Ennakoitavuus kustannuksissa mahdollistaa sähköautojen latauspisteiden suunnittelun talo- ja kiinteistöyhtiöissä

Kiinteähintaiset asennuspalvelut ja kartoituskäynnit helpottavat talo- ja kiinteistöyhtiöiden varautumista sähköautojen latauspisteiden asentamiseen. Ladattavien ajoneuvojen kasvava suosio sekä 2020 voimaan astunut laki edellyttää väistämättä latausinfran merkittävää kasvattamista.

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti Suomen pitkäaikaisena tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta. Valtio on halunnut edistää tavoitteiden toteutumista sekä sähköautojen yleistymistä osoittamalla avustusrahaa sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen. Sähköautojen latausinfra-avustusta jakaa ARA (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus). Valitettavasti kysyntä on koko aika suurempaa kuin avustuksen määräraha, mikä hankaloittaa asunto- ja kiinteistöyhtiöiden mahdollisuuksia suunnitella latausasemien asennustöitä. Kuten Kiinteistöliittokin on viime keväänä esittänyt, olisi hyvä, jos hallitus varaisi lisäbudjetissa lisää rahaa sähköautojen latauspisteiden avustamiskustannuksiin.

Marraskuussa 2020 voimaan astunut laki edellyttää latausvalmiuden asentamista asunto-osakeyhtiöiden pysäköintialueille keväästä 2021 alkaen. Laki koskee uusia sekä laajamittaisesti saneerattavia asuinrakennuksia, joiden yhteydessä on neljä tai enemmän pysäköintipaikkaa. Tällöin latauspistevalmius asennettava jokaista pysäköintipaikkaa varten.

Käytännössä laki koskee kymmeniä tuhansia asunto-osakeyhtiöitä.

Laki velvoittaa myös jo olemassa olevia liiketiloja ja muita julkisen käytön kiinteistöjä, joissa on yli 20 pysäköintipaikkaa, asentamaan latausvalmius vähintään puoleen pysäköintipaikoista, sekä vähintään yksi latauspiste vuoden 2024 loppuun mennessä.

Latauspistevalmius tarkoittaa käytännössä pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry suosittelee aloittamaan latauspisteiden suunnittelun tilaamalla sähköurakoitsijalta sähköistyksen kartoituksen. Sähköurakoitsija tarkistaa taloyhtiön sähköliittymän riittävyyden, sähkökeskuksen kapasiteetin ja vikavirtasuojan riittävyyden. Näiden on riitettävä latauspisteiden sähkönsyöttöön turvallisesti. Lisäksi arvioidaan sähköjärjestelmän yleinen kunto ja mahdollisten lämpötolppien kaapeloinnin riittävyys latausasemakäyttöön. Kartoituksella saadaan hahmoteltua muutostarpeet ja arvioitua kustannusten taso.

Valtiolliset toimet ja kansalaisten kiinnostus täyssähkö- ja hybridiautoihin ovat saaneet latausmarkkinat kasvamaan ja käymään jopa ylikuumana. Hinnoittelu alalla on osittain toiminut kuin villissä lännessä ja tarjolla on ollut monen tasoisia latausasemia, joita kuluttajien on vaikea vertailla keskenään.

Virel Yhtiöt näkivät, että kiinteähintaisille palveluille on suuri tarve, jotta yhtiöt ja kuluttajat voivat suunnitella latausasemahankkeitaan. Kiinteähintaisia sähköauton latausasemia on asennettu vuoden alusta saakka asti ja kokemukset ovat olleet hyviä molemmin puoleisesti. Kiinteä hinta koskee yksittäistä asennettua asemaa, mikäli on tarve usealla latauspisteelle, annamme 3 kk voimassaolevan tarjouksen. Latausasemana on tähän saakka käytetty ABB:n laadukasta ja hinta-hyötysuhteella erinomaista asemaa, mutta yhtälailla kuin ihmiset ovat erilaisia ovat latausasemien tarpeet yksilöllisiä ja nyt valikoimaan lisätään mahdollisuus tilata asiakkaan toivoma latausasema asennettuna kiinteällä hinnalla.

Katso lisätietoja www.virel.fi/sahkoauton-latauspiste/

Tai ota yhteyttä 09 253 40 100 tai huolto@virel.fi

Virel Yhtiöt on talotekniikan kokonaisosaaja, tarjoamme kaikki palvelut LVIS-alalta

Kun asiakkaalla on tarve, Virel toteuttaa sen!

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Virel Yhtiöt

VIREL YHTIÖT on Uudellamaalla toimiva talotekniikka-alan asiantuntijayritys. Meiltä saa kaikki talotekniikkapalvelut suunnittelusta asennuksiin ja konsultoinnista ylläpitoon. Virel Yhtiöt muodostuvat Sähkö-Virel Oy ja LVI-Virel Oy:sta.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille