Muuntojoustava asuntoyhtiö kiinnostaa lapsiperheitä

Hartela rakentaa Haagaan kolmen kerrostalon yhtiön, joka tarjoaa yksilöllisiä ja joustavia asumisratkaisuja eri elämäntilanteisiin. Muuntojoustavassa asuntoyhtiössä toteutuvat kerrostaloasujan toiveet nautiskelulle, yhdessäololle ja arjen pyörittämiselle.

Hartela vastaa Hitas-kohteella Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman asettamiin vaatimuksiin lisätä kerrostaloasumisen houkuttelevuutta, joustavuutta ja yksilöllisiä ratkaisuja. Yksi tavoite hankkeessa oli useisiin tarpeisiin muuntuvien asuntojen kehittäminen. Hitas on Helsingissä käytössä oleva asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä, jonka tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille kohtuuhintaisia omistusasuntoja ja valvoa niiden kohtuuhintaisuutta myös tulevaisuudessa.

Hartelan suunnitelma käsittää joukon huoneistopohjia asukkaan valittaviksi ja tuoreita ideoita pihajärjestelyihin, yhteisiin tiloihin sekä asuntojen muunneltavuuteen.

Asukas pääsee valitsemaan eri vaihtoehdoista

Yhden talon asukkaat voivat valita haluamansa pohjaratkaisun yksilöllisistä asuntopohjista. Toisessa talossa on tarjolla avaria koteja tavallista korkeammissa huoneissa, ja kolmanteen taloon suunniteltu korotuslattiarakenne mahdollistaa pohjaratkaisun valinnan useista eri vaihtoehdoista. Asukas voi esimerkiksi valita vaatehuoneen tai kodinhoitotilan, tai päättää käyttää neliöt yhteen lisämakuuhuoneeseen.

Hartelan teettämässä tutkimuksessa kartoitettiin, mitä urbaani lapsiperhe toivoo asumiselta. Sen pohjalta yhteen taloista on valikoitunut joukko erilaisia huoneistopohjia, joista asukkaat voivat valita omansa ennen rakentamisen aloittamista.

– Lähdimme miettimään yksilöllistä asumista pyytämällä kaupunkilaisia kertomaan asumiseen liittyviä toiveita ja tarpeita. Kuulimme tarinoita kodin merkityksestä muuttuvien perhetilanteiden mukaan, unelmien pohjaratkaisuista ja haaveita yhteisöllisyydestä sekä yhteisten tilojen toiminnallisuudesta. Saimme myös tietoa asunnon ostopäätöstä ohjaavista tekijöistä, kuten sijainnista lähellä kouluja ja palveluita, luontoa sekä raideliikennettä, kertoo hankekehitysjohtaja Johanna Palosaari Hartelasta.

Näistä tarinoista Hartela rakentaa puistomaiselle paikalle Haagaan kolme yksilöllistä taloa. Taloja yhdistää runsas valikoima erilaisia asuntoja, joista osassa on oma piha ja yhteiskäytössä uudenlaisia tiloja, kuten kuraeteinen ja tavallista viihtyisämmät kerho- ja saunatilat. Taloyhtiöön tulee SmartPost-automaatti.

– Koska kaupunkiasumisessa houkuttelee sen vaivattomuus, tulee kohteeseen mm. palvelueteinen, josta asukas voi noutaa netin kautta tilaamansa tuotteen tai ruokakassin. Alueen korttelit muodostavat yhteisen suurpihan, joka tarjoaa leikkipaikkoja ja -välineitä kaiken ikäisille. Varsinkin lapsiperheiden vanhemmat viettävät paljon aikaa pihalla, sanoo kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Jari Viherkoski Arkkitehtitoimisto HMV Oy:stä.

Helsingin kupeessa sijaitsevassa luonnonläheisessä Etelä-Haagassa asuu runsaat 12 000 asukasta. Naapurikortteleissa on pääosin 1950-60-luvuilla rakennettuja kerrostaloja. Hartelan tulevat kodit sijaitsevat kivenheiton päästä juna-asemasta sekä bussipysäkiltä. Tulevaisuudessa liikkuminen helpottuu entisestään, kun Raide-Jokerin pikaraitiotie pysähtyy suoraan taloyhtiön edessä. Asunto Oy Haagan Elielin rakentaminen käynnistyy alkuvuonna 2018 ja uudet asukkaat pääsevät koteihinsa syksyllä 2019.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.12.2016

Ladattavat autot yleistyvät: kokemukset latauspisteiden rakentamisesta kiertoon

Edelläkävijätaloyhtiöiden kokemukset latauspisteiden rakentamisesta halutaan jakaa, jotta muiden kokemuksista voidaan oppia eikä samoja virheitä turhaan toisteta eri yhtiöissä. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen budjetoinnissa hyvissä ajoin. Sähköajoneuvojen lataus tapahtuu pääasiassa kotioloissa: yli 90 prosenttisesti sähköajoneuvot ladataan auton omalla paikalla kiinteistöjen pihoilla tai talleissa useimmiten öisin, ja vain vajaat 10 prosenttia […]

28.2.2017

Kyberuhat vaanivat kiinteistöjä

Kiinteistöautomaation haavoittuvuudesta saatiin viime lokakuussa varoitus. Kahden taloyhtiön automaatiojärjestelmien tietokoneita käytettiin hyväksi palvelunestohyökkäyksessä. Julkisuuteen tulee vain pieni osa tapauksista.

18.11.2019

Kehittyvä kerrostalo -hanke tuonut jo monta innovatiivista rakennusratkaisua Helsinkiin

Helsinkiä rakennetaan nyt suurella volyymillä. 86 prosenttia Helsingin asunnoista on kerrostaloissa, joten myös suurin kehittämisen tarve kohdistuu niihin. Helsingin kaupungin vuonna 2009 lanseeraama Kehittyvä kerrostalo -hanke on antanut mahdollisuuden jättää kädenjäljen kerrostaloasumiseen.

9.6.2017

Kehitys pääkaupunkiseudun lähiöissä ollut vaihtelevaa

Vuonna 2013 pääkaupunkiseudun lähiöissä oli muuta seutua selvästi matalampi tulo- ja koulutustaso sekä yleisesti korkeampi työttömyysaste. Jo vuonna 1990 lähiöissä oli keskimäärin matalampi koulutus- ja tulotaso kuin muilla alueilla, mutta ero oli pieni. Sen sijaan lähiöiden työttömyysaste oli tuolloin keskimäärin yhtä matala kuin koko seudulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti