Yhtiökokousopas

Uusimmat artikkelit

31.5.2017

Yhtiökokouksen tarkoitus

Yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin. Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa laissa tai yhtiöjärjestyksessä ole määrätty taloyhtiön hallitukselle. Yhtiökokous päättää asioista, jotka sille asunto-osakeyhtiölain nojalla kuuluvat.

30.5.2017

Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat

Hallitus päättää kunkin taloyhtiön omia yhtiöjärjestyksen määräyksiä sekä asunto-osakeyhtiölakia noudattaen asioista, joita se vie yhtiökokouksessa käsiteltäviksi ja päätettäväksi. Osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokoukselle kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi, jos hän vaatii sitä kirjallisesti hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Yhtiökokouksen alussa ei enää voida esityslistalle ottaa päätettäviksi tarkoitettuja asioita.

29.5.2017

Kokousasiakirjat

Osakkeenomistajien nähtävänä kokouskutsussa ilmoitetussa paikassa on vähintään kahden viikon ajan ennen kokousta pidettävä: hallituksen päätösehdotukset viimeinen tilinpäätös toimintakertomus tilintarkastuskertomus ja toiminnantarkastuskertomus. Nämä kokousasiakirjat on myös viivytyksettä lähetettävä osakkeenomistajalle, joka niitä pyytää. Lähettämisestä saa periä taloyhtiön hallituksen vahvistaman kohtuullisen maksun.

28.5.2017

Kokouksen pitopaikan valinta

Yhtiökokous on pidettävä yhtiön kotipaikkakunnalla, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisesta paikkakunnasta. Kokous voidaan erittäin painavasta syystä pitää muullakin paikkakunnalla. Kokouspaikka kannattaa hallituksen ja isännöitsijän valita siten, että: kokouspaikka sijaitsee taloyhtiössä tai sen lähistöllä pitopaikassa on asialliset olosuhteet kokousasioiden käsittelyyn niin lämpötilan, valaistuksen, istuinten, kokousaineistojen esittämisen kuin osakkeenomistajien puheenvuorojen kuulemisen kuin muutoinkin viihtyisän kokouksen aikaansaamiseksi kaikilla osakkeenomistajilla […]

27.5.2017

Kutsu yhtiökokoukseen

Hallitus kutsuu yhtiökokouksen koolle. Hallituksen jäsenellä on oikeus kutsua yhtiökokous koolle, jos hänellä on syytä olettaa, ettei hallituksessa ole enää muita jäseniä. Varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

26.5.2017

Osakkaan valmistautuminen yhtiökokoukseen

Taloyhtiön osakkeenomistajien kannattaa valmistautua tulevaan yhtiökokoukseen hyvissä ajoin sekä riittävän huolellisesti. Siten osakas saa paremmin äänensä kuuluviin yhtiökokouksessa ja siellä tehtävissä päätöksissä. Useimmilla taloyhtiön osakkeenomistajilla oma asunto on elämän suurin sijoitus.

25.5.2017

Osakkeenomistajalla on kyselyoikeus

Hallituksen ja isännöitsijän on yhtiökokouksessa osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. Tietoja ei kuitenkaan saa antaa, jos niiden antaminen tuottaisi yhtiölle olennaista haittaa.

24.5.2017

Päätöksenteko yhtiökokouksessa

Yhtiökokousten päätöksistä valtaosa syntyy yksimielisesti. Mikäli yhtiökokouksessa päätöstä tehdessä äänestetään tulee huomioda riittääkö enemmistöpäätös vai tarvitaanko määräenemmistö. Lisäksi on asioita ja tilanteita, joissa voidaan tarvita kaikkien osakkeenomistajien suostumus.

23.5.2017

Asiakohdan käsittely yhtiökokouksessa

Kokouksessa käsitellään asiat yksi kerrallaan ja kustakin asiasta keskustellaan siinä kohdassa kokousta kuin kyseistä asiaa käsitellään. Näin kokous etenee johdonmukaisesti ja osallistujien on mahdollista paremmin osallistua käytävään keskusteluun ja päätöksentekoon kokouksessa. Yhtiökokouksen puheenjohtaja ilmoittaa esityslistan kunkin kohdan osalta käsiteltävän asian.

22.5.2017

Kokouksen alussa valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja kokousvirkailijat

Kokouksen avaa normaalisti taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Toki avauksen voi suorittaa puheenjohtajan poissa ollessa myös joku hallituksen jäsenistä tai isännöitsijä. Kokouksen alussa suoritetaan kokouksen järjestäytyminen eli valitaan yhtiökokoukselle puheenjohtaja sekä nimetään kokoukselle sihteeri, valitaan ääntenlaskijat ja pöytäkirjantarkastajat.

21.5.2017

Yhtiökokouksen osallistujat

Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Osallistumisen edellytyksenä on , että osakkeenomistaja on merkittynä osakeluetteloon tai hän on ilmoittanut yhtiölle osakkeiden omistusoikeuden siirtymisestä itselleen ja esittänyt siitä luotettavan selvityksen. Valtuutettu ja avustaja Osakkeenomistaja saa käyttää oikeuttaan yhtiökokouksessa valtuutetun välityksellä.

20.5.2017

Asukkaiden osallistumisoikeus

Osakkeenomistajien lisäksi myös taloyhtiössä asuvilla vuokralaisilla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Jos taloyhtiöissä on vähintään viisi osakehuoneistoa, joilla on eri omistajat, yhtiön rakennuksessa vuokraoikeuden tai muun vastaavan perusteen nojalla asuvilla asukkailla on oikeus osallistua sellaiseen yhtiökokoukseen, jossa käsitellään: yhtiössä noudatettavia järjestyssääntöjä; yhtiön yhteisten tilojen käyttöä; taikka sellaista kunnossapitoa tai uudistamista, joka vaikuttaa olennaisesti vuokralaisen tai asukkaan […]