Vuotavat kiinteät kourut voi saneerata uusimisen sijaan

Tulvivat, saumoista vuotavat ja usein ruostuneet kiinteät räystäs- ja kattovesikourut aiheuttavat harmia kiinteistöjen omistajille kahdestakin eri näkökulmasta: pienikin vuotokohta on suuri riski kiinteistön rakenteille, ja kiinteiden kourujen uusiminen peltisepäntyönä on kallista.

Syyssateet tai talven myötä katoille kertyvät lumen sulamisvedet kastelevat rakennusten julkisivuja joka syksy ja kevät sekä vanhemmissa että myös uudemmissa kiinteistöissä eri puolilla Suomea. Syypää on vuotava vesikouru, jonka seurauksena kiinteistöjen julkisivuihin ilmaantuu tummentumia, ja monin paikoin myös yläpohjarakenteet kastuvat. Kastunut julkisivu jäätyy pakkasten tullessa ja pahimmassa tapauksessa irtoilee kiinnityksistään ja putoaa alas. Julkisivuremontit tulevat ajankohtaisiksi nopeastikin edellä kuvatun seurauksena.

Vesikourut ovatkin yksi vesikattojen toimivuuden kannalta tärkeimmistä osista. Kaikki sade- ja sulamisvedet ohjautuvat vesikouruihin. Pienetkin vuotokohdat aiheuttavat helposti mittavia vaurioita.

Usein taloyhtiöissä ja muissa suuremmissa kiinteistöissä sadevesikourut on toteutettu peltisepäntyönä niin sanottuna kiinteänä ratkaisuna, eli ne on rakennettu vesikaton yhteyteen joko piilo- tai tuplavesikouruina. Kohteissa ei ole ulkonevia räystäitä, ja kouru on saatettu asentaa jopa suoraan ulkoseinän päälle. Tämä asettaa kourun toimivuudelle ja vesitiiveydelle aivan omat vaatimustasonsa.

Vesikouruvuotojen syyt

Vesikourujen huollon laiminlyönti on valitettavan yleistä. Karikkeen kerääntyminen ja kompostoituminen kertovat huollon laiminlyönnistä.

Peltisepäntyönä tehdyn vesikourun tekeminen on ammattilaisen työtä. Valitettavan usein peltisaumaukset on tehty osaamattomasti tai kiireessä huolimattomasti. Työvirheitä on paikattu pop-niiteillä ja tiivistysaineilla.

Työvirheet paljastuvat usein vasta vuosien päästä ensin tihkuvina saumavuotoina ja myöhemmin laajoina vuoto-ongelmina. Vesikourujen jatkosaumat ovat alttiina lämpöliikkeelle. Ajan mittaan hyvinkin tehdyissä jatkossaumoissa tiivistysaineet kuivuvat ja vuotoja ilmaantuu löystyneistä saumoista.

Myös kourujen puhdistuksen laiminlyönnit aiheuttavat peltikouruihin voimakasta ruostumista. Pahimmissa tapauksissa vesikouruissa kasvaa jo koivuja. Karikkeen kerääntyminen ja kompostoituminen kertovat huollon laiminlyönnistä.

IKIKOURU® on saumaton ja ruostumaton ratkaisu vuotaviin kouruihin

Kattotutkan kehittämä ja patentoima IKIKOURU®-saneeraus toteutetaan saumattomasti ja ruostumattomasti EPDM-kumilla.

Jo 26 vuotta sitten Kattotutkalla tiedostettiin vesikouruihin liittyvät keskeiset ongelmat: vuotavat jatkosaumat, kourujen huollon puute ja siitä johtuvat ruostumisongelmat sekä se tosiseikka, että peltityönä vesikourun vaihtaminen on varsin arvokas urakka.

Saumatun vesikourun teko on peltisepäntyönä suhteellisen vaativaa. Vanhan vesikourun uusiminen vaatii yleensä varsinaisen vesikaton pellityksen osittaisen uusimisen, koska vanha kattopellitys ei kestä vesikourun vaihtotyöstä aiheutuvaa työstämistä.

Tavoite oli luoda kestävä, mutta edullinen saneerausmenetelmä, joka olisi sellainen, että sillä voitaisiin vuotokorjausten lisäksi myös ennaltaehkäistä kouruvuotojen syntymistä niissä kiinteistöissä, joissa vuotoja ei vielä ollut.

Saumoista ja ruostumisesta päästiin lopullisesti eroon, kun tuotekehityksessä päädyttiin käyttämään uutena sisäkourumateriaalina EPDM-Superseal-kumia. Kumin eduksi todettiin ylivoimainen säänkesto ja murtovenyvyys. EPDM -kumi on ollut maailmalla käytössä jo vuodesta 1959 ja sen UV-kestävyys on osoitettu ankarissa olosuhteissa, mm. allaskäytössä Afrikassa.

Arktisiinkin olosuhteisiin soveltuvuus on testattu mm. asentamalla IKIKOURU® Nuorgamin tulliasemalle.

IKIKOURU®:n asennus

Kourusaneerauksessa vanhan kourun sisälle asennetaan IKIKOURU® EPDM-kumista.

Vanhan vesikourun sisälle asennetaan EPDM -kumirullasta sopivan levyiseksi leikattu kaista kumia. Liitos vesikaton puolelle riippuu kattotyypistä. Liitos voidaan tehdä esimerkiksi kourun ja katon liitossauman alle tai erillisellä tippalistalla. Tippalistaa käytetään varsinkin silloin, kun varsinainen vesikatto on jo huonokuntoinen. Tiilikatoilla kumi viedään olemassa olevan aluskatteen tai –huovan alle. Bitumikatoilla liitos tehdään kermikaistalla.

Kourun kulmakohdissa muokkaus voidaan tehdä kumihitsauksella. Syöksytorvien lähtökaulukset toteutetaan kiristyskartioilla. Kourun päädyissä kumi laskostetaan, joten nurkkiinkaan ei tule reikiä tai saumoja. Kourun etureunassa kumi tuodaan etureunan yli ja kiinnitetään uudella etureunalistalla. Näin varmistetaan kourun vedenpitävyys myös mahdollisissa tulvimistilanteissa.

Uudis- ja kattoremonttikohteissa IKIKOURU® -menetelmä on myös ylivoimainen tapa varmistaa vesikourujen kestävyys ja vedenpitävyys. Useat tunnetut arkkitehti- ja suunnittelutoimistot suosittelevat ja suunnittelevat menetelmää vaihtoehtona perinteisille ratkaisuille.

Kourusaneeraus 20 vuoden takuulla

Vuodesta 1993 alkaen IKIKOURUA® on asennettu jo noin 400 km verran ympäri Suomen. Seurannan ja käyttökokemusten perusteella myönnämme sille 20 vuoden tiiviystakuun. Jos IKIKOURU® -saneeraus toteutetaan osana Kattotutkan tarjoamaa ELINKAARIKATTO® -urakkamallia, kattaa urakoitsijan 25 vuoden täystakuu myös asennetun IKIKOURU®:n.

Nyt on oikea aika tarkastaa kiinteistöjen kourujen kunto ja sopia kourusaneerauksesta lähimmän toimipisteemme kanssa!

Jouni Ahvenvaara, avainasiakaspäällikkö, Kattotutka Oy


Kattotutka on valtakunnallisesti toimiva turvallinen kattojen ammattilainen, joka palvelee teitä kaikissa kattotöissä. Tarkastamme, korjaamme ja huollamme peltikatot, kuparikatot, huopakatot ja tiilikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä. Peltikattoremontti ja huopakattoremontti voidaan tehdä ELINKAARIKATTONA® ylivertaisella 25 vuoden täystakuulla!
Peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus, vesikourujen saneeraus, sadevesijärjestelmien ja katon turvavarusteiden asennus sekä kattojen lumenpudotus täydentävät palveluvalikoimamme kokonaisvaltaiseksi, jolloin muita sopimuskumppaneita katon kunnossapitoon ei tarvita.

Helsinki – Kouvola – Lahti – Riihimäki – Tampere – Jyväskylä – Kuopio – Joensuu – Oulu – Rovaniemi

www.kattotutka.fi

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti