Saint-Gobain puhallusvillaa.fi

Yhtiölainan riskiä ei tunnisteta

Kuvituskuva
Virta sähköajoneuvojen latausinfra

Taloyhtiöiden luotot ovat kasvaneet Suomessa viiden viime vuoden aikana 83 prosenttia. Merkittävin osa yhtiölainoista kohdistuu uudisrakentamiseen, kirjoittaa Ilkka.

Uusia asuntoja ostetaan matalilla hinnoilla, mutta samalla sitoudutaan pitkiin yhtiölainoihin, joita ei aluksi tarvitse edes lyhentää.

Yhtiölainamuotoisessa rahoituksessa asunnonostajalle ei aina välttämättä tule realistista kuvaa niistä riskeistä, joita isoihin lainoihin liittyy.

-Kun laina otetaan kokonaan pankista, riskit ja asiakkaan maksukyky käydään aina läpi. Toisin on yhtiömuotoisen rahoituksen kanssa, muistuttaa Nordea Kiinteistöluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller.

Yhtiölainat ovat innostaneet myös asuntosijoittajia, koska rahoitusvastikkeen voi vähentää vuokratuloista, jos se on tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa. Uusissa taloyhtiöissä näin on käytännössä aina.

Suomalaisten kotitalouksien velkaantuminen on kuitenkin maltillista muihin Pohjoismaihin verrattuna. Tämän vuoden puolivälissä kotitalouksilla oli velkaa 145 miljardia euroa, mikä on 127,6 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Ruotsissa vastaava luku on noin 185 prosenttia, Norjassa 225 prosenttia ja Tanskassa 270 prosenttia.

Alkuperäinen uutinen on julkaistu Ilkka-lehdessä 14.11.

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti

Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää