Rakennusluvat ensimmäisille Helsinki-kerrostaloille

Ensimmäiset täydennys- ja lisärakentamisen sujuvoittamiseen tarkoitetut Helsinki-kerrostalot saivat tällä viikolla rakennusluvat rakennuslautakunnalta. Mellunmäen Tankovainioon nousee vähitellen Helsinki-kerrostalojen ”asuntomessualue”, jossa täydennysrakentamista harkitsevat voivat tutustua joustaviin täydennysrakentamiseen soveltuviin vaihtoehtoihin.

Ensimmäiset Helsinki-kerrostalokohteet malleiksi täydennysrakentajille.

Tankovainion alueen kahdelle rakennuspaikalle rakennetaan 4-5-kerroksiset, yksiportaiset, kahdesta asuntonopasta muodostuvat asuinrakennukset. Helsinki-kerrostaloiksi hyväksyttyihin rakennuksiin tulee yhteensä 64 asuntoa.

Rakennusnoppien julkisivut rapataan toisistaan asteittain eroavilla väreillä. Parvekkeet on integroitu rakennusmassan osaksi. Katolla on terasseja ja maantasokerroksessa asuntopihoja.

Tankovainion kummassakin Helsinki-kerrostalo-kokonaisuudessa mm. asunnot sisältävät perusosat ovat neutraaleja pistetaloja – on suunniteltu tehokas ja kaupunkikuvallisesti moitteeton valiomuotoinen noppa. Perusosat yhdistyvät toisiinsa nivelellä, johon on sijoitettavissa portaikko ja muuta yhteiskäyttöistä tilaa. Nivel mahdollistaa rakennuskokonaisuuden sovittamisen erilaisina muodostelmina erilaisiin maasto-olosuhteisiin ja ympäristöihin. Myös asuntonopan sisätiloja voidaan muunnella joustavasti. Kohteen lähes kaikkien asuntojen ikkunat avautuvat kahteen ilmansuuntaan.

Rakennus on yhtaikaa kompakti ja joustava ollen Helsinki-kerrostalolta odotetulla tavalla yleispätevä, kohtuuhintainen ja kaupunkikuvallisesti laadukas. Kohteen pääsuunnittelija on arkkitehti Juha Mutanen Arkkitehtitoimisto Juha Mutanen Oy:stä.

Helsinki-kerrostaloja kehitetään Helsingin rakennusvalvonnan vetämässä usean osapuolen yhteishankkeessa. Tavoitteena on poistaa monesti täydennysrakentamisen pullonkaulana ollut pula sopivista ja joustavista rakennusten malleista ja niihin liittyvistä kustannustiedoista. Moni taloyhtiö on jättänyt tontin lisärakentamisen suunnittelun sikseen siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt tehdä esisuunnittelun investointeja. Tuolloin lopputuloksesta ei yleensä ole varmuutta. Helsinki-kerrostalojen kehitystyö on käynnistynyt seitsemällä tontilla Tankovainossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

kaukojäähdytys

16.10.2023

Kaukojäähdytys tuo helpotusta arkeen

Hellejaksot lisääntyvät Suomessa ja sen myötä korostuu myös jäähdytyksen merkitys. Helsingissä helpotusta helteeseen tuo kaukojäähdytys. Kaukojäähdytykseen voi liittyä, jos sijaitsee kohtuullisen lähellä jo olemassa olevia kaukojäähdytysverkostoja.

Tampere

26.10.2023

Vuokranantaja-barometri: Tampere nousussa

Tampere nostaa houkuttelevuuttaan asuntosijoittajien silmissä, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokra-asunto-barometri. Myös pohjalaiskaupungit Oulu, Kokkola ja Seinäjoki ovat nostaneet sijoitustaan. Pääkaupunkiseudun houkuttelevuus laski.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti