
Väestönsuojien merkitys suomalaisille kasvanut
Yhä useampi suomalainen pitää väestönsuojia tarpeellisina suomalaisten turvallisuuden lisääjinä, kertoo Väestönsuojien Rakentamisyhdistys ry. Uusia suojia halutaan rakentaa ja vanhoja pitää kunnossa.
Turvallisuus-osiossa kerrotaan, miten taloyhtiössä varmistetaan turvallinen asuminen ja miten taloyhtiön turvallisuudesta pidetään huolta.
Yhä useampi suomalainen pitää väestönsuojia tarpeellisina suomalaisten turvallisuuden lisääjinä, kertoo Väestönsuojien Rakentamisyhdistys ry. Uusia suojia halutaan rakentaa ja vanhoja pitää kunnossa.
Yhdenvertaisuuslain mukaan taloyhtiön tulisi tarjota mahdollisuus liikunnallisten apuvälineiden säilytykseen ja lataukseen yhtiön varastotiloissa. Mikäli säilytystila on määritelty paloturvallisuuden kannalta turvattomaksi, taloyhtiö ei voi sallia apuvälineiden latausta.
Ilotulitteiden turvallinen käyttö on tärkeää uudenvuoden juhlinnassa. Henkilö- ja omaisuusvahinkojen vaaraa ei saa aiheuttaa. Siksi ilotulitteita ei saa ampua rakennusten ja autojen läheisyydessä.
Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.
Eduskunnan käsittelyssä oleva pelastuslaki on siirtämässä taloyhtiöille entistä enemmän vastuuta asuntojen paloturvallisuudesta. Pelastuslain muutosesitys tarkoittaisi sitä, että taloyhtiö olisi vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta.
Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.
Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.
Rakennuksen päästä päähän ulottuva ullakkotila on vanhojen rivitalojen tyypillinen paloturvallisuusongelma. Huoneistossa syttyneen tulipalon savut nousevat ullakolle ja sytyttävät sen ja koko rakennuksen. Ullakkopalojen riskiä voi pienentää estämällä huoneistopaloja.
Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.
Vanha palovaroitin ei toimi yhtä hyvin kuin uusi. Siksi se tulisi uusia 5–10 vuoden välein. Myös taloyhtiö voi ottaa aktiivisen roolin palovaroittimien toiminnan ylläpitämisessä.
Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.
Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.