Yksilöllinen suomalainen erikoisuus

Piirros: Marjo Parkkinen

Kansainvälisestä vinkkelistä katsottuna suomalainen asunto-osakeyhtiö on erikoinen tapaus, sillä juuri missään muualla kerros- ja rivitaloasumisen hallintamuotona osakeyhtiömalli ei ole yhtä vallitseva. On esitetty arvioita, että tällä on ollut jopa yhteiskuntaa vakauttavia vaikutuksia.

Looginen päättely menee siihen tapaan, että jos omistat asuntosi hallintaan oikeuttavat osakkeet ja olet vielä maksanut ne velkarahalla, et ole ensimmäisen kuohuttavan mielenliikkeen takia valmis nousemaan barrikadille.

Tämän logiikan mukaan asunto-osakeyhtiöissä asuu pitkälti omistamiseen sitoutunutta, omaisuutensa arvon kehittämisestä kiinnostunutta ja yhteiskunnan vakaita oloja arvostavia kansalaisia. Jokainen heistä on kuitenkin yksilö ja niinpä kunkin painotukset niin yhteiskunnasta kuin oman omaisuutensa suhteesta siihen vaihtelevat – kuten suomalaisessa demokratiassa on luvallista.

Taloyhtiöissä näiden yksilöiden keskuudesta valitaan yhtiön asioista päätöksiä tekevä hallinto. Tätä taustaa vasten ei olekaan mikään ihme, että näin myös jokainen asunto-osakeyhtiö on hyvin yksilöllinen. Samalla alueella kaksi hyvin samanoloista kerrostaloa voi lähemmässä tarkastelussa poiketa toisistaan paljonkin.

Tämän päivän maailmassa taloyhtiöt kohtaavat niin monia ja muuttuvia haasteita, että myös vahva yksilö voi tarvita selkänojaa. Taloyhtiöille sellaisen tarjoaa Kiinteistöliitto, niiden etujen valvoja, kiinteistöalan asiantuntija ja alan johtava vaikuttaja. Tähän kasvavaan liittoon kuuluu jo yli 28 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä liki kaksi miljoonaa ihmistä.

Jäsenilleen, yksittäisten taloyhtiöiden käyttöön, se tarjoaa alan tuoreimman tiedon ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Kiinteistöliiton sanaa onkin kuultu jo vuodesta 1907 – kautta Suomen. Liiton muodostavat 23 aktiivista alueellista yhdistystä sekä valtakunnallinen Suomen Vuokranantajat ry. Yhdistyksistä suurimman, Kiinteistöliitto Uusimaan asiantuntijoiden kynästä lähtöisin olevia artikkeleita voit lukea tämänkin julkaisun sivuilta. Yhdessä yksilötkin ovat vahvempia.

Asko Sirkiä

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti