Yksilöllinen suomalainen erikoisuus

Kansainvälisestä vinkkelistä katsottuna suomalainen asunto-osakeyhtiö on erikoinen tapaus, sillä juuri missään muualla kerros- ja rivitaloasumisen hallintamuotona osakeyhtiömalli ei ole yhtä vallitseva. On esitetty arvioita, että tällä on ollut jopa yhteiskuntaa vakauttavia vaikutuksia.

Looginen päättely menee siihen tapaan, että jos omistat asuntosi hallintaan oikeuttavat osakkeet ja olet vielä maksanut ne velkarahalla, et ole ensimmäisen kuohuttavan mielenliikkeen takia valmis nousemaan barrikadille.

Tämän logiikan mukaan asunto-osakeyhtiöissä asuu pitkälti omistamiseen sitoutunutta, omaisuutensa arvon kehittämisestä kiinnostunutta ja yhteiskunnan vakaita oloja arvostavia kansalaisia. Jokainen heistä on kuitenkin yksilö ja niinpä kunkin painotukset niin yhteiskunnasta kuin oman omaisuutensa suhteesta siihen vaihtelevat – kuten suomalaisessa demokratiassa on luvallista.

Taloyhtiöissä näiden yksilöiden keskuudesta valitaan yhtiön asioista päätöksiä tekevä hallinto. Tätä taustaa vasten ei olekaan mikään ihme, että näin myös jokainen asunto-osakeyhtiö on hyvin yksilöllinen. Samalla alueella kaksi hyvin samanoloista kerrostaloa voi lähemmässä tarkastelussa poiketa toisistaan paljonkin.

Tämän päivän maailmassa taloyhtiöt kohtaavat niin monia ja muuttuvia haasteita, että myös vahva yksilö voi tarvita selkänojaa. Taloyhtiöille sellaisen tarjoaa Kiinteistöliitto, niiden etujen valvoja, kiinteistöalan asiantuntija ja alan johtava vaikuttaja. Tähän kasvavaan liittoon kuuluu jo yli 28 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä liki kaksi miljoonaa ihmistä.

Jäsenilleen, yksittäisten taloyhtiöiden käyttöön, se tarjoaa alan tuoreimman tiedon ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Kiinteistöliiton sanaa onkin kuultu jo vuodesta 1907 – kautta Suomen. Liiton muodostavat 23 aktiivista alueellista yhdistystä sekä valtakunnallinen Suomen Vuokranantajat ry. Yhdistyksistä suurimman, Kiinteistöliitto Uusimaan asiantuntijoiden kynästä lähtöisin olevia artikkeleita voit lukea tämänkin julkaisun sivuilta. Yhdessä yksilötkin ovat vahvempia.

Asko Sirkiä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älykkäät ratkaisut

7.12.2023

Älykkäät ratkaisut vähentävät energiankulutusta

Älykkäät ratkaisut lisäävät energiatehokkuutta kiinteistössä valitsemalla kulloinkin taloudellisimman energiamuodon sekä hyödyntämällä sähkön edullisimpia tuntihintoja. Älykkyyttä kannattaa ensin lisätä taloyhtiön järjestelmiin ja vasta sen jälkeen huoneistoihin.

muutostyöpalvelu

20.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Muutostyöpalvelun ABC

Taloyhtiön putkiremontti saattaa tuntua stressaavalta, mutta Laattapisteen muutostyöpalvelu helpottaa kaikkien remontin osapuolten arkea. Muutostyöpalvelun avulla persoonallisen kylpyhuoneen suunnittelu ja toteuttaminen sujuvat vaivattomasti.

Laattapiste

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti