Vuokralaiselta ei saa udella mitä tahansa

Vuokralaiset ry:stä tiedustellaan toisinaan vuokranantajien asukaskandidaateille esittämien kysymyksien sopivuudesta. Vaikka vuokranantajan on hyvä tarkastaa esimerkiksi vuokralaisen henkilöllisyys ja maksukyky, ei kaikenlaisia kysymyksiä kuitenkaan tule esittää, kirjoittaa Ilta-Sanomat (29.9.2020).

Mahdolliselta tulevalta vuokralaiselta ei saa tiedustella uskonnosta, poliittisista näkemyksistä tai ammattiyhdistystoimista, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo. Yksityiselämän piiriin kuuluvat asiat eivät myöskään kuulu vuokranantajalle. Vaikka kyseessä olisi yhteisvastuullinen vuokrasopimus, ei esimerkiksi vuokralaisten seksuaalinen suuntautuminen liity vuokraukseen laisinkaan, Viita toteaa.

Vaikka uuden vuokralaisen vedenkulutustottumukset saattaisivat huolettaa, ei vuokranantajan kuitenkaan ole sopivaa tiedustella, kuinka usein suihkua käytetään tai ketkä siellä käyvät. Jatkossa taloyhtiöiden vesilaskutus tulee EU-direktiivin mukaisesti perustumaan huoneistokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen, Viita muistuttaa.

Vuokranantaja saa selvittää, onko vuokralainen maksukykyinen, mutta palkkaa ja työtä koskevien kysymysten esittämisessä kannattaa noudattaa huomaavaisuutta. Jos esimerkiksi vuokranantaja tahtoo nähdä palkkakuitin, on vuokrasopimuksen allekirjoitushetki parempi ajankohta kuin asuntonäyttö, ehdottaa Viita.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti