ASREK

Uusimmat artikkelit

21.11.2019

Huoneistotietojärjestelmässä jo yli 1200 taloyhtiötä

Huolimatta osakeluettelon siirtopalvelun viivästymisestä oli huoneistotietojärjestelmän piirissä marraskuun puolivälissä jo 1 252 taloyhtiötä, joissa on yhteensä 21 187 huoneistoa. Tiedot esitteli Kai Andersin Maanmittauslaitoksen digipäivässä 19.11.2019. Osakehuoneiston omistuksen rekisteröintejä oli huoneistotietojärjestelmään tehty 3 017.

4.10.2019

Huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto etenee

Maanmittauslaitoksen mukaan huoneistotietojärjestelmään on 2.10.2019 mennessä siirtynyt 1059 yhtiötä, joissa on yhteensä yli 17 000 osakeryhmää. Valtaosa uuteen järjestelmään siirtyneistä yhtiöistä on vuoden 2019 aikana perustettuja, tätä aiemmin perustettujen ns. vanhojen yhtiöiden osakeluetteloita on siirretty tähän mennessä vain 51.

12.9.2019

Ensimmäinen siirto osakekirjasta sähköiseen omistusmerkintään tehty

Maanmittauslaitos kertoo tehneensä ensimmäisen paperiseen osakekirjaan perustuvan omistusmerkinnän huoneistotietojärjestelmään. Omistusmerkintä tehtiin 10.9.2019 ja samalla merkinnän perusteena ollut paperinen osakekirja mitätöitiin. Huoneisto ja autopaikka, joille omistajamerkintä tehtiin, sijaitsevat pienessä taloyhtiössä Helsingin Oulunkylässä.

29.8.2019

Yli 800 uutta taloyhtiötä siirtynyt huoneistotietojärjestelmään

Elokuun alkuun mennessä huoneistotietojärjestelmään on siirretty yli 800 uutta taloyhtiötä, kertoo ASREK-hankkeen käyttöönottoprojektin päällikkö Liisa Kallela Maanmittauslaitoksesta. Huoneistotietojärjestelmään siirretyissä yhtiöissä on yhteensä yli 14 000 huoneiston hallintaan oikeuttavaa osakeryhmää. Omistuksen rekisteröintejä on järjestelmään kirjattu yli 700, panttauksen rekisteröintejä yli 800 ja osakehuoneistoon kohdistuvia käyttö- tai luovutusrajoituksia noin 1 700.

29.8.2019

MML:n asiointiapuri osakkeenomistajan avuksi

Maanmittauslaitos on julkaissut asiointiapurin neuvomaan osakkeenomistajia osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröinnissä huoneistotietojärjestelmään. Palvelussa taloyhtiön osakkeenomistajat ja huoneiston ostajat voivat helppoihin kysymyksiin vastaamalla tarkistaa oman tilanteensa, muun muassa sen, tehdäänkö kauppa sähköisesti vai kuten aiemminkin, tuleeko oma omistus merkitä huoneistotietojärjestelmään ja voiko sitä vielä merkitä. Asiointiapuri ohjaa lisätiedon haussa ja siinä, mihin toimijoihin kulloisessakin tilanteessa osakkeenomistajan tai huoneiston […]

5.4.2019

Huoneistotietojärjestelmän palvelut käyttöön vaiheittain – sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu avataan lokakuussa

Toukokuusta alkaen vanhojen, ennen 1.1.2019 perustettujen taloyhtiöiden on mahdollista siirtää osakeluetteloiden tietoja Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Osakeluettelon siirrossa kannattaa silti vielä odottaa. Lokakuussa 2019 otetaan käyttöön sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu taloyhtiöille.

3.4.2019

Asunto-osakeyhtiöiden osakkeet sähköiseen osakehuoneistorekisteriin

Huoneistotietojärjestelmää koskeva laki on tullut voimaan 1.1.2019. Uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan jatkossa aina sähköisesti, eikä niille enää paineta osakekirjoja. Paperinen osakekirja korvataan uusissa yhtiöissä Maanmittauslaitoksen ylläpitämään osakehuoneistorekisteriin tehtävällä sähköisellä omistajamerkinnällä.

26.3.2019

Kevään laki- ja tulkintamuutokset toivat parannuksia taloyhtiöiden arkeen

Taloyhtiötapahtumassa on mahdollisuus tutustua lisää taloyhtiöiden arkea uudistaneisiin lakimuutoksiin ja -tulkintoihin, toisin sanoen ASREK:iin ja kunnossapitovastuutulkintojen muutoksiin. Kiinteistöliitto Uusimaan vanhempi lakimies, varatuomari Mia Pujals luennoi näistä molemmista päivänpolttavista aiheista rautaisella ammattitaidolla. Selvitetään kuitenkin, mitä luennoitsijamme itse ajattelee näistä muutoksista?