Vuokranantajat: pääomatulon verotuksen kiristys ei kannata

Piirros: Pekka Hannula

Käynnissä olevissa hallitustunnusteluissa pohditaan hyvinvointivaltion rahoittamista. Pääomaverotuksen kiristäminen voi kuulostaa helpolta ratkaisulta, mutta ei kuitenkaan välttämättä toimi. Sen sijaan pääomaverotuksen kiristämisellä voisi olla negatiivisia vaikutuksia vuokramarkkinoihin, muistuttaa Suomen Vuokranantajat.

Kevään hallitusohjelmaneuvotteluissa on väläytelty myös pääomaverotuksen kiristämistä ratkaisuna valtiontalouteen. Suomen Vuokranantajat nostaa esiin kolme syytä, miksi ratkaisu ei toimi.

Ensinnäkin pääomaverotuksen kiristäminen ei automaattisesti kasvata verokertymää: kun vuonna 2012 pääomatuloverokantaa nostettiin 2-4 %, veronalaisten pääomatulojen määrä tippui peräti 8 %. Sen sijaan viime vuonna, kun kokonaisveroaste laski, kokonaisverokertymä kasvoi yli 2%.

Toiseksi asuntosijoittamisessa pääomaverotuksen kiristäminen kannustaisi yhtiömuotoiseen sijoittamiseen, jonka verokanta on alempi.

Kolmanneksi syyksi toimimattomuuteen Vuokranantajat kertoo, että pääomaveron kiristys voi kiristää myös vuokramarkkinoiden tilannetta kun asuntosijoittajat luopuisivat sijoitustoiminnasta tai nostaisivat vuokratasoja.

-Verotuksella on merkittäviä vaikutuksia myös Suomen asuntomarkkinoihin. On tärkeää, että päätöksentekijät tiedostavat tämän tehdessään hallitusohjelmaa, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva korostaa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti