Älyrakennusten mahdollisuudet käyttöön

Älykkään online-teknologian kysyntä on vahvassa kasvussa. ABB on ollut jo yli 30 vuoden ajan älykkäiden kotien ja rakennusten yhteisöratkaisujen edelläkävijä.

Digitalisaatio yleistyy, ja älykkäiden ratkaisujen kysyntä on suurempaa kuin koskaan. Frost & Sullivanin tutkimuksen mukaan online-toimintoja hyödyntävän asumisen markkinoiden arvo oli vuonna 2012 noin 250 miljardia dollaria, ja kolminkertaistuu 730 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Älykotien osuus näistä lukemista on lähes kolmannes. Euroopan markkinoiden ennustetaan myös kasvavan lähivuosina jopa 54 prosenttia (CAGR); vuonna 2020 Euroopassa on jo yli 45 miljoonaa älykotia.

Mukavuutta ja turvallisuutta asumiseen

ABB on ollut jo yli 30 vuoden ajan edelläkävijä älykkäiden kotien ja rakennusten yhteisöratkaisujen tuottajana ja muuttanut monin tavoin niin työympäristöjämme kuin koteja ja vapaa-aikaammekin. ABB Ability™ -verkko- ja ohjelmistoratkaisujen energiatehokas ja tulevaisuuteen suuntautunut teknologia muovaa tulevaisuutta ja parantaa asumisen mukavuutta ja turvallisuutta.

ABB tarjoaa uusimmat ratkaisut viihde-elektroniikan ohjaukseen, energiankulutuksen mittaukseen, lämmityksen säätöön, murtohälyttimiin sekä valaistukseen. Ratkaisuvalikoima vastaa verkkoon liitetyn maailman muutoksiin.

Kysynnän kasvu on kuitenkin johtanut markkinoiden pirstaloitumiseen. Aidosti älykkäässä kodissa kaikki laitteet ja järjestelmät pesukoneesta lämmitykseen ja kaihtimiin ovat helposti ja turvallisesti yhteydessä niin toisiinsa kuin uudenlaisiin apu- ja vartiointijärjestelmiin.

Uusi pilvipalvelualusta yhdistää laitteet ja palvelut

Jotta tämä voisi toteutua, ABB on sijoittanut avoimeen ja turvalliseen mozaiq-pilvipalvelualustaan, joka yhdistää kuluttajalaitteet monenlaisiin palveluihin ja kytkee eri valmistajien älylaitteet yhteen. ABB:n lisäksi Bosch ja Cisco ovat mozaiq-alustan perustajajäseniä. Alusta auttaa kaikkien alojen laitevalmistajia ja kuluttajamerkkejä luomaan kuluttajille vakuuttavan IoT-kokemuksen.

”Samalla kun teknologia kehittyy yhä monimutkaisemmaksi, ihmiset odottavat entistä enemmän helppoutta. Älykodeissa asuvat ihmiset eivät halua joutua huolehtimaan laitteiden teknisestä yhteensopivuudesta. He haluavat ohjata koko palveluvalikoimaa energiankulutuksesta vartiointiin ja viihteeseen helposti älypuhelimesta tai tabletista. Älykodin on oltava toimiva kaikille käyttäjän ikään ja kuntoon katsomatta. Se voi mullistaa elämän, mutta kaikkien alan toimijoiden on tehtävä yhteistyötä, jotta teknologia on mahdollisimman monen käytettävissä ja sen koko potentiaali voidaan hyödyntää. Siksi olemme olleet mukana luomassa mozaiq-alustaa. Haluamme auttaa yrityksiä tuomaan markkinoille yhteentoimivia IoT-tuotteita ja -palveluja ja nopeuttaa IoT-palvelujen kehitystä”, Group Executive Vice President Mike Mustapha ABB:n Electrification Products -divisioonasta sanoo.

Älykäs rakennus on energiatehokas

Tiivis yhteistyö on tärkeää myös älykkäiden rakennusten alalla, jossa avoimet tiedonsiirtostandardit, kuten KNX, auttavat parantamaan yhteyksiä ja käyttäjäkokemusta.

Älykkäiden rakennusten on vastattava energiatehokkaiden ratkaisujen lisääntyvään kysyntään. Kuluttajat pyrkivät alentamaan energialaskujaan ja vähentämään vaikutustaan ympäristöön, ja rakennusten omistajien halutaan alentavan kustannuksia ja parantavan energialuokituksia.

Älykkäät ratkaisut auttavat juuri tässä parantamalla energiatehokkuutta jopa 50 prosenttia. Uusinta teknologiaa yhdistetään älykkääseen suunnitteluun ja rakentamiseen; tuloksena on tiloja, jotka ovat toimivia, älykkäitä ja kustannustehokkaita.

Esineiden internetin myötä rakennusten säätöjärjestelmien alalla on otettu valtavia teknologisia edistysaskelia. Käytössä on yhä enemmän IP-laitteita ja antureita, joilla mitataan esimerkiksi lämpötilaa, kirkkautta ja CO2-arvoja. Näiden myötä on käyttöön saatu uutta teknologiaa, joka tehostaa energiankulutuksen hallintaa. ABB:n valikoimista löytyy helppokäyttöiset ja tehokkaat KNX-järjestelmät, lämmityksen ja ilmanvaihdon ohjaus, valaistus ja hätävalaistus, tehonhallinta, energiamittarit sekä murto- ja palohälytykset.

”Aidosti älykkään rakennuksen on vastattava sitä käyttävien ihmisten tarpeisiin. Olipa kyseessä toimistorakennus, hotelli, sairaala tai asuinrakennus, meidän on otettava uusi teknologia avosylin vastaan ja kehitettävä yhteisiä alustoja, joiden avulla käyttäjät voivat hyödyntää kaikki niiden tarjoamat hyödyt. Siten voimme luoda kestäviä rakennuksia tulevaisuutta varten”, Mike lisää.

ABB on johtava teknologian edelläkävijä, jonka tarjonta kattaa sähköistystuotteet, robotit ja liikkeenohjauksen sekä teollisuusautomaation ja sähköverkkoratkaisut. Palvelemme asiakkaita energia-, teollisuus-, liikenne- ja infrastruktuurialoilla maailmanlaajuisesti. ABB rakentaa teollisuuden digitaalista tulevaisuutta ja edistää energiamurrosta sekä neljättä teollista vallankumousta. Kansainvälisen autoliiton FIA:n täysin sähköisen Formula E -sarjan nimikkopartnerina ABB kehittää sähköistä liikennettä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Innovointimme jatkuu yli 130 vuoden kokemuksella. ABB toimii yli 100 maassa ja työllistää noin 136 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 100. www.abb.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2017

Pientalojen sähköasennuksissa ja niiden käyttöönottotarkastuksissa puutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti valvontaprojektissaan 65 uuden pientalon sähköasennusten säädöstenmukaisuutta. Kolmasosassa tarkastetuista kohteista löytyi puutteita asennuksista, niiden käyttöönottotarkastuksista sekä pöytäkirjoista. Vastaavanlaisia selvityksiä on tehty viiden vuoden välein ja tulokset olivat nyt jonkin verran huonontuneet.  Tukes toteutti valvontaprojektin viime vuoden lopulla yhdessä rakennusvalvonnan, sähköalan tarkastajien ja tarkastuslaitoksen kanssa.

17.12.2014

Ja sinä yönä oli ledejä ulkona …

Jouluvalaistus ei ole kovin merkittävä tekijä kotitalouden tai taloyhtiön koko vuoden sähkölaskussa. Jos sähköistä joulutunnelmaa ollaan muutenkin uusimassa, koristevalojen vaihtaminen ledeiksi kannattaa silti. Se pienentää energiankulutusta ja helpottaa huoltoa.

9.12.2021

Tarkista jouluvalojen kunto ennen käyttöönottoa – rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon

Tukes kehottaa tarkistamaan silmämääräisesti valosarjojen kunnon ennen niiden käyttöönottoa. Varmista myös, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan.

5.2.2019

Mitä taloyhtiöiden tulee tietää huoneistotietojärjestelmän käyttöönotosta?

Lainsäädäntö huoneistotietojärjestelmästä tuli voimaan 1.1.2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään vähitellen tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Käyttöönotto tuo muutoksia mm.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti