YM: Asumisoikeusjärjestelmää uudistava laki lausunnoille

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja lakiesityksestä, jolla vahvistetaan asumisoikeusjärjestelmän kohtuuhintaisuutta ja asukkaiden asemaa sekä yksinkertaistetaan asukasvalintaa. Tavoitteena on varmistaa, että asumisoikeusasuminen on toimiva ja houkutteleva asumismuoto myös tulevaisuudessa.

Ehdotuksen mukaan asukasvalinnassa siirryttäisiin määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. Järjestelmää ylläpitäisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, ja asumisoikeusyhtiöt valitsisivat asukkaat ARA:n myöntämän jonotusnumeron perusteella. Asuntoa jo jonottaville varattaisiin kohtuullinen siirtymäaika uuteen järjestelmään. Uudistuksen myötä ARA:n asemaa järjestelmän valvojana vahvistettaisiin.

Myös asukkaiden tiedonsaantia ja mahdollisuuksia vaikuttaa lisättäisiin järjestelmän uudistuksessa monin tavoin. Muun muassa asukashallinnolle tiedotettavien tietojen tulisi jatkossa olla sähköisesti asukkaiden saatavilla. Asukasedustajien määrää taloyhtiön hallituksessa kasvatettaisiin 40 prosenttiin. Asukkaiden ja omistajan välinen yhteistyöelin voisi osallistua yhtiön asioiden, kuten korjaus- ja rahoitussuunnitelman, kilpailutuksien sekä käyttövastikkeiden tasausperiaatteiden käsittelyyn. Asukkaat voisivat myös valita valvojan valvomaan yhtiön toimintaa. Lakiesityksessä ehdotetaan myös valtakunnallisen asumisoikeusasioiden neuvottelukunnan perustamista.

Lue koko ympäristöministeriön tiedote.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti