Vuokraturva: Loppuvuoden tunnelmat vuokramarkkinoilla

Asuntosijoittajan kannattaa tutustua huolella taloyhtiön tilinpäätösasiakirjoihin. Kuva: Bigstock

Vuokra-asuntomarkkinoiden tasapaino on parantunut ja vuokralaisen asema helpottunut, kun vuokra-asuntojen määrä on nopeaa tahtia kasvanut. Varsinainen vuokra-asuntopula on poistunut koko Suomesta. Vuokra-asunnoista on paikoin jopa ylitarjontaa, arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Nyt sijoittajat tarkkailevat silmä kovana, alkavatko opiskelijat  muuttaa normaaliin tapaan syksyä vasten opiskelupaikkakunnille. Tämä muuttoliike on perinteisesti tehnyt kesästä vuoden vilkkaimman jakson vuokramarkkinoilla. Viime vuosi oli poikkeus. Useimmat opinahjot siirtyivät etäopetukseen ja monet uudet opiskelijat lykkäsivät muuton opiskelupaikkakunnalle epämääräiseen tulevaisuuteen.

Edeltävästä poikkeusvuodesta johtuen opiskelijoiden keskuudessa on  patoutunutta muuttotarvetta. Jos syksy aloitetaan lähiopetuksessa, aivan uusien opiskelijoiden lisäksi myös edellisen vuoden saapumiserä aktivoituu muuttamaan. Paikoin ylitarjonnasta kärsiville vuokramarkkinoille se olisi merkittävä ja vuokranantajille mieleinen piristysruiske. Opiskelijoiden suuren määrän vuoksi varsinkin pienistä asunnoista voisi  jälleen tulla opiskelupaikkakunnilla pulaa, ja sillä olisi vaikutusta myös isompien asuntojen kysyntään.

Jos opiskelija on jo nyt varma siitä, että joka tapauksessa aikoo opiskelupaikkakunnalle muuttaa, asunnonhakua ei kannatta jättää siihen, mahdolliseen syksyn lähiopetuksen varmistumiseen. Vielä tässä vaiheessa asunnon löytäminen on selvästi helpompaa, ja valinnanvaraakin mukavasti.

Toinen sijoittajien tarkkaan seuraama kehityskulku on aiemmin Airbnb-käytössä olleiden asuntojen mahdollinen poistuminen tavallisilta vuokramarkkinoilta. Viimeisen vuoden ajan ne ovat osaltaan lisänneet vuokra-asuntojen tarjontaa. Paluu väliaikaismajoitukseen muuttaisi kysynnän ja tarjonnan suhdetta pitkäaikaisilla, ns. tavallisilla vuokramarkkinoilla. Toistaiseksi matkailun paluu minkäänlaiseen normaalitilanteeseen näyttää kuitenkin suht etäiseltä.

Vaikuttaa siis siltä, että opiskelijoista johtuva vuokra-asuntojen kysyntä saattaa olla kasvussa, mutta vuokra-asunnon tarjonta tuskin laskee – kysynnän ja tarjonnan suhde kasvukeskuksissakin pysyisi suurin piirtein tasapainossa. Voimakkaita vuokrien nousuja tai laskuja tuskin nähdään, mutta pieni nousu kasvukeskusten vuokrissa on mahdollista loppuvuonnakin, jos opiskelijoiden asuntokysyntä palautuu.

Kolmanneksi sijoittajat seuraavat asumisen uusia isoja trendejä, joiden vaikutukset yltävät paljon korona-aikaa pidemmälle. Näistä merkittävin on etätyö. Se vaikuttaa asunnon valintaperusteisiin ja sijaintiin liittyviin preferensseihin tavalla, joka voi myöhemmin kasvaa asumisen megatrendiksi. Etätyön yleistymisestä saattaa tulla yksi koko vuosikymmenen suurista leimallisista piirteistä.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti