Poistoilmalämpöpumppua voi hyödyntää asunto-osakeyhtiössäkin

Tyypillisessä 1960–2000-luvuilla rakennetussa asuinkerrostalossa on koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Poistoilmanvaihdosta ei oteta lämpöä talteen. Tästä syystä suuri osa asuinkerrostalon sisäilmanenergiasta puhalletaankin huoneenlämpöisenä taivaan tuuliin. Erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa asuinkerrostaloissa ilmanvaihdon osuus on merkittävä, lähes 40 prosenttia rakennuksen lämpöhäviöistä.

PILP on lämpöpumppu, joka ottaa koneellisen poistoilmanvaihdon mukana kulkeutuvasta lämpöenergiasta lämpöä talteen ja siirtää lämmön sen hetkisen tarpeen mukaan lämpimään käyttöveteen ja lämmitysjärjestelmään.

Yksinään PILP ei lämmönlähteeksi riitä, vaan se tarvitsee aina rinnalleen lisälämmönlähteen. Poistoilman lämpö ei milloinkaan riitä kattamaan koko asuinkerrostalon lämmöntarvetta. Siksi PILPiä käytetään pääsääntöisesti kaukolämmön rinnalla. PILPin avulla voidaan kattaa jopa yli puolet vuosittaisesta lämmitysenergian tarpeesta.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Janne Laksola

Kirjoittaja on LVI-asiantuntija Kiinteistöliitto Uusimaassa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.