Alkusammutustaito pelastaa henkiä ja omaisuutta

Jokaisella on velvollisuus ryhtyä pelastustoimenpiteisiin onnettomuustilanteessa omien kykyjen sallimissa puitteissa. Alkusammutus tulipalon ensi hetkillä voi pysäyttää palon leviämisen sekä ehkäistä henkilö- ja omaisuusvahingot. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto ylläpitävät AS1-koulutusta, jossa kuka tahansa voi oppia alkusammutuksen. SPEKin mediaseurannan mukaan tulipaloissa kuoli tammikuussa 11 ihmistä.

Alkusammutustaito on kansalaistaito, jota voi tarvita aivan yllättäen. Valtakunnallinen alkusammutuskoulutus AS1 antaa kaikille suomalaisille tiedot ja taidot palonalkujen sammuttamiseen. Koulutuksen käyneet osaavat käyttää vähintään sammutuspeitettä ja käsisammutinta sekä kiinnittävät huomiota paloriskeihin ympäristössä. Alle 12-vuotias lapsi voi osallistua käytännön harjoitukseen vanhempien luvalla ja vanhempien valvonnassa.

Maksutonta alkusammutuskoulutusta 100 000 ihmiselle

Maaliskuussa käynnistyy Sankarikoulutus-kampanja, joka on osa LähiTapiolan ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön laajaa yhteistyötä. Koko vuoden kestävän kampanjan avulla LähiTapiola tarjoaa maksutonta alkusammutuskoulutusta 100 000 suomalaiselle eri puolilla maata.

Teoriaopetus tehdään SPEKin uudella verkko-opetusmateriaalilla ja käytännön koulutuksesta huolehtivat AS1-kouluttajat. Todistuksena koulutuksen suorittamisesta saa viisi vuotta voimassa olevan AS1-kortin. Alkusammutuskoulutusjärjestelmää ylläpitävät SPEK ja SPPL.

Tulipaloissa menehtyi alkuvuonna 11 ihmistä

SPEKin mediaseurantaan perustuvien alustavien tietojen mukaan tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 11 ihmistä. Kuolleista miehiä on seitsemän, naisia yksi ja kolmen sukupuoli ei ilmene mediatietoista. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolleita oli yhdeksän.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Paloturvallisuus ja varautuminen yhtiökokouksen asialistalle

Taloyhtiön paloturvallisuus ja varautuminen tulisi olla omana asiakohtana taloyhtiöiden yhtiökokouksissa. Paloturvallisuusraporttimme 2021 mukaan pelastuslain edellyttämälle minimitasolle ylsi viime vuonna vain joka kymmenes asiantuntijoidemme arvioimista kiinteistöistä. Kehitettävää taloyhtiöllä on etenkin paloteknisten laitteiden huolloissa, väestönsuojien kunnossapidossa sekä paloriskien arvioinnissa.

Safetum

24.6.2022

Pienten yhtiöiden ongelmatilanteita

Pienessä taloyhtiössä riitaisuudet ovat yleisiä ja voivat pahimmillaan halvaannuttaa koko yhtiön toiminnan. Laskuja ei saada maksettua, remontit seisovat ja vastikerahat kuluvat käräjöintiin. Tällaisessa tilanteessa auttaa, kun asioista sovitaan ja hallinto toimii avoimesti.

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

10.1.2022

Piha täynnä lunta − Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?

Varsinkin tiiviisti rakennetuilla uudisalueilla taloyhtiöiden pihat ovat usein niin pieniä, ettei niissä ole ylimääräistä tilaa, johon lunta mahtuisi kasaamaan. Kantakaupungissa tilanne on sama. Lunta ei saa kolata naapurikiinteistön puolelle eikä kaupungin omistamalle maalle, toteaa vs.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti