YM: Rakennusalalla kriisin vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä

Ympäristöministeriö on julkaissut ensimmäisen tilannekuvan koronakriisn vaikutuksista rakentamiseen. Tilanne rakennusalalla on toistaiseksi kohtuullisen hyvä, rakentamisen volyymien odotetaan kuitenkin laskevan esimerkiksi asuntorakentamisen osalta huomattavasti jo kuluvana vuonna.

Rakentamista ylläpitävät ennen kriisiä käynnistetyt hankkeet, ja nykyinen työkanta on hyvä. Työmaat toimivat ja hankkeet etenevät. Työvoima on riittänyt, kun ulkomaiset työntekijät jäivät Suomeen liikkumisrajoitusten aikana. Työvoiman saatavuuden uskotaan myös pysyvän hyvällä tasolla, sillä työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä on taas sallittua.

Rakentamisen lähisuhdannenäkymät ovat pudonneet nopeasti ja voimakkaasti. Valtiovarainministeriö arvioi rakentamissektorin volyymin laskevan tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia. Pudotus voi olla arvioitua jyrkempi, jos uusien hankkeiden käynnistyminen ei virkisty syksyllä. Rakennustuoteteollisuudessa suurimman pudotuksen arvioidaan tulevan vuonna 2021.

Korjausrakentamisen määrän ennakoidaan pysyvän vakaana kuluvana vuonna ja säilyvän nousutrendillä. Yhtiökokousten lykkääntyminen on kuitenkin viivästyttänyt korjauspäätösten tekemistä taloyhtiöissä, ja korjausten käynnistyminen suunnitellusti on epävarmaa.
Rakentamisen työllisyys laskee rakentamismäärän laskiessa, vuosina 2020–2021 jopa 20 000 henkilöllä.

Tilannekuvan on laatinut ympäristöministeriön asettama rakennusalan seuranta- ja toimenpideryhmä kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita ja muita tahoja kuullen.

Lue ympäristöministeriön tiedote.

 

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti