Vuokralainen rivitalossa – kuka hoitaa piha-alueen?

Rivitalohuoneistoon sovelletaan samaa lainsäädäntöä kuin kerroshuoneiston vuokraukseen. Vuokrattaessa rivitalohuoneistoa vuokranantajan on syytä muistuttaa vuokralaista piha-alueen hoidosta.

Osakkaan hallinta

Lähtökohtaisesti yhtiöjärjestyksessä määritellään, että osakkeet tuottavat oikeuden hallita tiettyä piha-alueetta taikka se, että huoneistoihin kuuluu piha-alue. Kun osakkeenomistajalla on hallintaoikeus piha-alueeseen, jakautuu kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain 4 luvun mukaisesti.

Jos piha-alue on osakashallinnassa ja huoneisto on vuokrattu, niin vuokralainen vastaa hallinnassaan olevan piha-alueen siisteydestä. Vuokralaisen tulee huolehtia siitä, että piha-alue on yleisilmeeltään siisti ja nurmikko tulee leikattua sekä istutukset hoidettua. Jos vuokralainen laiminlyön piha-alueen hoitamisen, voi vuokranantaja antaa vuokralaiselle varoituksen huonosta hoidosta ja laiminlyöntien jatkuessa purkaa vuokrasopimuksen. Tämä tosin edellyttää piha-alueelta muutakin epäsiisteyttä kuin pitkän nurmikon. Yleensä näihin liittyy myös tavaroiden ja roskien säilyttämistä piha-alueella, joista pahimmillaan seuraa haittaa koko taloyhtiölle esimerkiksi tuhoeläinten leviämisen myötä.

Korjaus- ja muutostyöt

Lain mukaan vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä muutos- tai korjaustöitä vuokratussa huoneistossa ilman vuokranantajan lupaa. Huoneistoon katsotaan kuuluvaksi myös huoneiston hallinnassa oleva piha-alue. Toisinaan käy kuitenkin niin, että vuokralainen on rakentanut piha-alueelle terassin kysymättä lupaa vuokranantajalta. Tällöin vuokrasuhteen päättyessä voi syntyä tilanne, jossa vuokralainen vaatii vuokranantajaa korvaamaan terassista vuokralaiselle aiheutuneet kustannukset, koska vuokralainen pitää terassia tasonkorotuksena.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vuokralaisella olisi oikeus saada vuokranantajalta korvausta luvattomasti rakentamastaan terassista vuokrasuhteen päättyessä. Tilanne saattaa kääntyä jopa niin, että vuokranantaja velvoittaa vuokralaisen ennallistamaan piha-alueen entiselleen taikka vuokranantaja vaatii vuokralaiselta korvausta terassin purkamisesta aiheutuneista kustannuksista. Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä aina sopia kirjallisesti muutos-ja korjaustöistä sekä siitä, miten ne mahdollisesti hyvitetään.

Yhteiset piha-alueet

Pienemmissä yhtiöissä yhtiöjärjestyksessä saattaa olla määrätty, että osakkeenomistajat huolehtivat yhdessä kiinteistölle kuuluvista velvoitteista talkootyönä. Tällöin myös vuokranantaja ja vuokralainen voivat vuokrasopimuksessa sopia, että vuokralainen vastaa osakkeenomistajalle kuuluvista velvoitteista esim. yhteisten alueiden nurmikoiden leikkaamisesta taikka lumen luomisesta. Jos vuokralainen laiminlyö oman osansa yhteisten alueiden hoidosta, voidaan työt teettää vuokralaisen laskuun. Tietysti niin osakkeenomistajan kuin vuokralaisen tulee pitää yhteiset alueet siistinä mm. pitämällä pyörät ja lastenrattaat niille osoitetuissa paikoissa.

Muista sopia

Vuokranantaja ja vuokralainen välttävät monet yllätykset, kun asiat käydään läpi vuokrasopimusta tehtäessä. Tämän jälkeen vuokralaiselle ei tule yllätyksenä, että rivitalossa pihan hoitaminen kuuluu vuokralaiselle eikä vuokranantajan tarvitse pelätä vihaisia soittoja isännöitsijältä taikka naapureilta hoitamattomasta piha-alueesta.

3 kommenttia

 • Jarmo Vilponen Reply

  29.2.2016 at 13:53

  Miksi te tällaisia uhkauksia ja selkeää valheellista tietoa täällä jaatte?
  Piha-alue kuuluu vuokranantajan vastuulle nurmikon ja mm. liukkaudeneston osalta ja erikseen sovittaessa esim. nurmikko ajetaan ‘talkootyönä’ tms. sopimusehdon mukaan. Tämä kirjoituksenne yleistää työnteon (hoito – huolto) vastuun määräytymisen mm. siksi, että lähtökohtana vertaatte kerrostaloaasumisen samaan lakipiiriin kuuluvaksi.
  Ei yhdistyksellänne pitäisi olla mitään intressiä vastuun vääristelemiseen vuokra-asumisessa, kun esim. juuri mainitsemani “liukkauden estäminen” on yleisin tapaturma maassamme ja ‘tällä otteella’ jää monet piha-alueet hoitamatta! Jaatteko te sitten myös vastuun joillekin tahoille informaatiossa ja hoidossakin kenties??

 • JV Reply

  5.6.2017 at 16:00

  Meillä ruohonleikkuut, auraukset ja yhteiset tilat hoitaa huoltoyhtiö Lassila&Tikanoja. Pihat on yleensä joutunut lapioimaan rivitalossa itse, se on selvä juttu. Huoltomies kuitenkin laittaa sepeliä pihaan jos talvella tulee liukkaita kelejä ja jäätä muodostuu pihoille. Itsekin sen voi tehdä, kun pihalla on astia sepelille, minkä huoltoyhtiö aina täyttää. Meillä piha-alueen nurmikonleikkuu on entisen vuokranantajan aikana kuulunut huoltoyhtiölle PTH. Nyt kun kaikki vaihtui, vuokranantajaa myöden, uudessakin huoltoyhtiössä (ollut noin yli vuoden) L&T antaa lähettää vikailmoituksen koskien oman pihan ja kiinteistön tontin ruohonleikkuuta, roskia ja muita töitä. En kuitenkaan uskaltanut sitä vielä täyttää, vaan lähetin isännöitsijälle sähköpostia. Olisi kiva, jos saataisiin kaikkien käyttöön käsikäyttöisen nurmikonleikkaajan, koska yleiskäytössä oleva työnnettävä malli ei oikein piha-alueelle mielestäni sovi.

 • asukas Reply

  2.2.2020 at 16:26

  Sen miekin tiedän että piha -alueen siivous voi kuulua vuokralaiselle jos niin sovittu. Niin talvella kuin kesälläkin. Mutta vastuu on aina isännöitsijän jos siinä jotain esim. liukastumisia sattuu.
  Joten nyt kysynkin. Mitä tehdä kun isännöitsiä ei huolehdi talvella piha -alueen kunnossapidosta niin että lumet, jotka vuokralaiset putsaavat poluiltaan ja autopaikoiltaan mahdu kiinteistön tontille? Kuistin puolella niin paljon katolta pudonnutta lunta ettei ikkunasta näe ulos tai vaaran uhatessa takatie on mahdoton käyttää. Isännöitsiä ei siis ole valvonnut edellisen vuokralaisen lumen luontia ja näin ollen katolta putoavat lumet ovat jäätyneet “vuoreksi” takapihalle kulkutien eteen. Uusi asukas ei voi tehdä mitään ennen kevättä. Etupihalle on myös pienelle nurmikaistaleelle joka on ainoa paikka mihin lumet etupihalta kasataan jo katon korkeudella eikä ikkunasta näe ulos. Isännöitsiä on konealan yrittäjä joka tekee lumitöitä esim. maksavissa kiinteistöissä,teillä ja kaduilla. Oma kiinteistö ei näytä kiinnostavan. Mihin ottaa yhteys? Laajan kotivakuutuksen isännöitsijä kyllä vaati mutta mitekä on korvauksien laita jos jotain vahinkoa talolle tai asukkaille esim. tulipalon sattuessa tapahtuu kun ulospääsy on mahdoton ainakin takaovesta. Toisekseen piha -alueen lumen siivouksen tekee vain osa asukkaista ja esim. viereinen autopaikka on lumen ja jään valtaama.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti