100-vuotias Suomi digitalisoi myös taloyhtiödatan

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi jää historiaan myös taloyhtiödatan digitalisoinnin merkkivuotena. Viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden yhteistyöllä huolehditaan, että 100-vuotias Suomi kulkee jatkossakin osakeyhtiömuotoisen asumisen ja näihin osakkeisiin liittyvän datan hyödyntämisen kärjessä!

Ensimmäiset asukkaiden omistamat asunto-osakeyhtiöt Taimi ja Alku rakennettiin Helsinkiin 1880-luvulla. Tänä päivänä yhtiöitä on jo noin 90 000, ja niissä lähes 1,5 miljoonaa huoneistoa ja yli 2,6 miljoonaa asukasta. Asunto-osakkeet ovat yksi merkittävimmistä kotitalouksien varallisuuseristä, yhteisarvoltaan 200 – 300 miljardin euron tasolla.

Asunto-osakkeet ovat tärkeitä papereita myös rahoituksen hankinnassa – papereita aivan kirjaimellisesti. Digitalisointi on helpottanut elämäämme lähes kaikkialla arjessamme, mutta asunnon omistamiseen liittyvien tietojen hallinta on monelta osin vielä liiaksi 1880-luvun tasolla.

Suurin osa meistä asunnon omistajista hyödyntää asunto-osakettaan asuntolainan tai muun tarvittavan rahoituksen vakuutena. Rahoitusalan kielellä kyseessä ovat vakuudelliset luotot ja käytännön tekemisen osalta vakuushallinnan prosessit. Rahoittaja, joka useimmiten on pankki, tarvitsee ajantasaiset ja luotettavat tiedot vakuutena käytettävästä asunto-osakkeesta.

2017 on Suomessa tehty ratkaisevia päätöksiä ja luotu edellytykset taloyhtiödatan digitalisoinniksi kahdessa toisiinsa kytkeytyvässä asiassa. Tehtiin päätös sähköisen asunto-osakerekisterin (ASREK) toteuttamisesta. Lisäksi Taltio-hankkeessa kaikkien keskeisten kiinteistöalan toimijoiden yhteistyöllä tehtiin ja 27.9. julkaistiin sisältömääritykset ja soveltamisohje isännöitsijäntodistuksessa olevien tietojen digitalisoinnista.

Asiakastieto ja Talokeskus yhteistyössä

Myös Asiakastieto ja Talokeskus olivat mukana kansallista standardia luomassa ja jatkamme nyt yhdessä sen viemistä osaksi arkea eli palveluina asiakkaidemme käyttöön. Talokeskuksen Tampuuri-järjestelmä toimii jo suurelta osin kansallisen standardin mukaan ja järjestelmää hyödyntäen eri palveluiden piirissä on yli 900 000 huoneistoa. Jo ensi vuoden alkupuolella pääsemme näyttämään, miten digitalisoitu taloyhtiödata liikkuu järjestelmien välillä tiedon lähteeltä tiedon tarvitsijalle. Ensimmäisenä uutta digitaalisen muodon saanutta dataa päästään hyödyntämään lainan myöntämiseen ja maksuohjelmien muuttamiseen liittyvissä prosesseissa, joissa asunto-osakkeet ovat vakuutena. Pankki saa tällöin ajantasaiset tiedot osakkeista ja asuntoyhtiöstä sähköisessä muodossa, jolloin prosessi pysyy digitaalisena alusta loppuun.

Tulemme lisäksi teettämään maan parhailla alan sääntelyä tuntevilla asiantuntijoilla selvityksen liittyen digitaalisen taloyhtiödatan käyttöoikeuksiin ja mm. tietosuojaan liittyviin asioihin. On tärkeää selkeyttää ymmärrystä siitä, miten nämä asiat on huomioitu ja miten ne käytännössä toteutuvat nykyisillä toimintatavoilla ja mitä muutoksia prosessien digitaalisointi tuo tullessaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

viemärisukitus picote

1.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viemärisukitus As Oy Markkinatie 7 Helsinki oli menestys

As Oy Markkinatie 7:n viemäriputket saneerattiin sukittamalla Helsingin Malmilla keväällä 2022. Remontti oli Picotelle niin sanottu perusremontti, eikä yllätyksiä tullut. Asukkaat kiittelivät ripeästi ja mallikkaasti sujunutta remonttia, ja asentajille tarjottiin kakkuakin.

Picote

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

talokeskus 100 vuotta

20.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Talokeskus – kiinteistöjen huolenpitoa 100 vuotta

Suomen Talokeskus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on maan vanhin kiinteistöjen ylläpidon ja rakentamisen asiantuntija. Talokeskus tarjoaa huolenpitoa kiinteistön koko elinkaarelle tarkastuksista suunnittelu- ja energiapalveluihin.

Suomen Talokeskus Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti