Isännöintisuunnitelma avuksi taloyhtiöille

Mitä taloyhtiö saa, kun se tilaa isännöintiä? Isännöintisuunnitelma avaa yrityksen palvelusapluunan.

Tuttu tilanne isännöintiä kilpailutettaessa, tarjouksien sisältö vaihtelee ja oikein ei ole selkoa siitä, mitä kuukausiveloitus pitää sisällään. Palvelukuvaus on vaikeaselkoinen eikä monimutkainen ammattitermistökään avaudu tilaajalle.

Tähän ongelmaan isännöitsijä Tero Vänninmaja halusi ITS-koulutuksen lopputyössä kiinnittää huomiota ja kehittää työnantajalleen Pirkan Isännöintikeskus Oy ISA:lle isännöintisuunnitelman.

-Isännöintisuunnitelman avulla asiakkaalle tulee jo palvelua hankkiessaan kuva siitä, mitä me oikeasti teemme. Selkeästä, luettavasta suunnitelmasta tulee nähdä koko isännöintiyrityksen palvelusapluuna, Vänninmaja kertoo.

Taloyhtiö ei välttämättä hahmota palvelua tuottavaa isännöintitiimiä, joten sen avaaminen asiakkaalle onkin tärkeää.

-Isännöintipalvelu koostuu yrityksen eri yksiköiden ammattilaisten yhteistyöstä, hallinnollinen isännöitsijä ei tee itse kaikkea. Vielä tänä päivänäkin isännöitsijän roolia pidetään talonmiestä vastaavana, Vänninmaja toteaa.

Pelisäännöt selviksi

Liian usein taloyhtiöt valitsevat edelleenkin isännöintipalvelun tuottajan hinnan, yleensä sen halvimman, mukaan. Isännöitsijän tehtäväluetteloon ei kiinnitetä huomiota tai sitä ei ymmärretä, ja yllätyksenä voi tulla, että kuukausihinta on suurempi kuin oli ajateltu. Osa isännöintitehtävistä kun veloitetaankin erillispalveluhinnaston mukaan.

-Kun asiakas saa helposti selville sen, mitä isännöinnin kokonaispalveluun kuuluu, vähenevät sopimuksen mukaisista erillisveloittavien palveluiden laskutuksista johtuvat väärinymmärrykset, Vänninmaja selventää.

Isännöinnissä ei ole hirveästi eroa, oli sitten kyseessä uusi tai vanha, iso tai pieni taloyhtiö.

-Perustarpeet ovat kaikilla samat. Tällaiselle palvelunkuvaukselle olisi tilausta ja ihmettelenkin, miksi sitä ei ole isännöintialalla otettu laajemmin käyttöön, Vänninmaja kertoo.

Luottamusta puolin ja toisin

Luottamus sekä isännöitsijän että hallituksen välillä on kaiken tekemisen a ja o. Toisten tapojen tunteminen on tärkeää ja luottamuksellinen suhde vaatii aluksi aikaa molemmilta osapuolilta.

– Isännöintiyrityksen toiminnan läpinäkyvyys vähentää konflikteja. Ne syntyvät pääosin väärinkäsityksistä, Vänninmaja toteaa.

Taloyhtiöiden olisi hyvä tutustua eri isännöintiyritysten toimintaan ja käydä aitoja tarjousneuvotteluja palveluntarjoajien kanssa. Silloin näkee, mitä ja millaisesta paikasta isännöintiä on ostamassa ja kohtaavatko kemiat.

-Hinta ei saisi olla ainut palveluntuottajan valintaan vaikuttava kriteeri. Kannattaa valita sellainen toimija, joka pystyy hoitamaan sovitut asiat sovitussa ajassa sekä isännöitsijä, joka alalle on kouluttautunut ja hakeutunut, Vänninmaja huomauttaa.

-Kannattaa esimerkiksi lukea Kiinteistöalan Kustannuksen Ostamme isännöintiä – Opas isännöintipalvelujen hankintaan -kirja, josta saa vinkkejä palvelun ostamiseen.

Vinkit taloyhtiöille isännöintipalvelun ostamiseen

  • Hanki tietoa isännöintipalvelun ostamisesta
  • Lähetä tarjouspyyntö useille toimijoille ja tutustu huolella tulleisiin tarjouksiin
  • Tutustu tarjousten isännöitsijän tehtäväluetteloihin, onko niissä eroavaisuuksia
  • Selvitä, millaiset sähköiset palvelut isännöintitoimistolla on käytettävissään
  • Selvitä, miten työt on isännöintitoimistossa jaettu
  • Selvitä, millainen koulutus tarjotulla isännöitsijällä on
  • Pyydä kirjallinen, selkokielinen suunnitelma isännöintiyrityksen palvelumallista
  • Pyydä referenssejä ja haastattele ehdokkaat sekä tutustu toimitiloihin
  • Tee aina kirjallinen sopimus!

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

28.10.2021

Kiinteistömessut järjestetään tammikuussa Messukeskuksessa

Erityisesti isännöitsijöille ja taloyhtiön hallitusten jäsenille suunnattu Kiinteistömessut tarjoaa kävijöilleen kiinnostavia seminaareja ja asiantuntevia puheenvuoroja. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana voi myös tutustua alan palvelutarjontaan sekä hankkia hyviä kontakteja tulevia remontti- ja palvelutarpeita silmällä pitäen. Kiinteistömessujen ohjelma nostaa keskiöön aina ajankohtaiset energia-asiat.

4.3.2022

Aurinkosähköjärjestelmien laatuvertailu kannattaa

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti