Koronakoirat osoittautuivat tehokkaiksi jäljittäjiksi rakennustyömailla

YIT on panostanut voimakkaasti ennaltaehkäisevään koronatorjuntaan. Alkukeväästä yhtiö valjasti koronakoirat jäljittämään oireettomia viruksen kantajia. Koirat nuuhkivat hännät heiluen yli kymmeneltä työmaalta kerätyt lähes 1 000 näytettä. Kokeilu esti muun muassa yhdellä erittäin isolla työmaalla tartuntojen leviämisen. Lisäksi se nosti esiin aihioita koirien hyödyntämiseksi myös tulevaisuudessa.

− Meillä oli epäilyjä oireettomista viruksen kantajista erityisesti henkilöstömäärältään suurilla ja/tai monimuotoisilla työmailla. Nämä viruksen leviämisen kannalta riskikohteiksi tunnistetut työmaat otettiin ensisijaisesti mukaan kokeiluun, kertaa henkilöstöpäällikkö Kaisa Kuvanto projektin alkuvaiheita.

Jokaisella pilottiin osallistuneella työmaalla kerättiin maskit, kuljetettiin ne koirien koulutuskeskukseen ja analysoitiin. Saman päivän aikana raportoitiin myös tulokset asianomaisille työmaille ja näytteen jättäneille.

Henkilöstö suhtautui erittäin myönteisesti vapaaehtoiseen kokeiluun, josta viestittiin monimuotoisilla työmailla usealla eri kielellä ja varmistettiin, että mahdollisesti positiivisen näytteen saaneet osasivat hakeutua jatkotesteihin. Osallistumisprosentti oli yli 90.

− Pystyimme jäljittämään todella nopeasti yhdellä työmaalla useita oireettomia viruksenkantajia. Koulutimme tätä pilottia varten mm. tulkkeja tukemaan tiedon perillemenoa. Välittämisen tunne työmaaporukoissa oli yksi palkitsevimmista, Kaisa Kuvanto summaa.

Pilotti toteutettiin YIT:n ja koronakoiria kouluttavan WiseNosen kanssa. Koirat tekivät työnsä omassa tutussa koulutuskeskuksessaan stressittömästi, eivätkä joutuneet altistumaan työmaan hälylle. Näytemerkkausten tasalaatuisuus pyrittiin varmistamaan siten, että jokaista näytettä nuuhki useampi koira. Kun koira reagoi näytteeseen, siihen on aina joku syy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.5.2023

Kattoyritykselle yhteisösakkoja puutteista työturvallisuudessa

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kattoalan yritykselle 25 000 euron yhteisösakot työturvallisuuspuutteista. Yrityksellä on takanaan lukuisia aiempia yhteisösakkoja. Erityisesti puutteita oli putoamissuojauksessa ja asbestityön turvallisuudessa.

21.7.2023

Väärin asennettu puhallusvilla luo paloturvariskin

Talojen yläpohjien eristeet tulee asentaa oikealla tavalla ja huomioida myös savupiippujen edellyttämät toimenpiteet ennen eristystöihin ryhtymistä. Väärät ratkaisut piippujen läpivienneissä nostavat tulipalon riskiä suuresti, muistuttaa Tulisija- ja savupiippuyhdistys.

vahingot muutto

31.5.2023

Näin ehkäiset vahingot muutossa

Muutossa voi sattua vahinkoja: tavaraa voi mennä rikki, auki jäänyt hana voi aiheuttaa vesivahingon tai liedelle laskettu esine voi sytyttää tulipalon. Siksi putket kannattaa tulpata, esineet pakata huolellisesti ja lattiat, seinät ja hissi suojata, muistuttaa LähiTapiola.

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti