100-vuotias Suomi digitalisoi myös taloyhtiödatan

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi jää historiaan myös taloyhtiödatan digitalisoinnin merkkivuotena. Viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden yhteistyöllä huolehditaan, että 100-vuotias Suomi kulkee jatkossakin osakeyhtiömuotoisen asumisen ja näihin osakkeisiin liittyvän datan hyödyntämisen kärjessä!

Ensimmäiset asukkaiden omistamat asunto-osakeyhtiöt Taimi ja Alku rakennettiin Helsinkiin 1880-luvulla. Tänä päivänä yhtiöitä on jo noin 90 000, ja niissä lähes 1,5 miljoonaa huoneistoa ja yli 2,6 miljoonaa asukasta. Asunto-osakkeet ovat yksi merkittävimmistä kotitalouksien varallisuuseristä, yhteisarvoltaan 200 – 300 miljardin euron tasolla.

Asunto-osakkeet ovat tärkeitä papereita myös rahoituksen hankinnassa – papereita aivan kirjaimellisesti. Digitalisointi on helpottanut elämäämme lähes kaikkialla arjessamme, mutta asunnon omistamiseen liittyvien tietojen hallinta on monelta osin vielä liiaksi 1880-luvun tasolla.

Suurin osa meistä asunnon omistajista hyödyntää asunto-osakettaan asuntolainan tai muun tarvittavan rahoituksen vakuutena. Rahoitusalan kielellä kyseessä ovat vakuudelliset luotot ja käytännön tekemisen osalta vakuushallinnan prosessit. Rahoittaja, joka useimmiten on pankki, tarvitsee ajantasaiset ja luotettavat tiedot vakuutena käytettävästä asunto-osakkeesta.

2017 on Suomessa tehty ratkaisevia päätöksiä ja luotu edellytykset taloyhtiödatan digitalisoinniksi kahdessa toisiinsa kytkeytyvässä asiassa. Tehtiin päätös sähköisen asunto-osakerekisterin (ASREK) toteuttamisesta. Lisäksi Taltio-hankkeessa kaikkien keskeisten kiinteistöalan toimijoiden yhteistyöllä tehtiin ja 27.9. julkaistiin sisältömääritykset ja soveltamisohje isännöitsijäntodistuksessa olevien tietojen digitalisoinnista.

Asiakastieto ja Talokeskus yhteistyössä

Myös Asiakastieto ja Talokeskus olivat mukana kansallista standardia luomassa ja jatkamme nyt yhdessä sen viemistä osaksi arkea eli palveluina asiakkaidemme käyttöön. Talokeskuksen Tampuuri-järjestelmä toimii jo suurelta osin kansallisen standardin mukaan ja järjestelmää hyödyntäen eri palveluiden piirissä on yli 900 000 huoneistoa. Jo ensi vuoden alkupuolella pääsemme näyttämään, miten digitalisoitu taloyhtiödata liikkuu järjestelmien välillä tiedon lähteeltä tiedon tarvitsijalle. Ensimmäisenä uutta digitaalisen muodon saanutta dataa päästään hyödyntämään lainan myöntämiseen ja maksuohjelmien muuttamiseen liittyvissä prosesseissa, joissa asunto-osakkeet ovat vakuutena. Pankki saa tällöin ajantasaiset tiedot osakkeista ja asuntoyhtiöstä sähköisessä muodossa, jolloin prosessi pysyy digitaalisena alusta loppuun.

Tulemme lisäksi teettämään maan parhailla alan sääntelyä tuntevilla asiantuntijoilla selvityksen liittyen digitaalisen taloyhtiödatan käyttöoikeuksiin ja mm. tietosuojaan liittyviin asioihin. On tärkeää selkeyttää ymmärrystä siitä, miten nämä asiat on huomioitu ja miten ne käytännössä toteutuvat nykyisillä toimintatavoilla ja mitä muutoksia prosessien digitaalisointi tuo tullessaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.1.2018

Porilaisuus, naapurit, tulevaisuus ja hyvä arki – näistä on ensi kesän Asuntomessut Porissa tehty

Asuntomessuilla Porissa ylistetään porilaisuutta, naapureita, tulevaisuuden asumista ja sujuvaa arkea. Kaikki kiteytyy hyvään asumiseen läpi ihmiselämän. Ensi kesänä yhteisöllisyys näkyy myös kahden ison naapurin kesken, kun Asuntomessut ja SuomiAreena nostavat yhteistyönsä uudelle tasolle.

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

16.4.2018

Kiinteistöliitto valitsi ja palkitsi liittokokouksessaan

Kiinteistöliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin diplomi-insinööri, varatoimitusjohtaja Timo Nieminen Kauniaisista sekä varapuheenjohtajiksi ekonomi Olavi Merikanto Uudeltamaalta, asuntosijoittaja Jouni Lehtinen Vuokranantajista sekä toimitusjohtaja Pertti Satopää Varsinais-Suomesta. Hallituksen jäseniksi kaksivuotiselle kaudelle valittiin: Heikonen Juhana, arkkitehti, Uusimaa, Helsinki Hyvärinen Veijo, toimitusjohtaja, Itä-Suomi, Kuopio Järvenpää Harri, toimitusjohtaja, Pirkanmaa, Valkeakoski Kalliola Jukka, kenttäpäällikkö, Pohjanmaa, Vaasa Karhula Anne, toimitusjohtaja, Pohjois-Suomi, Oulu Lappalainen […]

25.4.2018

Hyvä putkistotutkimusraportti aukeaa myös maallikolle

Hyvä putkistotutkimusraportti on työkalu, jota kaipaavat taloyhtiöiden asukkaat, omistajat, hallitukset ja isännöitsijät, mutta myös putkiremontteja käytännössä suunnittelevat ja toteuttavat yritykset. Tärkeintä raportissa ovat siinä esitetyt tutkimuksen johtopäätökset ja suositukset. Ne on kirjoitettava sellaiseen muotoon, että kaikki maallikotkin ymmärtävät helposti, missä kunnossa kiinteistön putkistot ovat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti