Alkusammutustaito pelastaa henkiä ja omaisuutta

Jokaisella on velvollisuus ryhtyä pelastustoimenpiteisiin onnettomuustilanteessa omien kykyjen sallimissa puitteissa. Alkusammutus tulipalon ensi hetkillä voi pysäyttää palon leviämisen sekä ehkäistä henkilö- ja omaisuusvahingot. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto ylläpitävät AS1-koulutusta, jossa kuka tahansa voi oppia alkusammutuksen. SPEKin mediaseurannan mukaan tulipaloissa kuoli tammikuussa 11 ihmistä.

Alkusammutustaito on kansalaistaito, jota voi tarvita aivan yllättäen. Valtakunnallinen alkusammutuskoulutus AS1 antaa kaikille suomalaisille tiedot ja taidot palonalkujen sammuttamiseen. Koulutuksen käyneet osaavat käyttää vähintään sammutuspeitettä ja käsisammutinta sekä kiinnittävät huomiota paloriskeihin ympäristössä. Alle 12-vuotias lapsi voi osallistua käytännön harjoitukseen vanhempien luvalla ja vanhempien valvonnassa.

Maksutonta alkusammutuskoulutusta 100 000 ihmiselle

Maaliskuussa käynnistyy Sankarikoulutus-kampanja, joka on osa LähiTapiolan ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön laajaa yhteistyötä. Koko vuoden kestävän kampanjan avulla LähiTapiola tarjoaa maksutonta alkusammutuskoulutusta 100 000 suomalaiselle eri puolilla maata.

Teoriaopetus tehdään SPEKin uudella verkko-opetusmateriaalilla ja käytännön koulutuksesta huolehtivat AS1-kouluttajat. Todistuksena koulutuksen suorittamisesta saa viisi vuotta voimassa olevan AS1-kortin. Alkusammutuskoulutusjärjestelmää ylläpitävät SPEK ja SPPL.

Tulipaloissa menehtyi alkuvuonna 11 ihmistä

SPEKin mediaseurantaan perustuvien alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 11 ihmistä. Kuolleista miehiä on seitsemän, naisia yksi ja kolmen sukupuoli ei ilmene mediatietoista. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolleita oli yhdeksän.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.11.2015

Kansalaisten alkusammutustaidot ovat heikentyneet

Kansalaisten alkusammutustaidot ovat heikentyneet parin vuoden takaiseen verrattuna. Vuonna 2015 suomalaisista 58 prosenttia ilmoittaa osaavansa alkusammutuksen hyvin tai erinomaisesti, kun vuonna 2013 vastaava luku oli 66 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä puhelinhaastattelututkimuksesta.

14.12.2017

Safetum lahjoittaa sammutuspeitteitä lapsiperheille

Lapsiperheissä tapahtuneet Vuosaaren ja Raahen vakavat tulipalot ovat puhutelleet koko Suomea. Turussa lokakuussa yksin kotona ollut 9-vuotias tyttö pelasti kodin ja perheen lemmikit sammuttamalla palamaan syttyneen mikroaaltouunin sammutuspeitteellä. Alkusammutuksen jälkeen tyttö oli oikeaoppisesti soittanut hätäkeskukseen ja opastanut palokunnan paikalle.

25.2.2019

Ilmastonmuutos tuo lisää tulvia

Tulvien on arvioitu Suomessa lisääntyvän ilmastomuutoksen myötä. Merenpinnan ennakoidaan nousevan ja vesistöjen talvi- ja syystulvien yleistyvän. Tällä hetkellä Suomessa on 22 maa- ja metsätalousministeriön nimeämää merkittävää tulvariskialuetta, joihin Kymijoen alaosa sekä Haminan ja Kotkan rannikkoalue kuuluvat.

23.11.2016

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta

Suurin osa tulipaloista johtuu ihmisen omasta toiminnasta. Esimerkiksi liesipalojen syynä on ani harvoin itse liesi. Jos liesipalot saataisiin loppumaan, kotien tulipalot vähenisivät lähes kolmanneksella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti