Aalto (ei toteutettu)
 • Munkkiniemi asuinalue, Alvar Aalto (ei toteutettu)
 • Aitta-kesämökki, Alvar Aalto
 • Muuratsalon koetalo, Alvar Aalto
 • Munkkiniemi–Haaga alue, Eliel Saarinen (ei toteutettu)
 • Laajalahdenlinna, Eliel Saarinen (ei toteutettu)
 • Arkkitehtuurifantasia, Usko Nyström (ei toteutettu)
 • Pyynikin motelli, Aarne Ervi
 • Espoon keskus, italialaiset arkkitehdit Tirelli ja Bellone
 • Kollektiivitalo entisille Lotille Helsingissä, Olli ja Eija Saijonmaa
 • Futuro-talo, Matti Suuronen
 • Huomispäivän talo, Aarne Ervi (purettu)
 • Omakotitalo Kauniaisissa, Yrjö Kukkapuro, rakennussuunnitellussa mukana Eero Paloheimo

Antiikki-tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 13.–17.9.2017 samaan aikaan huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitaren, äänen- ja kuvantoistolaitteiden HighEnd Helsingin, lifestyle-tuotteiden myyjien ja ostajien ammattitapahtuma Forman ja Helsinki Design Weekin tilasuunnittelun ja projektisisustamisen ammattitapahtuma Showroomin kanssa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti