Älä jätä tasapainoskootteria latautumaan ilman valvontaa

Suomessa ja muualla maailmassa on tullut tietoon useita paloja, joiden epäillään syttyneen tasapainoskoottereista eli niin sanotuista leijulaudoista niitä ladattaessa.  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että tasapainoskoottereita on aina valvottava lataamisen aikana. Tukes kerää kuluttajilta havaintoja erityisesti Scoodeck X1.1 -merkkisestä skootterista, jonka epäillään olleen osallisena kahteen asuntopaloon.

Tukes selvittää parhaillaan tekijöitä, jotka ovat johtaneet Scoodeck X1.1 -tasapainoskoottereiden syttymiseen. Skoottereiden tarkasta syttymissyystä ei ole täyttä varmuutta, sillä niitä ei ole ollut enää myynnissä eikä näin ollen mahdollista testata uusina. Koska vastaavaa tuote-erää olevia käyttämättömiä skoottereita ei ole enää mahdollista hankkia testattavaksi, lataukseen liittyvien turvallisuuspuutteiden esiin saaminen testausolosuhteissa on vaikeaa. Skoottereiden syttymissyyn selvittäminen on siten edelleen kesken, eikä varmuutta Scoodeck X1.1.-tasapainoskootterin vaarallisuudesta ole.

– Toisessa tulipalossa osallisena ollut tasapainoskootteri oli tutkittavana testauslaitoksessa palovaaraan liittyvien tekijöiden tunnistamiseksi, mutta tutkimus ei tuottanut tältä osin tulosta. Asian selvittämistä jatketaan toisen asiantuntijatahon kanssa, ylitarkastaja Soili Huttunen kertoo.

Kerro turvallisuuspuutteista – tai tarjoa skootterisi Tukesille testattavaksi

Tukes kerääkin nyt käyttäjiltä havaintoja erityisesti Scoodeck X1.1-tasapainoskoottereihin liittyvistä teknisistä ongelmista niitä ladattaessa, mahdollisista turvallisuuspuutteista ja muusta poikkeavasta toiminnasta. Ilmoituksen tällaisesta tuotteesta voi tehdä Tukesin verkkosivuilla. Kyseisiä tasapainoskoottereita on myyty 2.10.2015 – 30.8.2016.  Tukes on myös kiinnostunut saamaan testattavaksi mahdollisimman vähän käytetyn Scoodeck-merkkisen tasapainoskootterin. Myynti- tai lahjoitusilmoituksen voi jättää samaan osoitteeseen.

Puolentoistavuoden aikana tasapainoskoottereiden epäillään aiheuttaneen Suomessa ainakin neljä tulipaloa. Palot ovat syttyneet skoottereiden ollessa latauksessa. Tukes kehottaa kuluttajia kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin skoottereita ladattaessa:

 

  • älä jätä tasapainoskootteria latautumaan valvomatta, etenkään asuintiloihin
  • lataa tasapainoskootteria vain sen omalla laturilla
  • jos tasapainoskootterissa tai laturissa näkyy vaurioitumisen merkkejä, älä käytä niitä
  • älä lataa tasapainoskootteria paikassa, jossa on palavaa materiaalia ympärillä

 

Tukesin testauttamat, turvallisuudeltaan puutteellisiksi todetut tasapainoskootterit löytyvät markkinavalvontarekisteristämme: http://marek.tukes.fi/

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti